Pikaesittelyssä kolme ETF/ETN:ää

Tällä kertaa on vuorossa artikkeli, jossa tuon esille kolme kovaa osinkoa maksavaa rahastoa. Kerron näistä suhteellisen lyhyesti ja jätän sitten kunkin itselle arvioitavaksi, olisiko näistä joku sopiva omaan salkkuun. Aloitetaan esittely ehdottomasti hurjimmasta päästä.

 

MORL  –  ETRACS Monthly Pay 2xLeveraged Mortgage REIT ETN

MorlockKun H.G. Wells vuonna 1895 kirjoitti novellinsa Aikakone (The Time Machine), hän tuskin olisi arvannut että hänen fiktiiviset hahmonsa eli Morlokit ilmaantuisivat aikanaan finanssimaailman tuotteiden joukkoon. Näin kuitenkin kävi, kun eräänä lokakuun synkkänä iltana vuonna 2012 UBS listasi uuden pelottavan tuotteensa, eli MORL tunnuksella kaupatun ETN:n.

Tämä tuote on siis kaksinkertaisella vivulla varustettu mortgage REIT rahasto. Tai tarkemmin sanoen ETN, eli sisältää siis vastapuoliriskiä. Suomeksi tiivistettynä: jos UBS menee konkkaan niin MORL sanoo ”…aaaand, it’s gone”.

Kuten aiemmin olen todennut, niin pelkästään mREIT yritykset ovat melkoisia osinkokoneita. No entäs sitten tämä, kun vipuakin on 2X? No karkeasti ottaen osinko on reilut 20% vuodessa ja osinkoa maksetaan kuukausittain. Esimerkiksi vuonna 2013 tämä hirmu jakoi 5,3$ osinkoa per osake.  Ja tänä vuonna tähän mennessä on osinkoa jaettu noin 1,9$ osakkeelta.

Osakkeen kurssi oli perjantain päätöksessä noin 21$, joten siihen voi tuota osingon määrää suhteuttaa.

Tähän sijoittaminen vaatii jäätäviä hermoja, koska pelkästään mREIT yritykset ovat volatiileja ja tämä MORL sitten vielä tuplaa kaikki liikkeet. Näin muuten MORL on suhteellisen fiksu tuote, eli tuota vipua tasapainotetaan kerran kuukaudessa eikä päivittäin (tuo on hyvä juttu!). Lisäksi rahaston kulut ovat 0,40% per vuosi. Lisää kuluja tulee tuosta vivusta, mutta jos jostain ihmeen syystä haluaa vivuttaa mREIT yrityksiä, niin tämä on aika kustannustehokas tapa.

Itselläni tätä ei ole, mutta tekisi mieli avata tälle oma arvo-osuustili Nordnetissä, ostaa vaikka 5 tuhannella ja sitten katsoa 10 vuoden päästä miten on käynyt. Osingot vaan pitäisi saada uudelleensijoitettua sillävälin automaattisesti.

Tässä on linkki lisäinformaatioon.

 

REM  –  iShares Mortgage Real Estate Capped ETF

Palataksemme maanpinnalle Morlokkien maailmasta, niin seuraavana voisi mainita mREIT yrityksiin sijoittavan ETF:n, joka ei käytä kuitenkaan vipua. Eli tämä on sangen kelvollinen tuote, jos haluaa ottaa näkemysta mortgage REIT markkinaan. Tämän kaupankäyntitunnus on REM ja lisäinformaatioa löytää tästä linkistä.

Tällä ETF:lläa on vuotuiset kulut 0,48%, joten se ei ole erityisen kallis. ETF:n salkussa on tällähetkellä 36 kappaletta eri mREIT yrityksiä. Tämän ehdottomasti suurimmat omistukset ovat Annaly Capital Managementissa ja American Capital Agency Corporationissa, jotka ovat kyllä mREIT markkinan parhaasta päästä olevia firmoja.

REM jakaa osinkoa neljännesvuosittain ja osinkohistoria osoittaa, että sangen hyvää osinkoa tämäkin jakaa, vaikka ei vipua käytetäkkään. Jos historia olisi tae tulevaisuudesta, niin tämän hetken ostohinnalle saisi noin 14% osinkotuoton.

Tämä kiinnostaa minua enemmän kuin tuo MORL, mutta epäröin sijoittamista tähän, koska mREIT markkinan tulevaisuutta on niin vaikea arvioida. Toisaalta miksei salkkuun voi riskiäkin ottaa, eikä aina vain mennä tuttuja ja turvallisia polkuja. Harkinnassa siis.

 

YMLP  –  Yorkville High Income MLP ETF

Tämän ETF:n kanssa palataan sitten huomattavasti turvallisemmille vesille. Tai ainakin siltä itsestä tuntuu, kun on on kyse YMLP ETF:stä, joka sijoittaa MLP yrityksiin USA:ssa. MLP (master limited partnership) yritykset ovat yritysmuodoltaan kaiketi osuuskuntia lähellä oleva yritysmuoto.

YMLP:n omistamat MLP:t toimivat näillä toimialoilla:

YMLP - breakdown

Käytännössä nämä yritykset ovat siis energiaa ja liikennettä. Viisi suurinta omistusta ovat:

Eli energian parissa siis tavalla tai toisella ollaan tekemisissä.  Kaikki omistukset löydät tästä linkistä. Mutta lyhyestä virsi kaunis: kulut 0,82% vuodessa, osingot neljännesvuosittain, osinkotuotto noin 9% vuodessa. Verot normaalisti 15% lähdeverona ja loput Suomeen.

MLP firmojen omistaminen suoraan on toki mahdollista ja ilmeisesti jos ne ostaa esimerkiksi IB:n kautta, niin verot menee 15% lähdeverolla. Mutta jos ostaa Nordnetin kautta, niin menee ~35% lähdeveroa (Suomi-USA verosopimus ei kata MLP firmoja. Saisi kyllä kattaa). Siksi itselläni on tätä YMLP:tä salkussa. Ja toki sen vuoksi, että ostan mielelläni MLP yrityksiä ”sektorina”, enkä yksittäisinä yrityksinä.

Tässä tarkempaa informaatiota YMLP:stä.

 

Loppusanat

Tässä pari ETF:ää/ETN:ää ihmeteltäväksi. Jos kiinnostusta riittää, niin myös PCEF (”income closed-end-fund ETF”)  voisi olla tutkimisen arvoinen. Samoin etuoikeutettuihin osakkeisiin löytyy ETF:iä, kuten esimerkiksi PFF, SPFF ja PSK. Näistä voisi löytyä vaihtoehto sellaiselle, jota etuoikeutetut osakkeet kiinnostavat, mutta ei halua poimia niitä yksittäin.

Itse en ole normaalisti erityisen kiinnostunut osinko ETF:stä. Mutta niissä tilanteissa, kun on kyse jostain vähän vaikeammasta markkinasta (kuten mREIT tai MLP yrityksistä), voi ETF:n antama hajautus olla sangen hyvä idea. Normaalisti yritän poimia yritykset yksittäin salkkuuni.

You may also like...

18 Responses

 1. Dividend Hawk sanoo:

  Moi
  Kiitos mielenkiintoa herättävästä artikkelista ja hyvästä blogista muutenkin!
  Mulla salkussa SDIV ja AMLP korvaamassa tota YMLP:tä
  Terveisin DH

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Kiitoksia. Minulla on myös tuota SDIV:iä, on mielestäni sisällöltään aika hyvä ETF. AMLP on tosiaan verrokki YMLP:lle. Täytyisi ottaa oikeastaan joskus ohjelmaan käydä läpi noiden lappujen omistukset ja katsoa olisiko hyötyä MLP hajautuksessa ostaa molempia.

 2. Repe sanoo:

  Näyttäisi tuo YMLP tippuneen historiansa pohjalukemiin. Näyttäisi vaan energiapuolen pajat putoavan aika reippaasti. Mitäpä mieltä olet, että kannattaisiko tuota ottaa vai jotain mreittiä? Laskussa ainakin itselle useasti käynyt että odotetaan vielä vähän ja yllättäen ne sitten nousevatkin…

  • Kaikki öljysidonnaiset osakkeet ovat tippuneet todella paljon. Siihen nähden YMLP on itseasiassa pitänyt aika hyvin pintansa. 52 viikon huiput on 18,92$ ja nyt 16,72$. Vaikea sanoa, että missä vaiheessa olisi oston paikka, mutta jotenkin tuntuu ettei hirveän kaukana olla kun aika moni firma on tullut jo yli 50% huipuistaan alas (etenkin öljynporausfirmat).

   Mitä tulee mREIT firmoihin… ovat ainakin toistaiseksi pitäneet hyvin arvonsa. Esimerkiksi tänään 9.10.2014 on SP500 melkein 2% laskussa ja MORL on kuitenkin nollilla. Mutta en nyt sitä kuitenkaan turvasatamaksi vielä julistaisi 🙂

 3. emmmalaura sanoo:

  Hei, juuri blogisi löytäneenä minulle on jäänyt epäselväksi mitä välittäjää käytät?

  • Käytän pääosin Nordnettiä. Minulla on IB:ssäkin tili, mutta sitä olen käyttänyt vain lyhyeen kauppaan. IB olisi halvempi, mutta toisaalta lasken vähän arvoa myös Nordnetin mahdollistamalle helpolle veroilmoituksen teolle.

   Ja kun en käy kovinkaan aktiivista kauppaa, niin välityspalkkio ei kuitenkaan konkurssiin vie. Nyt vielä onneksi Nordnet tiputti USA kaupankäyntikulut 10€ tasolle.

 4. Jer sanoo:

  Onko ymlp verotettu nordnetissä 15% lähdeverolla? Jenkkien keskustelupalstalla oli epäselvyyttä verotetaanko sitä siellä mlpnä vai ei?

 5. JxDx sanoo:

  Moi,
  kiitos hyvästä blogista. Osinkosijoittaminen kiinnostaa ja ETFit erityisesti hajautuksen takia. Mitä mieltä ole LVL- ja EDIV-ETFeistä? Myös growth & income-rahastoista olis mielenkiintoista lukea. Kiitos jos jaksat vastata.
  Hyvää vuodenalkua!
  t. JD

  • Kiitos palautteesta. Näihin kahteen nimenomaiseen ETF:ään en ole syvällisesti perehtynyt. Mutta etenkin LVL:stä pisti silmään, että ko. rahasto on aika pieni (77MUSD), kun taas EDIV on kooltaan yli 400MUSD.

   EDIV:stä pistää silmään taas se, että ko. ETF:n arvo on tullut aika sukkana alaspäin sen alusta alkaen. Tuo varmaan johtuu maajakaumasta, mutta se pitäisi tarkistaa vertaamalla rahaston arvoa näiden suurimpien omistusten hinnankehitykseen.

   Täältä näyttäisi löytyvän mukavasti tietoa ko. rahastosta: https://www.spdrs.com/product/fund.seam?ticker=EDIV

 6. Stockton sanoo:

  Mulla on myös REM ja saman kategorian MORT , euro/taala suhde on tuonut
  osinkojen kanssa hyvää tuosta. Vielä muistutan Teitä kivasta tuotteesta PFF !
  Sillä onnsaatu hyvät nousut ja asialliset yieldit.
  Sijoituskohteena sillä on siis preferred stockit ja on Etf kuten aiemmin mainitut.

 7. Niko sanoo:

  Oletko Awilcoa harkinnut, kohta ex-date jättimäisille osingoille.

  • Itse pidän Awilcoa turhan suuririskisenä firmana. Osingot ovat kyllä hurjat, mutta kun yrityksellä on vain kaksi lauttaa, niin riski esim. sopimusten jatkumisen kanssa ovat suuret.

   Sinänsä jos riskistä pitää niin kyllähän tuo hirmuista osinkoa jakaa.

 8. Tero Ojanperä sanoo:

  Terve. Millä tavalla noita ETN:ien voitonjakoja verotetaan? Olen itse sijoitellut hieman suoraan C-Corp. muotoisiin midstrem-firmoihin, keskittynyt hieman enemmän kaasu- kuin ölppä-puolelle. MLP:t jättänyt väliin verotuksen kiemuroiden takia. Mutta nyt olen miettinyt että jos löytyisi sopiva tuote, niin hommaisin mielelläni itselleni hajautetun salkun noita firmoja ETF:n tai ETN:n muodossa, kunhan verotehokas ratkaisu löytyy. ETF:thän joudutaan rekisteröimään C-Corpiksi ja joutuvat maksamaan osingoista verot ennen kuin jakavat ne eteen päin, jos tuote sisältää >25 % MLP:tä. ETN:illä ei tätä handicappiä ole, mutta mitenkäs Suomen verottaja suhtautuu voitonjakoon? Tästä en ole linjausta mistään löytänyt, tai osannut itse tulkita. Miten kirjoittajan ETN:t on verotettu; osinkoverotuksen mukana, pääomatuloveroina, vai jopa ansiotuloina?

  Kiitos jo etukäteen vastauksesta – ja hyvästä blogistasi!

  T. Tero

  • Ainakin MORL:ssa on mennyt verotus niin, että USA ei ole pidättänyt mitään ja Suomessa on mennyt normaali osinkovero. En ole oikein pystynyt selvittämään mistä moinen johtuu.

   MLP firmoja ei kyllä suoraan oikein voi ostaa, kun niistä taas USA:han menee joku 30% veroa ja Suomessa vielä 15% lisää… Voi olla, että niitä ylimääräisiä veroja saisi jotenkin perittyä USA:sta, mutta en kyllä sellaiseen jaksa lähteä.

 9. Tero Ojanperä sanoo:

  Terve,

  Juuri näin. ETN:stä olisin olettanut menevän pääomatuloveroprosentin mukaan, mutta jos ei, niin hyvä noin. Jos jotain kiinnostaa, niin omaksi tuotteekseni midstream-avaruuteen valitsin TPYP:n. On pörssinoteerattu rahastomuotoinen laitos, joka omistaa suoraan paperinsa. Sijoittanut US ja myös CAN puolelle, joka itseäni miellyttää erityisesti. Omistaa hieman alle 25 & MLP:itä, jotta ei tule tupla-veotusta. Toisaalta ei myöskään ETN:ien riskiä liittyen liikkeellelaskijan maksukykyyn. Tuohon kylkeen saatan tosin valita vielä jonkunlaisia ETN:iä lisäksi.

  Ja tuolle MORLille vielä hieman saman tyyppinen paperi vertailukohdaksi: BDCL. Sijoittaa siis vivulla BDC-firmoihin jenkkilässä. Kun tällä hetkellä firmojen osinkotuotot muutenkin ~9-15 %, niin tämän kautta pitäisi aika hyvään yieldiin päästä jo! Riskiä kuitenkin niin BDC:ssä kuin tässä vivutetussa paperissa piisaa, joten sopinee parhaiten pieneksi mausteeksi salkun nurkkaan, jollaiseksi itsekin päätin napata. Kuitenkin korkoriskiä käsittääkseni tuossa pienempi kuin noissa mREITeissä/MORL:ssa.

  • Minulla onkin tuota BDCL:ää myös salkussa. MORLia ja sitä muutamalla tonnilla, ajatuksena juuri että pidän näitä kävi miten kävi ja en itke, vaikka tulisi tappiota.

 1. 19.1.2018

  […] kävin läpi jo hieman kulttimaineessa olevaa MORL:ia, josta Osinkosijoittaja.com kertoi jo herran vuonna […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *