Prosafe – öljykenttien majoittaja

Prosafe - Logo

Prosafe tarjoaa öljy- ja kaasukentille majoitusaluksia. Näitä aluksia tarvitaan varsinkin silloin, kun uusia öljykenttiä otetaan käyttöön ja alueella tarvittavan työvoiman määrä on suurimmillaan.

ProSafe - aluksia

Näitä majoitusaluksia, joissa on asumisen lisäksi muitakin toimintoja (kuten nostureita, varastoja, toimistotiloja ja helikopterikenttiä), on yrityksellä kaikkiaan 11 kappaletta. Lisäksi Prosafe on tilannut neljä uutta alusta, jotka toimitetaan vuosien 2015 ja 2016 aikana.

Yrityksen erinomaiset verkkosivut löytyvät osoitteesta: www.prosafe.com. Näiltä sivuilta löytyy muun muassa esittelyt jokaisesta aluksesta ja myöskin alusten vuokraustilanne, joka näytti alla olevan kuvan mukaiselta, kun tein päätöksen hankkia salkkuuni Prosafen osakkeita. Näiden alusten vuokra-ajat vaihtelevat muutamista viikoista muutamiin vuosiin.

Prosafen menestykseen liittyy olennaisena osana se, että aluksista pidetään hyvää huolta ja niitä huolletaan säännöllisesti. Siksi kalenterin ”rikkonaisuuden” ei tarvitse säikäyttää. Nämä katkot on huomioitu alusten vuokrahinnoissa ja Prosafen toiminta onkin hyvin kannattavaa.

ProSafe - vuokraustilanne

Prosafen taloudellinen tilanne

10.2.2014 julkaistiin vuoden 2013 tulos ja tämä tulos vakuutti minut ostamaan osaketta salkkuuni. Lyhyesti todettuna yrityksen tulos oli seuraavanlainen vuodelta 2013:

 • Operatiivinen tulos 245,1 miljoonaa dollaria
 • Alusten käyttöaste 83%
 • Nettotulos, kun otetaan huomioon rahoituskulut oli 199.1 miljoonaa dollaria, jossa selvää nousua vuoden 2012 tuloksesta (177,5 MUSD)
 • Tulos per osake 0,85$

Jos tarkemmat tiedot tuloksesta kiinnostavat, niin kannattaa ehdottomasti lukaista tämä esitys. Tässäkin esityksessä pistää silmään selkeys ja toiminnan hyvä kannattavuus. Linkki esitykseen

 

Osinko

Ja kun osinkosijoittaja olen, niin ostin tietenkin tätä yritystä sen jakaman muhkean osingon vuoksi. Kuten mainittua, niin viime vuoden tulos oli 0,85$/osake.

Prosafe jakaa osinkonsa neljännesvuosittain ja vuoden 2014 ensimmäisen neljänneksen osingoksi vahvistettiin 0,16$, joka maksetaan Norjan kruunuissa, eli yksi kruunu per osake.  Vielä 13.2.2014 kerkiää ostamaan osaketta ja saada tämä vuoden ensimmäinen osinko tililleen 28.2.2014. Yrityksen johdolla on selkeästi tavoite jakaa nousevaa osinkoa ja siksi uskoisin, että saan tästä neljän kruunun osingon tänä vuonna.

ProSafe - Dividend

Jos tämä neljän kruunun osinko toteutuu, niin ostohinnalleni 44,28 kruunua tuo tarkoittaisi noin 9% brutto-osinkoa. Huomaa, että ylläolevassa kuvassa osingot on dollareina, kun taas käytännössä maksaminen tapahtuu Norjan kruunuina.

Tämä Prosafe osui omaan haaviini oikeastaan erään Suomalaisen osinkoihin keskittyvän rahaston vuoksi. Eli Prosafe on kyseisen rahaston suurin omistus, mitä en toisaalta ihmettele. Tässä on linkki kyseisen rahastoyhtiön kotisivuille: Dividend House

 

Prosafen osinkojen verotus

verottaja

Prosafe on Kyprokselle perustettu yritys ja näin verotuksessa noudatetaan Suomen ja Kyproksen välistä verosopimusta, joka on saatu viimeinkin aikaan vuoden 2013 aikana. Kiitos tästä.

Eli verotus menee niin, että 15% pidätetään lähdeverona Kyprokselle (oma panokseni Kyproksen rahoituskriisin hoitoon) ja loput sitten perii Suomen verottaja aikanaan. Maksuaikaa tälle lopulle verolle saakin sitten aina seuraavaan verotukseen asti, eli ihan kivasti.

 

Loppusanat

Tämä yritys löytyy siis Norjan pörssistä ja itse ostin sitä Nordnetin kautta. Tikkeri on PRS, mutta Nordnetissä kyseinen osake löytyy helposti myös Prosafe hakusanalla. Ostin tätä salkkuuni noin 4% painolla. Pyrin laajaan hajautukseen eri toimialoille ja siksi yhteen osakkeeseen en hurjasti painoa pistä.

Yleisesti pidän yrityksistä, jotka erikoistuvat johonkin. Tämän vuoksi Prosafe on omaan salkkuuni melko luonnollinen lisäys, varsinkin kun otetaan huomioon yrityksen jakama korkea osinko.

Lisäksi uskon, että yritys tulee kehittymään mielenkiintoisella tavalla, kun aluksia uusitaan kahden seuraavan vuoden aikana merkittävästi. Näistä uusista aluksista tullaan saamaan hyvää päivähintaa monen vuoden ajan, ennenkuin niitä tarvitsee ensimmäisen kerran huoltaa.

Prosafe on myös alallaan suurimpia toimijoita, joten uusien aluksien myötä sen aseman ei pitäisi ainakaan heikentyä. Näiden majoitusalusten markkina ei ole maailmanlaajuisesti suuren suuri, joten alalle ei ole samalla tavalla tunkemassa uutta kilpailua, kuin mitä esimerkiksi porausalusten kilpailukenttään.

Tämä ei ole kenellekkään ostosuositus. Jokaisen on tutkittava yritykset myös itse, jotta voi varmistua onko yritys sopiva omaan sijoitusstrategiaan.

You may also like...

11 Responses

 1. Kinski sanoo:

  Hyvä löytö!

  Divident House näyttää luottavan tähän yhtiöön. On molemmissa rahastosarjoissa mukana.

  http://www.morningstar.fi/fi/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000JSJK&tab=3

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Tuo vaikuttaa kyllä ihan hyvältä firmalta. Voi olla että ostan tuota vähän lisää jossain välissä.

 2. Dividend Hawk sanoo:

  Moi
  Löytyy salkusta. Ekat ostot tehty vuoden 2012 elokuussa, viimeksi lisätty 2013 syyskussa, tosin aivan liian aikaisin, kun tippui tämän vuoden puolella alle 42 NOK:n. Verotuksesta sen verran, ei multa mitään ainakaan Nordet ole pidättänyt helmikuun 2014 osingoista, ehkä alkaa toimia myöhemmin.

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Piti oikein tarkistaa ja tosiaan ei ole minultakaan mennyt veroja tuosta osingosta. No ei se mitään… ilmaista ”lainaa” tuo on jos asia korjaantuu vasta verotuksessa.

 3. hängarounder sanoo:

  prosafe kurssi näyttäisi sakkaavan aikalailla.. mistä lie johtunee.

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Hyvä esimerkki siitä, että hajauttaminen kannattaa. Mutta syynä ProSafen aika rajuun laskuun on ollut tulevaisuudennäkymissä, joista firma varoitteli. Siis koskien yleisesti syvänmeren öljynporausta. Samaa hiljaisempaa jaksoa ennakoi myös SeaDrill, joka on alansa johtavia firmoja öljynporauksen alalla.

   Eli ilmeisestikkin öljy ei taaskaan ole loppumassa, vaan nämä ”vesisärötys” (fracturing) tekniikat saavat sen verran potkua vanhoihin öljykenttiin, että niitä hyödynnetään vaihteeksi taas enemmän ja näitä syvänmeren poraushankkeita jarrutellaan.

   En kuitenkaan myy ProSafe omistuksiani, koska ”maito on jo maassa” ja toisaalta pidän firmaa edelleenkin hyvänä. Mutta aika varovaisesti suhtaudun öljynporaukseen merillä tällä hetkellä.

 4. Yritys julkaisi sinänsä hyvän Q3/2014 osavuosikatsauksen, mutta yksi suuri pettymys siinä oli minulle osinkosijoittajana. Eli yritys pudotti osinkonsa käytännössä kolmasosaan aiemmasta ja uhkaili, että tällä tasolla oltaisiin vuoteen 2016 asti.  Myin tuosta johtuen osakkeeni pois, vaikkakin pidän Prosafea edelleenkin aika laadukkaana yrityksenä. Kuitenkin yrityksen tulevaisuudennäkymät esitettiin sen verran pehmeinä, että se oli toinen syy miksi päätin myydä osakkeeni.

 5. Antti sanoo:

  Oletko enää seurannut Prosafe yhtiötä? Yhtiö maksaa 22-24 nok ja maksaa vuosi tasolla n. 5-6% osinkoa.

  • Kyllä sitä yritän tässä sivussa seurata kokoajan. Firma on ihan laadukas, mutta valitettavasti laadukkaatkaan firmat eivät voi taistella markkinoita vastaan. Joten jos tämä öljynhinta pysyy pitkään alhaalla, niin uusia öljykenttiä ei syvässä vedessä juuri avata, eli ProSafe tuskin saa ainakaan mitään isoja uusia projekteja.

 6. Muuri sanoo:

  Hei, mitäs mieltä ootte toukokuusta vois tulla positiivinen öljy kk, jemenin sota hommat + usan öljytuotannon pieni lasku? Onko prosafe kuullu jotain uutta? ite oon lisäny ja prosafe on +3% salkussa:-)

  • En ole nyt ihan hetkeen seurannut ProSafea. On salkussa edelleenkin hiukan turhan paljon öljysektorin yrityksiä, niin en toistaiseksi osta niitä lisää.

   Prosafen liiketoimintaan vaikuttaa melko suuresti se, että avataanko uusia öljykenttiä merelle vai ei. Tällä hetkellä nuo projektit ovat aika pitkälti jäissä. Öljynhinnan lyhytaikainen nousu voi nostaa toki Prosafea muiden mukana, mutta pysyvämpi nousu ja osingon kasvattaminen vaatisivat öljynhinnan palautumista aika selvästi korkeammille tasoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *