Medical Properties Trust – sairaala REIT

Medical Properties Trust on yhdysvaltalainen REIT, joka on erikoistunut omistamaan ja hallinnoimaan sairaaloita, kuntoutuskeskuksia  ja muihin niihin verrattavia kiinteistöjä. Medical Properties Trust (jatkossa MPW) vuokraa näitä sairaalakiinteistöjä pitkillä sopimuksilla sairaalapalveluita tarjoaville yrityksille ja yhteisöille.

Yrityksen kotisivut löytyvät osoitteesta: http://www.medicalpropertiestrust.com/

Yrityksen kiinteistöt sijaitsevat ympäri USA:ta ja joulukuussa 2013 yritys laajensi myös Eurooppaan ostamalla Saksasta 11 kuntoutuskeskusta. Yrityksen laajentumisvauhti on rivakka ja yritys hankkii säännöllisesti uusia kiinteistöjä haltuunsa.

MPW - Locations

Toisinkuin useimmat terveydenhuoltoalan REIT:t, ei MPW omista ollenkaan vanhainkoteja tai päiväkoteja. Yritys keskittyy omaan segmenttiinsä ja pidän tätä fiksuna strategiana, koska tällöin yrityksen erityisosaaminen kasvaa ja tuo tätä kautta kilpailuetua muihin nähden.

MPW - Facilities

 

Onko MPW sopiva osinkosijoittajalle?

Yritys ilmoitti juuri vuodelle 2014, että neljännesvuosittainen osinko nousee 0,21$:iin osakkeelta. Eli jos osinko säilyy tällä tasolla, niin vuotuinen osinko on 0,84$. Yrityksen päätöskurssi 10.1.2013 oli 12,54$. Tämän hetken arvioitu vuoden 2014 osinkoprosentti on siis 6,7%:ia.

MPW:n kurssi on tullut viime vuoden kevään huippulukemistaan reippaasti alas, kuten melkein koko muukin REIT markkina USA:ssa. Viime vuosi ei ollut niille todellakaan hyvä, koska koko vuoden pelättiin mitä FED tekee ja miten se vaikuttaa korkotasoon.

Koska REIT yritykset käyttävät liiketoiminnassaan paljon velkaa, vaikuttaa korkotaso tietenkin näiden kannattavuuteen. Mutta MPW:n osalta luvut näyttävät kestävällä pohjalla olevilta ja yrityksen kasvu on vakuuttavaa. En käsittele nyt tarkemmin yrityksen talouslukuja, mutta laitan linkin Seeking Alphan kirjoitukseen, jossa on tarkempia tietoja myös talousluvuista:

http://seekingalpha.com/article/1900261-its-time-to-seed-my-reit-portfolio-with-medical-properties-trust

 

Miten sijoittaa MPW:hen?

Yrityksen kaupankäyntitunnus on MPW ja osake on listattu USA:han (NYSE). Kaupankäynti siis onnistuu kun sinulla on pääsy USA:n osakemarkkinoille.

 

Yhdysvaltalaisten REIT osakkeiden verotus Suomessa

verottaja

Suomen ja USA:n välinen verosopimus kattaa REIT yritykset. Näin verotus menee normaalisti, eli USA perii osingoista 15% lähdeveron ja Suomen verottaja perii aikanaan pääomaveron erotuksen.

 

Loppusanat

Harkitsen Medical Properties Trustin ostamista pitkäaikaiseen osinkosalkkuun. Tämän osakkeen kanssa minulla on odotuksena, että pitkällä aikavälillä yrityksen liiketoiminta tulee entistä kannattavammaksi ja että osakekurssi (ja osinko) nousevat vuosien mittaan nykyisestä.

Mitään varmuutta tästä ei tietenkään ole, mutta kovin suuririskisenä en tätä yritystä pidä, ottaen huomioon jo vuoden 2013 aikana tapahtunut REIT osakkeiden korjausliike USA:ssa. REIT yritysten kokonaispainona pidän salkussani 20-30% luokkaa.

You may also like...

2 Responses

    • osinkosijoittaja.com sanoo:

      Kyllä uusiin firmoihin kannattaa tutustua. Nopealla vilkaisulla tämä voisi olla kiinnostava sen vuoksi, että joku isompi firma ostaisi tuon pois. Alustava osinkotuotto on aika hyvä ja velkaisuus melko maltillista. Negaviivisena puolena voisi mainita, että tuo on ”externally managed”. Karkeasti voisi siis sanoa, että firman kiinteistösijoituksia ei hallinnoi tuon REIT firman johto, vaan ulkopuoliset hallinnoijat, jotka saavat duunistaan palkkion.

      Mutta tutkitaan. Tässä on esitys tuosta aiheesta: http://goo.gl/mpYxfS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *