Global X SuperDividend ETF

En ole vielä kirjoittanut yhdestäkään varsinaisesta osinko ETF:stä, joten tässä tulee. Ja vaikka ETF:n nimi on mielestäni vähän naurettava, eli ”SuperDividend”, niin ihan kelpo tuote se silti on.

Aivan pikaisesti tiivistettynä kyseessä on USA:ssa listattu ETF, eli pörssinoteerattu rahasto:

 • Jonka salkussa on normaalisti 100 kappaletta kansainvälisiä osinkoyrityksiä
 • Jonka vuotuiset kulut ovat 0,58%
 • Joka maksaa osinkoa kuukausittain noin 6,5% vuotuisella tahdilla
 • Kaupankäyntitunnus, jolla ETF löytyy: SDIV
 • Linkki ETF:n kotisivulle

ETF:n sisältämien yrityksien täysi listaus löytyy tämän linkin takaa Excel muodossa. Kuten listauksesta näkee, niin hajautus on melkoinen koska ETF:n suurin omistus edustaa 1,11%:ia ETF:n arvosta. Eli yksittäisen yrityksen muodostama riski on melko marginaalinen. ETF:n sisältämää riskiä pitää siis arvioida muilla periaatteilla.

 

Maajakauma:

Ehkä ensimmäinen arviointiperuste on maajakauma. Ja se näytti karkeasti ottaen tältä marraskuulla 2013 (ei suuria muutoksia tuon jälkeen). Hassu juttu sinänsä, mutta Suomi pienenä maana on päässyt ETF:n listoille 4% osuudella.

SDIV - countries

Ihan kuriositeettina ja eräänlaisena järkevyystarkistuksena todettakoon, että Suomesta ETF:n salkkkuun on päätynyt Orionin, UPM:n, Elisan ja Fortumin osakkeita. Kelpaa minulle Suomesta, joten jos samoilla kriteereillä on poimittu muistakin maista yritykset, niin hyvä tulee.  🙂

 

Toimialat:

Seuraava asia mitä voisi tarkastella on ETF:n jakautuminen toimialoittain. Ja tässä on ehkä jonkinasteinen huolenaihe, koska finanssisektori ja kiinteistösijoitukset (REIT ja mREIT) ovat yhteensä lähes puolet ETF:n arvosta. Eli tämä kannattaa huomioida, kun arvioi miten paljon haluaa laittaa salkustaan painoa näihin sektoreihin.

SDIV -SectorKaikenkaikkiaan tämä ETF on sangen tasapainoinen ja Global X:n veloittama 0,58% hallinnointikulu on mielestäni melko kohtuullinen, ottaen huomioon kansainvälisen hajautuksen ja salkkuun kuuluvien osakkeiden määrän.

ETF:n sisältämä valuuttariski hajautuu melko mukavasti niin, että USD edustaa noin 32%:ia salkun arvosta, Australian dollari 18%:ia, euro 17%:ia ja muut valuutat sitten hajautuvat aika pieniin siivuihin. Rahasto luonnollisesti noteerataan USA:n dollareina.

 

Verotus:

USA:ssa listattujen ETF:ien verotus on suoraviivaista. 15% pidetetään lähdeverona USA:han ja Suomen verottaja vie aikanaan loput pääomaveroprosentin mukaan.

 

Loppusanat:

Tämä ETF on ollut salkussani jo aika pitkään ja ihan mukavasti se on jakanut kuukausittaista osinkoa. Lisäksi pörssikurssi on ollut toisaalta ilahduttavan vakaa, mutta toisaalta kurssi ei ole kehittynyt juuri mihinkään. Osittain syynä on tietenkin se, että eri toimialat vetävät ETF:n arvoa eri suuntiin. Esimerkiksi vuonna 2013 REIT yritykset laskivat melkoisesti korkohuolien vuoksi.

Mutta itse suhtaudun tähän ETF:ään kuin korkosijoituksena. Olkoon salkussa niin sanotusti maailman tappiin asti. ETF:n salkussa on kuitenkin sangen kiinnostavia yrityksiä, joiden uskon jakavan osinkoa jatkossakin ihan mukavia määriä. En kuitenkaan lisää tämän osuutta salkussani, vaan pyrin jatkossa poimimaan yrityksiä pääosin yksittäin.

Tällä kuitenkin saa aika mukavan hajautuksen suhteellisen alhaisilla kuluilla. Pistä harkintaan, jos olet osinkosijoittaja kuten minä.

You may also like...

7 Responses

 1. Osku sanoo:

  Olen yrittänyt löytää osinkoaristokraatteihin tai muuten osinko-osakkeisiin(kuten tämä) sijoittavaa ETF:ää, joka uudelleensijoittaa osingot. Tähän asti heikolla menestyksellä. Oletko törmännyt tälläisiin? Tällä tavoin voisin säästää ainakin kaupankäyntikuluissa.

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Näitä uudelleen osingot sijoittavia ETF:iä taitaa olla todella vähän. Syynä lienee se, että USA:ssa on käytössä ”DRIP” (Dividend reinvestment plan), eli ETF:n myöntävä firma tarjoaa palveluna osinkojen uudelleensijoittamisen. Ja USA:ssa verotus on siinä mielessä fiksu, että tällöin ei veroja tarvitse maksaa. Suomalaiselle tuo ei auta, kun verot menee kuitenkin, vaikka tuohon ”DRIP” ohjelmaan onnistuisi liittymäään. Välillä kyllä harmittaa oikein, että Suomessa on niin hölmöt ja vanhanaikaiset systeemit.

   Mutta itse kysymykseen. Rahastojen puolelta voisi löytyä, mutta niissä kulut on yleensä aika kovat (toki pienemmät kuin verojen maksu). Samoin db X-trackers ETF:t (eli Deutche Bankin) voisi sisältää jotain sopivia ETF:iä.

   Itse olen ”iloinen” veronmaksaja, eli en harmittele kauheasti sitä jos verot menee maksuun. Voipahan sitten sijoittaa rahat uudelleen minne haluaa, eikä siihen samaan osakkeeseen/ETF:ään mistä osinko irtosi. Muutenkin olen enemmän suoran osakeomistuksen kannattaja, eli en kauhiasti tule ostamaan lisää ETF:iä/rahastoja.

 2. Suhaaja sanoo:

  ”En kuitenkaan lisää tämän osuutta salkussani, vaan pyrin jatkossa poimimaan yrityksiä pääosin yksittäin.”

  Miksi näin? Onko syynä SDIV:n toimiala- / yritysallokaatio vai halu valita itse sijoituskohteet? Kysyn kun tuskailen tässä että pitäiskö arvonnousu-salkku muuttaa sittenkin osinkotulo-salkuksi ja etsin tässä sopivia tuotteita tällaiseen. Itseä kun ei suorat osakesijoitukset (yritysten valinta tarkemmin) innosta.

  Kassavirta-osakesalkku (osinko) on alkanut houkuttelemaan enemmän kuin nykyinen arvonnousu-salkku. Jotenkin tuntuu turvallisemmalta jatkuva tasainen tulon kehittäminen ja kasvattaminen kuin tulevaisuudessa odottava ”könttäsumma”. Cash(flow) is King, va miten sitä sanotaan.

  • Minulla on aika paljon itseasiassa SDIV:iä, että se on yksi syy miksen lisää sitä. Hyvin on tuo tuntunut toimivan tähän asti ja kulut ovat suhteellisen kohtuulliset.

   Kaipa itselläni yksittäisiin yrityksiin vetää vain halu tehdä osakepoimintaa. En ole kyllä varma, onko se tuottavampaa kuin indekseihin tai ETF:iin sijoittaminen… Mutta harrastukset maksavat aina jotain. 🙂

   En siis ole millään mittarilla hyviä ETF:iä vastaan… päinvastoin. Ne ovat hyvä tapa hajauttaa riskiä ja maailmalta löytyy aika mainioita ja pienikuluisia ETF:iä moneen makuun.

 3. kyselijä sanoo:

  ”USA:ssa listattujen ETF:ien verotus on suoraviivaista. 15% pidetetään lähdeverona USA:han ja Suomen verottaja vie aikanaan loput pääomaveroprosentin mukaan.”

  Tarkoittaako tämä käytännössä sitä, että maksetaan ennakkoa 15% ja vielä LISÄKSI Suomessa pääomaveroprosentin mukaisesti? Vai voiko tuon jo ennakkoon maksetun 15% vähentää pääomaverotuksista?

 4. Hannu Kaukavuori sanoo:

  Alkutekstissä sanotaan: ”Lisäksi pörssikurssi on ollut toisaalta ilahduttavan vakaa, mutta toisaalta kurssi ei ole kehittynyt juuri mihinkään.” Eli tämä on tavallaan puhdas korkosijoitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *