Kuukausikatsaus – Helmikuu 2014

Huh kun helmikuu menikin nopeasti ohitse. Lyhyt kuukausi ja paljon töitä, niin kuukausi ei kovin pitkältä ajalta tunnu.

Mutta sijoitusrintamalla on sentään jotain tapahtunut. Parista salkkuuni tulleestä yrityksestä hieman kirjoittelin, eli Stag Industrialista ja ProSafesta. Etenkin ProSafen kanssa omistus alkoi vauhdikkaasti, koska ostopäivää seuraavana päivänä ProSafe laski melkein 5% (syytä en tiedä). ”Hyvä” ajoitus etten sanoisi.

No osakkeesta irtosi osinko ja  kurssi vakaantui, enkä tällä hetkellä tuosta juuri tappiolla ole. Mutta kun osinkosijoittamisen perässä tässä ollaan liikkeellä, niin eipä tuo kurssi niin merkittävä asia ole, kunhan firman liiketoiminta pyörii.

Passiivisia tuloja tuli oikein mukavasti helmikuulla. Osinkoja tuli näistä lähteistä:

 • Autotallin vuokra mallikkaasti tilille
 • PCEF (closed-end-fund ETF)
 • SDIV (osinkoyritysten ETF)
 • LNCO (Öljy- ja kaasuyritys USA:sta)
 • GGN (kullan ja muiden raaka-aineiden closed-end-fund)
 • O-F (Realty Income yrityksen etuoikeutettu osake)
 • YMLP (USA:lainen ns. MLP yritysten ETF)
 • PRS (ProSafe, Kyproslainen öljykenttien majoittaja)

Yhteensä passiivista tuloa tuli 700,83€, josta on jo osa veroista pidätetty. Oikein mukava lisätulo siis tälle kuukaudelle.

Helmikuussa tein myös muutaman osakeoston, eli salkkun tuli osakkeita HCI Groupilta (vakuutusyhtiö Floridasta), MPW (Medical Properties Trust, josta kirjoitin tammikuulla), WSR (WhiteStone REIT, kauppakeskuksia).

Näistä tuo HCI Group on ehkä eniten arvonnousuun perustuva ostos. Yritys kasvaa vakuuttavasti ja kuitenkin jakaa myös osinkoa samalla aikaa.

Mutta tästä on hyvä jatkaa maaliskuun suuntaan samalla kevättä odotellen. Saa nähdä tuleeko Ukrainan tilanne kärjistymään sodaksi asti. Jos näin käy, niin pörssit tulevat varmasti heilumaan voimakkaasti, mikä saattaa avata parempia ostospaikkoja laatuyrityksille.

Toivotaan kuitenkin, että sopu syntyy. Tapahtuma on kuitenkin itselleni jo sen verran opettanut, että en edelleenkään katso Venäjälle sijoittamista kohden.

 

You may also like...

17 Responses

 1. Hei, kiitos mielenkiintoisesta blogista! Haluaisin kysyä sellaista, että millainen verotus on tuossa YMLP etf:ssä, koska olen ymmärtänyt että normaaleissa MLP osakkeissa olisi tavallista korkeampi osinkoprosentti?

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Kiitoksia. Alkuvaiheessa tässä blogissa vielä mennään, että katsotaan millaiseksi se muodostuu ajanmyötä.

   MLP yritykset eivät valitettavasti kuulu Suomi-USA verosopimuksen piiriin. Siksi muistaakseni niistä pidätetään lähdeverona 30% tai olikohan peräti 35% veroa. Ja tämän päälle tulee vielä Suomen verotus, josta vähennetään vain 15% USA:han maksettuja veroja. Eli käytännössä veroprosentti on ~45%. Oman käsitykseni mukaan nämä MLP yritykset ovat melko lähellä kotimaisia osuuskuntia. Siksi niiden verotus poikkeaa normaalien yritysten verotuksesta.

   Tämän ETF:n maksamat osingot menevät normaalisti verosopimuksen mukaan. Mutta tässä on kuitenkin sellainen huomioitava, että tuo ETF joutuu maksamaan näistä MLP firmojen maksamista verottomista ”osingoista” veroa. Tuo ”osingot” on lainausmerkeissä siksi, että MLP yritykset eivät jaa veroteknisesti osinkoa, ja siksi ne ovatkin verosopimuksen ulkopuolella.

   Eli tuplaverotusta ei oikein voi välttää mitenkään. Mutta itse ostin tuota ETF:ää koska sen kautta saa hyvän hajautuksen ja osinko on ainakin toistaiseksi ollut erittäinkin hyvällä tasolla.

   ps. Olen myös blogiasi lukenut ja kiinnostava sekin on. Kiva kun Suomesta löytyy lisääntyvässä määrin myös ulkomaisista firmoista kiinnostuineita, niin ei tarvitse kaikkia juttuja lukea englanniksi 🙂

 2. Pena sanoo:

  Millaista osinkoa GGN maksaa? Osakkeen kurssi nyt aika alhaalla. Olisiko nyt hyvä hetki sijoittaa siihen ajatellen hyviä osinkoja ja kenties myös kurssinousua?

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Osinko tuossa GGN:ssä on tällähetkellä 0,09$/kuukausi. Eli liikutaan 10% brutto-osingoissa vuodessa.

   Vaikka tuo ei ole pelkästään kultaan sijoittava closed-end-fund, niin se kuitenkin seuraa aikalailla kullan markkinahintaa. Ja viime vuosi oli ylipäätänsä todella surkea kullan arvon kannalta, joten ei ihme että tuonkin kurssi on tippunut.

   Tällä hetkellä tuon GGN:n NAV (eli rahaston nettovarallisuus) on 10,49$ (7.3.2014). Yleensä Closed-end-fundeja (mitäköhän tuo on suomeksi) kannattaa ostaa silloin kun kurssi on alle tuon nettovarallisuuden. GGN osalta kurssi on hiuksenhienosti tuon nettovarallisuuden alla, eli sinänsä ei ylihintaa nyt tarvitse maksaa.

   Mutta vaikea on sanoa miten rahaston tai kullan arvo kehittyy. Itse en tämmöisiä closed-end-fundeja osta mistään muusta syystä kuin osinkojen vuoksi ja nimenomaan pitkään pitkään omistukseen. Itse olen tämän kanssa hiukan tappiolla, mutta eiköhän homma korjaannu muutaman vuoden aikana.

 3. Heh, hyvä että tykkäät =) Minulla on tosiaan vähän erilainen kirjoitustyyli. Keskityn enemmän sijoitus prosessin kuvaamiseen ja jätän yritysten analysoinnin muiden harteille. Täytyy myöntää että välillä tulee tehtyä ostopäätökset hiukan heppoisin perustein, kuten nyt tämän blogitekstisi myötä ajattelin ostaa ensi viikolla tuota YMLP:tä. Jotenkin se että minun ei tarvitse maksaa niin paljon veroja, vaan sen etf:n kuulostaa jotenkin paremmalta, vaikka tietysti molemmissa on tuplaverotus. Tuon verotuksen takia en ole MLP:hin vielä sortunut, lähimmäksi MLP:tä pääsen KMI:llä.

  Olisi mielenkiintoista lukea tulevaisuudessa tarkempaa tietoa salkustasi ja tulotasostasi, jos siis haluat näitä tietoja jakaa.

 4. Sami sanoo:

  Mielenkiintoinen blogi. Voisit laittaa salkkusi ja tuottokehityken osaksi katsausta? Prosenttilukuina, summilla ei niin väliä, ellet niitä halua ilmoittaa.

  Prefferred shareista toisessa kirjoituksessa? Miten siis noiden lunastuspäivän tietää? Eli 1. lunastuspäivän jälkeen yhtiö voi koska tahansa ilmoitaa että lunastaa ne takaisin alkuperäiseen hintaan?

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Varmaan jossain vaiheessa avaan vähän enemmän salkkua, kunhan saan itsellekkin selväksi että millainen kokonaisuus siitä tulee. Tyhjäsin salkun tosiaan syksyllä ja nyt on ehkä 60% kiinni osakkeissa. Ajallista hajautusta myös haluan kun kurssit on niin korkealla.

   Ja joo… Kun lunastuspäivä on mennyt, niin preferred osakkeet voidaan lunastaa milloin vain. Siksi itse ostan mieluummin alle lunastushinnan olevia tai sitten lunastuspäivään pitää olla vielä vuosia.

 5. Paapaa sanoo:

  Pari kommenttia:

  1. Jos käyttää välittäjänä esim. IB:tä, ei MLP-osakkeista pidätetä kuin 15% lähdeveroa. Eli ei tuota älytöntä 35%:n veroa. Sitä en osaa sanoa, miten Suomen verottaja tulkitsee MLP:n distribuutiot. Mutta jos ne ilmoittaa osinkoina, niin tuskin kukaan älähtää.

  2. ETF:ien tuottojen verotus on aika rapeaa. 30% vero on kovempi kuin pelkissä osingoissa, ja uudelleensijoittavat olisivat paljon tuottavampi ratkaisu. Oletko harkinnut niitä? Toki kaikkea ei vaan saa uudelleensijoittavina.

  3. Kannattaa oikeasti harkita välittäjän vaihtoa – tai uuden välittäjän ottamista Nordnetin rinnalle. Tienaisit melkoisesti kun Nordnetin 15e kulujen sijaan joka osto/myynti maksaisikin vain 0.5e. (Kuukausittain kuitenkin minimiveloitus $10, jos salkkusi alle $100000. Tuo silti sisältää kaikki kaupat siihen summaan asti.)

  Suosittelen IB:tä (Interactive Brokers) lämpimästi ja kannattaa tutustua lisää Kauppalehden foorumilla Aloittelijan palstalla olevan säikeen kautta.

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Minulla itseasiassa on IB tili. Mutta kuluista huolimatta olen ostellut pääosin Nordnettiin.

   Automaattinen tietojen siirto verottajalle on jonkun rahan arvoinen. Ja lisäksi toimiva web-sovellus myös. IB:n WebTrader on aivan kaamea (mielestäni) ja AWS on raskas kun on pääosin vain holdaaja.

   Tuo oli tosin uusi tieto, että MLP firmat verotetaan siellä fiksummin. Suomen verottajaa asia tuskin kiinnostaa, kun saavat kuitenkin omansa.

   Täytyy vähän laskea vaikka tämän vuoden lopuksi paljonko Nordnet rikastui kustannuksellani 🙂

 6. Paapaa sanoo:

  No jos on tili IB:ssä, niin kai sitä nyt kannattaa käyttää 🙂 Itselläni nyt keväällä ensimmäinen veroilmoitus IB:n kera, joten sitten näkee, miten se helpoiten hoituu. Mutta käsittääkseni IB:stä saa erittelyn osingoista, jonka voi lähettää verottajalle. Ja netissä sitten laittaa vain kokonaissummat. Jos vaikka saisi tehtyä ilman osakekohtaista erittelyä….

  Ja TWS:ssä (se kaupankäyntisofta) on simppelimpi puoli: Advanced Order Management (ei siis sekava Mosaic). Se on oikeastaan vain spreadsheet, johon voi laittaa haluamansa osakkeet ja ostaa niitä parilla klikkauksella. Todella yksinkertainen kun pari kertaa kokeilee. Yksinkertaisempi kuin Nordnet, sillä tuohon saa laitettua juuri ne osakkeet, joita haluaa seurata. Kannattaa testata. Webbilpuolta en juuri ole käyttänyt.

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Juu, ei se TWS sinänsä vaikea ole. Se ”mosaiikkikin” on ihan hyvä, kun vaan jaksaa säätää ne ruudut kohdalleen. Käytän IB:tä tällä hetkellä siihen, jos haluan tehdä jonkun ”swingin” jenkki-osakkeella. Päiväkauppaa sillä ennen tein, mutta yritän nyt siitä pysyä erossa.

 7. Tero Ojanperä sanoo:

  Terve,

  Mielenkiintoinen tuttavuus tämä blogisi. Kysäisempä täältä (anteeksi vanhan artikkelin/puun) nostaminen, että onko bloggarilla tietoa jenkkien YieldCo-yritysten verotuksesta? Nuo MLP:t olen hylännyt juurikin verotuksen takia, joskin emojaan (joilla alhaisempi yield, mutta korkeampi kasvu-%) olen ostellut jonkun verran. Nyt olen hieman perehtynyt erilaisiin YieldCo:ihin, esim. ABY, NYLD jne., mutta verotus näissäkin alkoi mietityttämään. Googlaamalla ei aiheesta mitään löytynyt, mutta sattuisiko blogin pitäjä olemaan aiheeseen perehtynyt, sillä varmasti blogin aiheeseen hyvin sopivista yhtiöistä kuitenkin on kyse.

  • Moi, verotuksellisesti tosiaan kaikki yritysmuodot, joita Suomi-USA verosopimus ei tunne, ovat vähän riskaapeleja. Nopeasti katsoen tuo NYLD on kuitenkin esimerkiksi ”Inc.”, joten uskoisin että sen verotus menee ihan normaalisti 15% lähdeverolla.

   jos huonosti käy, niin menee tosiaan 30% lähdeveroa ja Suomessa saa vähentää osinkoverosta vain 15%. Eli kokonaisveroaste tulee jonnekkin 40% luokkaan. Tuo estää aika tehokkaasti tosiaan MLP:den ostot esimerkiksi.

   Googlella ei paljon tietoa tästä löydy… ei millään kielellä oikein…

 8. toni sanoo:

  Moi, löysin tänne kun pähkäilin itsekin MLP-distribuutioiden verotusta.

  Olen lukenut juttuja, että MLP-omistaja voi saada paitsi isoa veronpidätystä myöskin Yhdysvaltain IRS:ltä ns. K1-lomakkeita täytettäväksi. Tässä kohtaa jos näin tapahtuisi, niin vaiva piensijoittajalle on liian suuri ja jättäisin väliin.

  Mutta, jos välissä on ETF kuten vaikka AMLP tai YMLP, niin muuttaako se mitään? Joutuuko ETF maksamaan saamistaan MLP-distribuutioista verot? Jos joutuu, niin se _voisi_ sitten olla OK.
  Itse asiassa, AMLP mainostaakin olevansa rekisteröity ”C-Corp” eli se VOISI olla ok:
  http://www.alpsfunds.com/regulatory-reports/AMLP

  Kolmas tie ulos voisi olla C-Corp-tyyppiseksi rekisteröity rahasto, esim. Tortoisen TYG. Tämä tulouttaa ensin saamansa distribuutiot ja maksaa verot, jonka jälkeen tilittää loput osakkailleen. Verotus-välistävedon vastapainoksi he käyttävät kohtalaista vipua (n. 25%).

  Neljäs on jonkinlainen ETN. Näissähän sijoittaja ei omista enää osuuksia mistään vaan ETN käsitetään ennemmin velkakirjaksi: sijoittaja lainaa rahaa ETN-liikkeellelaskijalle, joka tekee tahollaan mitä tahansa (esimerkiksi: ostaa MLP-osuuksia tai sitten ei), ja tilittää ETN:n haltijalle MLP-distribuutiota jossain mielessä vastaavan määrän rahaa.

  Itse suosisin tuollaista suoraa vivutonta ETF:ää jos mahdollista, mutta en ole mitenkään vakuuttunut siitä jättääkö IRS minut rauhaan. Suoraan MLP-omistukseen en ainakaan lähde.

  Viimeisin komplikaatio on että olen itse asiassa verovelvollinen Saksassa… keskimäärin homma menisi tapauksessani kuten Suomessakin menisi, tosin prosenttiluvut verotuksessa ovat erit. Mutta ei välttämättä 🙂

  • Hieno kommentti sinulta ja sisältää paljon asiaa. Minä omistin tuota YMLP:tä pari vuotta ja ei ainakaan toistaiseksi tullut verojen kanssa mitään hässäkkää. En usko että muidenkaan ETF:ien kanssa tulee ongelmia. Suorassa omistuksessa minulta meni hirmuverot jostain MLP:stä mitä omistin, että tuskin IRS olisi lisää kerjännyt. Päinvastoin minun olisi pitänyt yrittää periä liikoja takaisin.

   C-Corpit pitäisi olla turvallisia suomalaisille ja varmaan myös saksalaisille.

   • toni sanoo:

    Oli juttua Sharevillessä nimimerkki Tarkin:n kanssa tästä. Omisti paria MLP:tä suoraan parin vuoden ajan ja K-1-lomakkeita tuli postissa täytettäväksi. http://www.aaii.com/journal/article/making-sense-of-master-limited-partnership-tax-rules.touch

    Kyllä nuo ETF:t on varmaan ok kunhan muistaa aina tarkistaa, että ovat muotoa C-Corp. Kaikki eivät välttämättä ole (niidenhän ei tarvitse olla, elleivät ne omista jotain verotuksellisesti erikoista, kuten MLP-unitteja.)

    Just nyt AMLP:n tuotto% on ihan tolkuttoman korkea, eli se varmaan romahtaa justiinsa. Mutta sopivassa kohdassa tuohon tekee kyllä mieli lähteä mukaan. (Tai YMLP, pitää tehdä vähän vertailuja vielä.)

  • OsinkoRiskiSijoitaja sanoo:

   Unohdit kokonaan synteettiset ETF:t jotka seuraavat MLP-indeksiä ja maksavat vastaavaa osinkoa. Ne eivät maksa MLP:hen kytkettyä veroa, koska ovat Synteettisiä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *