Etuoikeutetut osakkeet – mitä ne ovat?

Etuoikeutetut osakkeet (englanniksi ”preferred stock”) on mielenkiintoinen väline osinkosijoittajalle ja pidänkin niitä erityisesti yrityslainojen yhtenä vaihtoehtona. Nämä ovat kuitenkin hyvin tuntemattomia Suomalaisille sijoittajille ja siksi päätin laatia tämän kirjoituksen selventämään mistä ”preferred” osakkeissa on kyse.

Todettakoon heti aluksi, että kirjoitukseni koskettaa nimenomaan USA:n markkinoilla kaupankäynnin kohteena olevia etuoikeutettuja osakkeita. Joten sijoittaaksesi tässä kirjoituksessa mainittuihin etuoikeutettuihin osakkeisiin, täytyy sinulla olla pääsy USA:n markkinoille esimerkiksi Nordnetin tai muun vastaavan osakevälittäjän kautta.

Preferred Stock

Mitä ”Preferred Stock” eli ”etuoikeutetut osakkeet” ovat?

Niille, joilta englanti taipuu, on suositeltavaa lukemista esimerkiksi Wikipedian artikkeli aiheesta: http://en.wikipedia.org/wiki/Preferred_stock

Mutta lyhyesti todettuna ”etuoikeutetut osakkeet” tarkoittavat yrityksen liikkeelle laskemaa osakesarjaa, jolla on poikkeavat ominaisuudet verrattuna ns. kantaosakkeisiin. USA:n listattujen etuoikeutettujen osakkeiden tapauksessa tällä tarkoitetaan käytännössä sitä, että:

 • Osakkeilla ei ole äänivaltaa
 • Osakkeille maksetaan kiinteää (tai joskus vaihtuvaa) osinkoa (esim. 6%) liikkeellelaskuhinnasta (yleensä 25$)
 • Osinko maksetaan etuoikeutetuille osakkeille aina ennen kuin osinkoa saa maksaa kantaosakkeelle
 • Osakkeet on tietyn päivän jälkeen lunastettavissa alkuperäiseen hintaan (esim. 25$)
 • Osingot yleensä ”kumuloituvat” (ei kuitenkaan aina), tarkoittaen että jos yritys ei jostain syystä pysty maksamaan tiettynä aikana osinkoa etuoikeutetuille osakkeille, niin nämä maksamattomat osingot jäävät kirjanpitoon odottamaan aikoja parempia. Eli nämä maksamattomat osingot maksetaan ennenkuin kantaosakkeelle voi jakaa osinkoa.

Näillä osakkeilla voidaan käydä normaalisti kauppaa pörssissä, mikäli yritys on hakenut ne kaupankäynnin kohteeksi pörssiin kantaosakkeensa rinnalle.

Lyhyesti vielä sellaisen asian voisi todeta, että etuoikeutettu osake on etuoikeutettu kantaosakkeisiin nähden myös yrityksen konkurssitilanteessa. Mutta samalla asema on kuitenkin heikompi kuin varsinaisilla velkojilla. Käytännössä en näkisi, että tällä on merkitystä Suomalaiselle piensijoittajalle.

 

Kaupankäynti etuoikeutetuilla osakkeilla

Suomalaiselle piensijoittajalle etuoikeutetut osakkeet saattavat olla sopiva mauste salkkuun lähinnä yrityslainojen rinnalle tai vaihtoehdoksi. Suurena etuna on se, että kaupankäynti näillä osakkeilla on yhtä helppoa kuin muillakin osakkeilla ja nämä etuoikeutetut osakkeet ovat periaatteessa hyvin yksinkertaisia sijoituskohteita.

Etuoikeutettujen osakkeiden osinko määrätään liikkeellelaskuvaiheessa ja se on yleensä kiinteä prosentti 25$:sta. Jonkun verran on myös muuhun hintaan (100$ tai 50$) myytyjä osakkeita tai esimerkiksi viitekorkoihin sidottuja tuottoja, mutta niitä on vähän liikkeellä, enkä pidä niitä kiinnostavina.

Tasaista osinkotuottoa haluavalle etuoikeutetut osakkeet on hyvin kiinnostavia. Useimmille maksetaan osinkoa neljä kertaa vuodessa, mutta onpa niitä joitakin jotka maksavat osinkonsa kuukausittainkin. Paras löytämäni listaus liikkellä olevista etuoikeutetuista osakkeista, hyvin selkeine taulukoineen,  löytyy täältä: http://www.dividendyieldhunter.com/preferred-stocks-sorted-alphabetically

Kauppaa näillä voi käydä, kuten normaaleillakin osakkeilla, kun on pääsy USA:n markkinoille:

Preferred - Nordnet

Mitä etuoikeutettujen osakkeiden kanssa on huomioitava?

Kun etuoikeutetuilla osakkeilla käydään kauppaa, on huomiota vähintäänkin seuraavat asiat:

 • Milloin osake on lunastettavissa? Jos lunastusaika on kovin lähellä, niin ei kannata sijoittaa ainakaan sellaisiin osakkeisiin, joilla käydään kauppaa yli lunastushinnan (esim. 25$). Sen jälkeen kun tuo aikaisin lunastuspäivä on mennyt, niin minä hyvänsä päivänä voidaan osakkeet lunastaa tuohon lunastushintaan, huolimatta siitä millä hintaa on viimeksi kauppaa käyty pörssissä.
 • Onko osinko kumulatiivinen vai ei? Itse ostan vain niitä osakkeita, joiden osinko on kumulatiivinen.
 • Ja ennenkaikkea: onko yritys sellainen johon haluat sijoittaa?

Koska osinko on etuoikeutetuissa osakkeissa kiinteä lunastushinnalle ja kauppahinta määräytyy pörssissä, niin sinun saamasi osinkotuotto ”lukittuu” ostohetkellä. Jos ostat alle lunastushinnan, niin osinkoprosentti on korkeampi kuin osakkeen nimellinen tuotto. Ja tietenkin vastaavasti matalampi, jos ostat yli lunastushinnan.

 

Verotus

verottaja

Etuoikeutettujen osakkeiden verotus menee kuten muutkin osingot USA:sta. Eli käytännössä Suomen ja USA:n välisen verosopimuksen mukaisesti 15% menee USA:han ja Suomen verottaja perii sitten erotuksen normaaliin pääomaveron mukaisesti. Ainakaan Nordnetin kanssa ei minulla ole ollut tässä minkäänlaista ongelmaa.

 

Miksi osinkosijoittaja on näistä kiinnostunut?

Minulla on tällä hetkellä salkussani kahta etuoikeutettua osaketta. Käytännössä salkkuun on osunut nämä osakkeet:

 • Annaly Capital Management Inc 7.625% Series C Cumulative Redeemable Preferred Stock (Kaupankäyntitunnus: NLY-C)
 • Realty Income Corporation 6,25% Monthly Income Cumulative Red Preferred Stock Class F (Kaupankäyntitunnus: O-F)

Olen molempia ostanut alle lunastushinnan ja käytännössä saan noin 8,4% osinkoa Annaly Capital Managementin osakkeesta ja 6,8% osinkoa Realty Income -yrityksen osakkeista. Jälkimmäisen osinko maksetaan kuukausittain, mikä on tietenkin mukava ominaisuus osinkosalkussa.

 

Varoituksen sanat

Nämä etuoikeutetut osakkeet käytännössä toimivat kuten yrityslainat. Eli näiden osakkeiden arvo ei seuraa kantaosakkeen kurssia, etkä hyödy pörssikurssin mahdollisesta noususta. Sen sijaan kurssiin vaikuttaa viitekorkojen kehitys ja yrityksen tulevaisuuden näkymät, eli käytännössä arvioitu riski, joka yritykseen liitetään.

Kuitenkin jos aikomuksenasi on pitää valitsemiasi osakkeita ”maailman tappiin asti” ja yrityksen liiketoiminta säilyy vakaana, niin varsinaisella pörssikurssilla on viihteellinen arvo. Sinun tuottosi lukitaan siinä vaiheessa, kun ostat näitä osakkeita.

Suosittelen myös perehtymään tarkasti etuoikeutettujen osakkeiden takana olevaan yritykseen. Minun osakkeistani esimerkiksi Annaly Capital Management on vähän enemmän riskiä sisältävä yritys ja se näkyy osingossa. Toisaalta Realty Income Corporation on minun mittareillani hyvinkin vakaa yritys ja olen erittäin tyytyväinen noinkin korkeaan osinkoon.

 

Loppusanat

Toivottavasti tämä selitys hieman avaa etuoikeutettujen osakkeiden maailmaa. Ne eivät ole mikään ”upea” sijoituskohde, mutta osinkosijoittajan salkkuun ne ovat sangen varteenotettavia tuotteita, joihin perehtyminen on ihan mielenkiintoista. Ja näistä on mahdollista saada melko turvallista tuottoa, joka on sangen kilpailukyistä esimerkiksi yrityslainojen rinnalla.

Kerro kommenteissa jos haluat kuulla näistä jotain lisää tai jos kirjoituksessani on virheitä!

 

You may also like...

18 Responses

 1. Pekka sanoo:

  Osaketta DLR löytyy E, F ja G. Voiko tästä päätellä jotain yhtiön tämän hetkisestä tilanteesta? Luokitus näyttäisi olevan OK.

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Tuosta ei voi suoraan päätellä mitään. REIT tyyppisillä firmoilla on toiminnan rahoitus keskeinen osa strategiaa ja eri yritykset hoitavat sitä eri tavoilla. REIT firmat tarvitsevat jatkuvasti uutta lainaa investointeihin ja myöskin vanhojen lainojen uusimiseen. Ilman velkaa toimivaa REIT yritystä ei varmasti ole olemassakaan.

   Nämä DLR:n E, F ja G osakesarjat on laskettu liikkeelle vuoden välein ja selkeästi syynä on ollut aleneva ”korko”, mitä yrityksen on tarvinnut maksaa, että on saanut osakkeensa kaupattua. Näistähän kallein yritykselle on tuo ensimmäinen. Itse pidän DLR:ää sangen vakaana yrityksenä, vaikkakin sen tulos oli viimeksi vähän pettymys. Mutta kaukana ollaan kuitenkin vielä tappiollisuudesta tai siitä, ettei firmalla olisi osingonmaksukykyä.

   Preferred osakkeiden hyvä puoli sijoittajalle on se, että voi helposti hajauttaa moneen eri yritykseen. Ja lisäksi kun itse poimii haluamansa yritykset, niin tietää mitä salkussa on. Tämä jälkimmäinen asia on ollut itselleni aina ongelma yrityslainarahastojen kanssa: on kovin vaikea seurata mitä rahastossa oikein on.

 2. Pekka sanoo:

  Jos nyt ostan DLR-G osaketta hintaan 18.93, niin osingoksi muodostuu 7.77% ”maailman tappiin asti”. Eikö tässä ole myös mahdollista saada myyntivoittoa, jos DLR lunastaa osakket v. 2018 hintaan 25? Tai jos itse myyn osakkeet vaikkapa hintaan 23? Millaisessa tilanteessa firmat lunastavat osakkeet takaisin?

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Kyllä sinun osinkotuottosi lukittuu siinä vaiheessa kun ostat. Osinko on kiinteä ja maksetaan niin kauan kun firmalla on osingonmaksukykyä tai osakkeet lunastetaan. Ja voittoa tulee toki jos myyt kalliimalla tai Digital Realty lunastaa ne tuohon mainittuun hintaan. Yritykset lunastavat näitä takaisin lähinnä siinä tilanteessa, että korkotaso uudelle lainalle (tai osinko etuoikeutetuille osakkeille) on pienempi kuin vanhoissa osakesarjoissa.

   Tuossa DLR-G:ssä on huomioitava se, että yritykselle tuo DLR-G maksaa 5,875% vuodessa. Se on melko edullinen ”yrityslainaksi”, joten voi mennä pitkäkin aika kunnes tuo lunastetaan. Muista kuitenkin, että jos yleinen korkotaso lähtee nousuun, niin silloin näiden lappujen markkinahinta laskee. Eli varaudu pitämään pitkäänkin jos tuota ostat. Nämä toimivat oikeastaan pitkälti kuin yrityslainat ja on aikalailla samat riskit (oikeasti vähän isompi riski). Joten muista hajauttaminen ja muista, että ”korkolaput” ovat aina vain osa salkkua.

   Halusin tässä blogissa esitellä näitä lappuja, koska en ole nähnyt niistä suomeksi juuri ollenkaan keskustelua. Hyvin tuntemattomia ne ovat käsittääkseni suomalaisille sijoittajille.

 3. $eteliKone sanoo:

  Olen näitä hieman tutkinutkin tässä, mielestäni avasit tätä suomalaisille hieman tuntematonta asiaa mainiosti. Kiitokset.

  $eteliKone

 4. Pekka sanoo:

  Tänä vuonna ollut pelkästään jenkkiosakkeita ja ilman muuta parhaiten ovat menestyneet nämä etuoikeutetut. Ja keskimääräinen osinkoprosenttikin on näissä n. 8.5. Saapa nähdä mitä tulee tapahtumaan korkojen nousun lähestyessä.

  • Sama juttu itsellä että nämä etuoikeutetut ovat pärjänneet hyvin salkussa.

   Itse en korkojen nousua näiden kohdalla sinänsä pelkää… Arvo pörssissä kyllä laskee, mutta minun saama tuotto ei. Irtautuminen toki tapahtuu tappiolla jos pitää jostain syystä myydä.

 5. Mika sanoo:

  Hyvin kirjoitettu artikkeli! Ja tuo linkki on hyödyllinen, kiitokset!

 6. Timo sanoo:

  Oletko perehtynyt miten etuoikeutetut osakkeet käyttäytyvät jos koko yritys myydään? Konkurssissa lienee pieni mahdollisuus saada jotain verrattuna normaaliin osakkeeseen. Jenkkien pienien öljy- ja kaasuyritysten tai näille tukipalveluita tarjoavien yritysten keskuudessa on selvästi pudotuspeli jo alkanut. Näiden etuoikeutetut osakkeet ovatkin olleet vapaassa pudotuksessa (MHR-C,GRH-C,MILL-C,GDP-C jne.).

  • Käsittääkseni yrityskaupan yhteydessä nämä pääosin lunastetaan. Tai sitten niitä voidaan konvertoida varsinaisiksi osakkeiksi. Riippuu etuoikeutetun lapun ehdoista.

   Pudotuspeli on kyllä voimakkaasti menossa näillä pienillä öljyfirmoilla. Konkurssitilanteessa ei kyllä etuoikeutetutkaan saa varmasti mitään, koska jos firmat johonkin kaatuvat niin ne kaatuvat velkoihin. Ja velkojat ovat konkurssipesässä etusijalla.

   Eli suhtautuisin aika varovaisesti näihin vapaassa pudotuksessa oleviin etuoikeutettuihin osakkeisiin. Kyllä hinnat yleensä putoavat aivan aiheesta. Toki jos tekee kotiläksynsä hyvin ja löytää ne firmat, jotka lopulta selviävät tämän kurimuksen yli, niin hyvät tilit voisi todennäköisesti tehdä.

 7. Jukka sanoo:

  Hieman on kimurantti tilanne. Olen aika varovaisena markkinoilla. Pelko jenkkien romahduksesta. Taaloja iso nippu, uskon että taala vahvenee vielä. Jotain lisätuottoa taaloille toivoisi. Mietin näitä etuoikeutettuja. Ilmeisestikin jotain 5%:n tuottoa voisi saada suht ”turvallisesti”? Onko sinulla tiedossa jotain sivustoja, josta kenties olisi tutkittu tätä asiaa? Olisiko kenties pankkiala turvallinen korkojen noustessa? Mihin etuoikeutettuihin sijoittaisit nyt?

  • Markkinoilla on kyllä kuplan merkkejä mielestäni. Itseänikin hieman hirvittää miten korkealle on varsinkin laatufirmojen osakkeet hinnoiteltu.

   Etuoikeutetut osakkeet ovat turvallisempia, varsinkin jos on valmis pitämään niitä pitkään. Jos korot nousevat (tai firmalla kääntyy business huonompaan suuntaan), laskee näidenkin arvo. Mutta sitä omaa ”lukittua” tuottoa se ei hetkauta, ellei firmalle tule todellisia maksuvaikeuksia.

   Itse seuraan edelleen tuota http://www.dividendyieldhunter.com/ sivustoa, koska niillä on niiden hyvien listausten lisäksi myös usein aika laadukkaita blogikirjoituksia.

   Kannattaa vilkaista myös etuoikeutettuihin sijoittavia ETF:iä. Esimerkiksi tikkerillä PFF on yksi suurimmista, ellei suurin etuoikeutettuihin sijoittava ETF. Rahaston koko on yli 12 miljardia, eli aika moni muukin sijoittaa sitä kautta näihin etuoikeutettuihin.

 8. Tomppa sanoo:

  Terve,

  Löytyykö etuoikeutettuja osakkaieta euroopan markkinoilta jotka maksaisivat osingon euroissa?

  • Hei, en ole tietoinen ainakaan pörssilistatuista etuoikeutetuista osakkeista Euroopassa. Jos joku sattuu näistä tietämään, niin pistäkää infoa, kun kiinnostai minuakin saada salkkuun lisää eurooppalaisia osingonmaksajia.

 9. Toni sanoo:

  Pankkialasta katsoisin enemmän Kanadan kuin USA:n suuntaan, Kanadan pankkisektori on yllättävän vahva ja vakaa, ja sieltä löytyy näitä BNS ja BMO-pankkeja jotka ovat maksaneet osinkoja katkeamattomassa putkessa vuosista 1829/1832 lähtien. Näillä on myös preferred stockia joita ajattelin tämän artikkelin innoittamana hieman tutkia.

  Mitenkäs käytännön puolena, jos osake lunastetaan niin näkyykö se automaattisesti myyntitapahtumana Nordnetissä niin ettei sijoittajan tarvitse tehdä muuta kuin uudelleensijoittaa rahat?

  Holdaamisajasta ajattelin sellaista, että esim. joku Realty Incomen preferred voisi olla hyvä salkkuun joksikin aikaa, mutta tietyn pisteen jälkeen olisi ollut parempi vaan alunperin ostaa kantaosaketta jonka osinko ajaa lopulta sen preferredin ohi. Ehkä näitä voisi ajatella niin, että näihin voisi parkkeerata rahoja jotka haluaa kohtuu todennäköisyydellä saada vielä joskus takaisinkin samansuuruisina ja osingot päälle.

 10. Toni sanoo:

  Eurooppalaisista preferred stockseista löytyi ainakin sen verran, että IPFF-ETF:llä on jotain englantilaisia omistuksia. Tuota tutkimalla voisi löytyä lisääkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *