Onko osinkojen maksupäivällä väliä?

Suomessa yritykset jakavat osingot melkein poikkeuksetta kerran vuodessa. Tällä hetkellä taitaa olla ainoastaan Orava Asuntorahasto, joka aikoo jakaa osingot neljännesvuosittain. Siksi kevätkuukaudet ovat Suomeen sijoittavalle osinkosijoittajalle varsinaisesti ainoat ”tapahtumakuukaudet”.

Suoraan sanoen tässä ei ole mitään vikaa. Mutta silti olen itse päättänyt tavoitella tasaisempaa osinkovirtaa ympäri kalenterivuoden. Miten tämä onnistuu ja onko siinä mitään järkeä?

WaterDrip

 

Tasaisen osinkotulon taustalla

Itselläni olevan melko tasaisen osinkotulon taustalla on pääosin USA:n markkinoiden osakkeet. Siellä standardi tapa jakaa osinkoa on neljännesvuosittain. Lisäksi enenevässä määrin yritykset jakavat osinkoa kuukausittain.  Tähän suuntaan menevät etenkin REIT tyyppiset firmat ja erilaiset ETF:t ja CEF:t (closed-end fund), joiden tarkoitus on valuttaa voittoja omistajille.

Omassa salkussani kuukausittaista osinkoa jakavat nämä osakkeet:

Lisäksi on sitten neljännesvuosittain osinkoa jakavat firmat, joiden osinkokuukaudet eivät ole ihan samoja. Koska salkkuni on melkoisen USA painotteinen, muodostuu osinkotuloista melko automaattisesti tasaisia.

Kun tähän tiheämpään osingonmaksuväliin tottuu, niin Suomalainen tapa jakaa osinkoa kerran vuodessa alkaa tuntumaan vanhanaikaiselta.

 

Miksi tasaisen osinkotulon strategia?

Melko yksinkertaisesti todettuna itselläni syy on psykologinen. Pystyn pitämään mielenkiinnon pitkäjänteiseen sijoittamiseen paremmin yllä, kun salkussani on ”tapahtumia” usein.  Esimerkiksi viime vuonna yksittäisiä osingonmaksutapahtumia oli toista sataa, mikä tekee keskimäärin yhden tapahtuman joka toiselle pörssipäivälle.

Lisäksi kun tarkoitukseni on ainakin seuraavat 15 vuotta sijoittaa osingot uudelleen, voin tehdä uusia hankintoja tihemmin. Jos osingot keskittyisivät vain kevätkuukausiin, niin itselläni olisi varmasti vaikeuksia hajauttaa niiden sijoittamista koko tulevalle vuodelle. Lisäksi kun tekee kuukausisäästämisestä rutiinin, niin samalla voi unohtaa markkinoiden ”ajoittamisen”, joka ei ainakaan itseltäni onnistu.

Tämä vain lyhyenä taustana sille, että miksi blogini aiheenakin on tasaisen osinkotulon kasvattaminen. En tavoittele sillä parempia tuottoja, vaan tavoittelen sitä, että sijoitustoiminta pysyy mielenkiintoisena.

Kerro kommenteissa, että mitä mieltä olet tasaisen osingon strategiasta? Tyhmää ja turhaa hommaa?

You may also like...

3 Responses

 1. $eteliKone sanoo:

  ”Lisäksi kun tarkoitukseni on ainakin seuraavat 15 vuotta sijoittaa osingot uudelleen, voin tehdä uusia hankintoja tihemmin. Jos osingot keskittyisivät vain kevätkuukausiin, niin itselläni olisi varmasti vaikeuksia hajauttaa niiden sijoittamista koko tulevalle vuodelle. ”

  Tässä on mielestäni asian ydin, juuri samasta syystä aloitan lähiaikoina oman arviolta 15-20 vuoden aikajakson asiassa. Homma pysyy mielenkiintoisena pitkin vuotta ja saa automaattisesti ajallista hajautusta uusiin sijoituksiin.

  $eteliKone

 2. Paapaa sanoo:

  Kaksi ajatusta:

  1. Jos osinko maksetaan aina edellisen kauden tuloksesta ja jos kvartaaliosinko tarkoittaa vain maksun ”keinotekoista” myöhäistämistä, ei kvartaali- tai kuukausiosingoissa ole järkevä. Raha kannattaa saada mahdollisimman pian.

  2. Jos kvartaaliosinko ei hidasta rahan tuloutumista sijoittajalle ja jos se mahdollistaa jopa ketterämmän osingonmaksun (esim. osinkoa voi muuttaa pitkin vuotta tarpeen vaatiessa hallituksen toimesta), on kvartaaliosinko loistava juttu.

  Suomi on takapajula monessa mielessä. Täällä ei olla kiinnostuneita mistään muusta kuin isosta osinko-%:sta. Se on hieman typerää. Täällä ei tajuta verotusta (esim. omien osto on paljon tuottavampi taka jakaa voittovaroja. Osakas voi silti tehdä itselleen osingot, jos haluaa kassavirtaa.), täällä ei tajuta, että rahan laittaminen investointeihin saattaa olla tuottavampaa ja että pieni kasvava osinko voi tuottaa enemmän kuin iso laskeva osinko. Ja täällä varmaan ajatellaan, että sama summa kertamaksuna on enemmän kuin sama summa 4 kertaa maksettuna. On paljon tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä osakkeiden tuottoon liittyen. Tätä saa palstoilla aina todistaa…

  Kannatan kvartaaliosinkoja ja sijoitan aika paljon jenkkeihin. Onpa salkussa yksi REIT (O) kuukausirahavirtanakin.

  PS. Kiitos blogista, joka vaikuttaa mielenkiintoiselta! Mahtavaa, että suomalaisa kirjoittajia putkahtelee silloin tällöin blogisceneen 🙂

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Totta turiset. Useimmat firmat kyllä taitaa jakaa osinkonsa juoksevan kassavirran mukaan, joten ei kaiketi yleensä ns. Keinotekoisesti maksella myöhässä.

   Lisäksi kun maksetaan jopa kuukausittain osinkoa ja yhtiön hallitus voi päättää osingon tason, niin osingon tasoa on nopeampi korjata liiketoiminnan muutosten mukaan.

   O, realty income siis, on kyllä hyvä firma. Ostin tuota vähän joku aika sitten. Pitkään omistukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *