Freeport-McMoRan

FCX - Grasberg imageOheinen kuva on otettu Freeport-McMoRan Copper & Gold yrityksen jättiläismäisestä kaivoksesta Indonesiassa. Kyseinen kaivos, Grasberg nimeltään, on maailman suurin kultakaivos ja maailman kolmanneksi suurin kuparikaivos. Kaivoksen suuruusluokkaa kuvaa hyvin se, että kyseisellä kaivoksella työskentelee lähes 20 000 työntekijää.

Tämä kirjoitus esittelee hieman Freeport-McMoRan Copper & Gold yritystä ja syynä tälläkin kertaa on se, että päädyin ostamaan tätä pienen siivun salkkuuni. Olen pitkään miettinyt tämän ostamista, mutta nyt ajattelin sen tehdä, kun pörsseissä on yleistä pehmeyttä havaittavissa.

Voi olla että tässä ollaan nyt keskellä vähän isompaa korjausliikettä pörsseissä ja kohta osakkeita voisi saada halvemmalla.  Mutta koska en osaa ennustaa ja yritys kuitenkin on kiinnostava, niin päätin olla murehtimatta asiaa sen enempää ja siksi painoin ostonappia.

Yrityksen kotisivut löytyvät täältä: http://www.fcx.com/ 

Historiaa

Freeport-McMoRan, kaupankäyntitunnukseltaan FCX, on pitkän historian omaava kaivosyritys. Yrityksen perustaminen ajoittuu vuoden 1912 nurkille, jolloin Freeport Sulphur pyöritti rikkikaivosta Teksasissa USA:ssa. Vuonna 1971 Freeport Sulphur vaihtoi nimensä Freeport Minerals Companyksi, koska yrityksen kaivostoiminta oli jo paljon monipuolisempaa kuin aivan toiminnan alussa.

Vuonna 1981 Freeport Minerals ja McMoRan Exploration järjestelivät yhteisen uuden konsernin, joka sai nimekseen Freeport-McMoRan Inc. Tässä vaiheessa konsernissa oli siis kaivostoimintaa mutta myöskin öljyyn ja kaasuun liittyvää liiketoimintaa. Kukin omina yrityksinään.

Mutta vuonna 1988 tulikin sitten suuri käänne yrityksen historiassa, kun tuo alussa mainittu Grasbergin kulta- ja kupariesiintymä löydettiin Indonesiasta. Tässä yhteydessä listattiin pörssiin kaivostoimintaa hoitava yritys nimellä Freeport-McMoRan Copper Inc, eli juuri tämä FCX jota ostin. ”Virhe” yrityksen nimessä korjattiin parin vuoden kuluttua, kun Grasberg osoittautui huikeaksi kultaesiintymäksi. Näin yrityksen nimeksi tuli Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc.

Vuonna 1995 FCX irtautui lopullisesti emoyhtiöstään (eli Freeport-McMoran Inc:stä) ja keskittyi Indonesian esiintymän kehittämiseen. Samalla tuo emoyhtiö oli muuttunut holding -yhtiöksi ja tulikin ostetuksi pois markkinoilta. Vuonna 2013 FCX palasi tavallaan juurilleen, eli osti haltuunsa Plains Exploration ja McMoran Exploration Companyn. Näin FCX laajensi toimintaansa pelkästä kaivostoiminnasta myös öljy- ja kaasubusinekseen.

Kuulostaako sekavalta? No sitä se on ollutkin. Mutta lopputuloksena kuitenkin Freeport-McMoRan Copper & Gold Incon vahva noin 34 miljardin dollarin arvoinen kaivos- ja öljy-yritys, joka rakentaa liiketoimintaansa muutaman vahvan tukijalan varaan.

 

Liiketoiminta-alueet

Freeport-McMoRan Copper & Gold saa tuloistaan valtaosan, nimensä mukaisesti, kullasta ja kuparista. Lisäksi yritys tuottaa merkittäviä määriä molybdeeniäkobolttia ja hopeaa. Vuoden 2013 yrityskauppojen jälkeen yrityksellä on myös sangen merkittävät öljy- ja kaasuvarannot, joissa on paljon pitkän aikavälin potentiaalia.

Vuonna 2013 yritys myi:

  • 1 859 728 566 kiloa kuparia (4,1 billion pounds). Siis reilut 1,8 miljardia kiloa!
  • 1 200 000 unssia kultaa
  • 42 184 087 kiloa molybdeeniä (93 million pounds)
  • 38 000 000 barrelia öljyä (noin 7kk tuotanto)

Luvut ovat sen verran suuria, että on vaikea hahmottaa mitä tämä tarkoittaa käytännössä. No siihen löytyy yksi muistettava luku: 20,9 miljardia dollaria, mikä oli yrityksen liikevaihto vuonna 2013.

 

Yrityksen globaali toiminta

Tämä kartta kertoo kevään 2014 tilanteen yrityksen ”kaivamista vaille valmiiden” luonnonvarojen sijainnit ja arvioidut määrät. Kuvasta kannatta pistää huomioon se, että tuo Grasbergin kaivos Indonesiassa on huiman kannattava pitkälti siksi, että siellä on valtavat määrät sekä kuparia että kultaa. Kyllä kannattaa kaivaa vähän isompikin monttu, jos näitä molempia metalleja reilusti löytyy.

FCX - assets

 

Yrityksen tulos ja kannattavuus

Vuoden 2013 tulos löytyy tästä dokumentista. Eli kannattavuus on hyvä, mutta velkaakin on sitten vähintäänkin kotitarpeiksi. Tässä taulukkona tärkeimmät luvut vuoden 2013 viimeiseltä neljännekseltä ja koko vuoden tulos:

FCX - 2013 result

Pitäisikö FCX:n veloista olla huolissaan? No tavallaan pitäisi ja tavallaan ei. Velkaantumisen taustalla on tuon öljy- ja kaasubusineksen ostaminen viime vuonna. Nämä kaksi kauppaa olivat yhteensä hyvin suuri 19 miljardin dollarin kauppa. Näiden kauppojen jälkeen FCX:lle siirtyi velkoja näistä yrityksistä ja näin vuodesta 2012 vuoteen 2013 velkataso pomppasi huimasti.  FCX:llä on kuitenkin kunnianhimoinen tavoite pienentää velkataakkaa ja muistaakseni tavoitteena on tiputtaa velan määrä 12 miljardiin vuoteen 2016 mennessä.

Tällainen velka on kuitenkin ihan mukavaa velkaa, kun rahan vastineeksi saa laadukkaita öljy- ja kaasuesiintymiä ja valmista tuotantoa, joka tuottaa kassavirtaa yritykselle varmaan vuosikymmeniä, jos ei mitään ihmeitä tapahdu.

Yrityksen kannattavuus ja velkataakan pienentäminen tulevat tietenkin riippumaan kuparin ja kullan hinnasta ja nyt jatkossa myös öljyn ja kaasun maailmanmarkkinahinnasta. Näiden hintoja on vaikea kenenkään ennakoida ja mielestäni erilaiset arviot tulevasta hintakehityksestä voi jättää omaan arvoonsa. Valistuneita arvauksia voi tietenkin olla, mutta tietoa tulevista hinnoista ei ole kenelläkään.

 

Osingot

Koska osinkosijoittaja olen, niin ostin tätä toki osinkojen vuoksi. Ja yritys on sangen kelvollinen osingonmaksaja jo pidemmän ajan takaa. Yrityksen maksamien osinkojen historiaa löytää täältä. Yritys on maksanut viimeaikoina 0,3125$ osinkoa neljännesvuosittain. Tämä tekee 1,25$/vuosi ja ostohinnalleni vähän vajaan 4% osingon. Kaivosteollisuudessa täytyy kuitenkin varautua osinkojen suureenkin vaihteluun, koska ala on niin riippuvaista maailmanmarkkinahinnoista.

Tämä osinkojen taso ei ole mitenkään erityisen suuri, mutta toisaalta uskon yrityksen kasvattavan liiketoimintaansa tulevina vuosina, alentavan velkataakkaansa ja näin parantavan kannattavuuttaan ja osingonmaksukykyään. FCX on myöskin kunnostautunut aina silloin tällöin ylimääräisten osinkojen maksamisessa.

 

Linkkejä

Koska tämä yritys on jättiläinen, niin minun on turha yrittää kirjoittaa siitä kaikkea tähän auki. Enkä edes pystyisi.  Joten tässä on linkkejä joihinkin analyyseihin ja blogeihin, joissa yritystä on mielestäni ansiokkaasti käsitelty. Lisäilen näitä myöhemminkin kun tulee uusia kirjoituksia eteen:

 

Kaupankäynti ja verotus

Freeport-McMoRan Copper & Gold on NYSE:en listattu kaupankäyntitunnuksella FCX. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Phoenixissa Arizonan osavaltiossa ja on näin verotukseltaan Suomi-USA verosopimuksen piirissä. Eli osingoista pidätetään normaali 15% lähdevero ja myöhemmin Suomen verottaja ottaa loput.

 

Yhteenveto

Tämä yritys on melko pienellä painolla salkussani. Halusin kuitenkin ottaa hieman positiota tähän, koska pidän yrityksen strategiasta laajentaa toimintaa useamman vahvan tukijalan varaan. Lisäksi yrityksellä on globaalisti todella hyvät mahdollisuudet kasvattaa tuotantoaan sekä kaivosliiketoiminnassa että öljy- ja kaasutuotannossa.

Yrityksen kurssi on heitellyt viimeaikoina jonkun verran, johtuen mm. Indonesian kanssa käydyistä neuvotteluista kuparin vientitullien suhteen. Indonesia haluaisi, että kuparia käsitellään enemmän Indonesian maaperällä ja FCX onkin rakentamassa sulattamoa Indonesiaan.

Huomasin tässä muuten Freeport-McMoRaniin perehtyessä, että suurten yritysten toiminnan analysointi on itseasiassa melko hankalaa. Informaatiota on niin paljon tarjolla, että siihen helposti hukkuu. Ja lisäksi niin monenlaisia mielipiteitä esitetään yrityksen tulevaisuuden suhteen, että jos niitä kaikkia lukee, niin päänsä varmasti saa sekaisin. Tämä on ollut minulle ennenkin ongelmana näiden suurten yritysten kanssa.

Ehkä jatkossa keskityn mieluummin pienempien firmojen analysointiin. Niiden liiketoiminta on helposti käsitettävää ja tavallaan paremmin käsin kosketeltavissa. Mutta Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. tulee nyt pysymään salkussani. Aika näyttää kannattiko ostos.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *