American Realty Capital Properties

ARCP - Logo

Muokkaus 1.8.2015:

Yritys vaihtoi kuukauden vaihteessa nimeään ja kulkee nykyään nimellä Vereit. Yritys siirtyi myös Nasdaqista New Yorkin pörssiin tikkerillä VER.

Muokkaus 29.10.2014:

ARCP ilmoitti virheistä ainakin parin viimeisimmän osavuosikatsauksen tuloksissa. Ja mikä pahinta, noista virheistä ainakin osa on ollut tahallisia ja näin kurssi tipahti pahimmillaan 36% edellisen päivän arvosta. kirjoitukseni aiheesta

 

Alkuperäinen kirjoitus:

Taidan olla hieman koukussa REIT yrityksiin.  Nimittäin vaikka painoa REIT yrityksillä on salkussani jo melkolailla paljon, niin taas ostin yhtä uutta yritystä salkkuuni. Tällä kertaa tikka osui taulussa American Realty Capital Properties yrityksen kohdalle, joka on nykyään maailman suurin ”Net Lease REIT”.

American Realty Capital Properties on kenties tehnyt kasvun maailmaennätyksen REIT yritysten kategoriassa, mikä tekee yrityksesta aika mielenkiintoisen sijoituskohteen.

Erittäin matala korkotaso on suosinut rohkeaa vivuttamista. Toistaiseksi velkavipu toimii ja jos vaikka muutama vuosi mennään matalien korkojen aikaa eteenpäin, niin ARCP voi vakiinnuttaa asemansa mailman suurimpana Net Lease REIT-yrityksenä. Toisinkin voi toki käydä.

Yrityksen historia

Yrityksen historia listattuna yrityksena on lyhyt, mutta sitäkin tapahtumarikkaampi:

 • Yritys listautui 13.9.2011 Nasdaqiin kaupankäyntitunnuksella ARCP
 • 02/2013 tehtiin 3,1 miljardin dollarin kauppa, jolla ARCP osti American Realty Capital Trust III rahaston
 • 06/2013 tehtiin kauppa, jolla ARCP osti GE Capitalilta 447 kiinteistöä yhteensä 774 miljoonalla dollarilla
 • 08/2013 tehtiin 2,3 miljardin dollarin kauppa 273 kiinteistöstä, myyjänä Inland American Real Estate Trust
 • 11/2013 ilmoitettiin 2,2 miljardin dollarin kaupasta CapLease Inc yrityksen kanssa
 • 01/2014 saatiin päätökseen 3,0 miljardin dollarin American Realty Capital Trust IV kauppa
 • 01/2014 julkaistiin 601 miljoonan dollarin kauppa 120 kiinteistöstä, myyjänä Fortress Investment Group

Ja tällä erää viimeisimpänä isona tapahtumana, mutta ei tosiaankaan vähäisimpänä, vietiin helmikuussa 2014 päätökseen 11,2 miljardin dollarin arvoinen sulautuminen Cole Real Estate Investments yrityksen kanssa. Näin muodostui maailman suurin ”Net Lease REIT” 21 miljardin dollarin yritysarvolla (”Enterprise Value”).

ARCP - Properties

 

Miten kyseinen kasvu on ollut mahdollista?

Mistä on oikeastaan kyse tässä räjähdysmäisessä kasvussa, joka on tehty muutamassa vuodessa? Oma analyysini tästä on, että ”Net Lease REIT” markkina oli USA:n kiinteistö- ja finanssikriisin jäljiltä vähän sekavassa tilassa ja pirstaloitunut. Näin ARCP päätti pistää markkinan kertaheitolla uusiksi konsolidoimalla markkinaa rajusti. Kiinteistösijoittamisessa suuresta salkusta saadaan selkeää kilpailuetua, mm. parempien lainakorkojen ja riskien hajauttamisen muodossa.

Näissä ylläolevissa kaupoissa on liikkunut paljon rahaa, mutta on muistettava, että useassakin kaupassa on kyse sulautumisista (”merger”), eli näiden ostettujen firmojen omistajat ovat edelleen myös ARCP:ssä omistajina useassa tapauksessa.

Yrityksen tilanne Q1/2014

ARCP julkaisi Q1/2014 tuloksensa toukokuun alussa. Osavuosikatsaus oli kiinnostava, koska se oli ensimmäinen katsaus sitten Cole Real Estate Invetmentin oston jälkeen. Tosin kun yhdistyminen on vielä niin tuore, niin käytännössä yhdistymisesta haettavia hyötyjä ei ole vielä keritty kunnolla saamaan kasaan. Eli loppuvuoden osavuosikatsaukset tulevat oleman vielä kiinnostavimpia.

Jos englanninkieli taittuu, niin kannattaa lukea Q1/2014 sijoittajapuhelun sisältö. Siinä mm. ARCP:n toimitusjohtaja Nicholas S. Schorsch avaa omia näkemyksiään firman tulevaisuudesta todella mielenkiintoisesti. Lisäksi esimerkiksi yrityksen osakekurssista oli toimitusjohtajalla sanottavaa:

ARCP - Nicholas S. Schorsch

”…we are not happy with where our stock price is trading right now”

”.. but to be clear, we are not anxious to issue stock at $12 or wherever it is at the moment or $13 or $13.5 a share, we think we are way undervalued and we think our currency is not being fairly viewed.”

Kun toimitusjohtaja ei ole tyytyväinen osakekurssiin, niin firman johto tekee todennäköisesti toimia, jolla kurssiin negatiivisesti vaikuttavia asioita yritetään korjata. ARCP:n tyyliselle kasvuyritykselle on osakekurssilla merkitystä, koska kauppoja rahoitetaan usein myös omilla osakkeilla.

Jotta tästä kirjoituksesta ei tulisi liian pitkä… ja koska uskon USA osakkeisiin sijoittavien hallitsevan englanninkielen, niin tässä linkissä on hyvä Seeking Alpha artikkeli Q1/2014 tuloksesta ja muutenkin analysoitu firmaa aika hyvin. Kommentit kannattaa myös lukea.

Kiinnostavuus osinkosijoittajalle

Nyt päästäänkin sitten kiinnostavaan alueeseen, eli ARCP:n jakamaan osinkoon. ARCP on kuukausiosinkoa jakava yritys ja vuoden 2014 osingoksi on ilmoitettu 1$/osake, eli viime perjantain päätöskurssille 13,12$ tuo tarkoittaa 7,6% brutto-osinkoa. Tämän vuoden ennakoitu FFO (== REIT sijoittajien tunnusluku) on 1,16 – 1,20$/osake. Jos tämä ennuste toteutuu, niin osingot ovat mielestäni oikein sopivalla tasolla.

ARCP on maksanut listautumisestaan lähtien ihan mukavasti nousevaa osinkoa, kuten tästä taulukosta voi nähdä. Lähikuukausina tulee myös eräänlainen osinko ARCP:n osakkeenomistajille, kun ARCP aikoo siivota kiinteistösalkustaan kauppakeskukset omaksi REIT:ksi ja tähän tulevaan firmaan (ARCenters) nykyiset ARCP:n osakkeenomistajat saavat yhden osakkeen jokaista kymmentä ARCP:n osaketta kohden. Eli taitaa käydä niin, että pian saan jälleen yhden REIT yrityksen osakkeita salkkuuni.

Päivityksenä kirjoitukseen: ARCP päätti kuitenkin myydä nämä kauppakeskuksensa, sen sijaan että listaa niitä erilliseksi REIT:ksi. Toukokuun 2014 lopulla ARCP ilmoittikin myyvänsä nämä kauppakeskukset Blackstone Group:lle 1,975 miljardin dollarin käteiskaupalla. Osa kauppahinnasta (1,5 miljardia) käytettiin Red Lobster ravintolaketkun kiinteistöjen ostamiseen ja osa velkojen pienentämiseen.  Tämän ARCP:n kanssa kyllä sattuu ja tapahtuu. 

Loppusanat 

American Realty Capital Properties on salkussani sarjassa ”riskisijoitukset”. Näkisin asian niin, että ARCP on jo tähän mennessä onnistunut aika hyvin strategiassaan kasvaa Net Lease REIT -markkinassa suurimpien pelureiden joukkoon. Nyt siellä täytyy vielä pysyä ja jos tämäkin onnistuu, niin itse uskoisin että ARCP:stä voi tulla hyvä pitkän aikavälin sijoitus. Toivottavasti tämä osake tuottaa kasvavia osinkoja salkkuuni, suurimman kilpailijansa Realty Incomen tapaan.

ps. Jos jaksoit lukea tänne asti ja mietit mikä on ”Net Lease REIT”, niin käytännössä kyse on siitä, että kiinteistön omistaja vuokraa pitkällä vuokrasopimuksella kiinteistön ja vuokralainen maksaa vuokran lisäksi joko kaikki tai jonkun osan kiinteistön ylläpitokustannuksista. Näitä kustannuksia ovat esimerkiksi kiinteistöverot, lämmitys, vakuutukset, korjaukset, jne…

You may also like...

7 Responses

 1. Dividend Hawk sanoo:

  Moi
  On ollut sormi ostonapilla monta kertaa viimeisten viikkojen aikana, mutta vielä ei ole tarttunut. Saa nähdä, jos kesän aikana tarttuis! Osinko on tosi houkutteleva ja tarkoitus on lisätä muutama REIT salkkuun.
  Terveisin DH

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Näiden REIT:ien kanssa on vaikea sanoa mikä olisi hyvä ostohetki. Tämän ARCP:n liiketoiminnassa on kuitenkin vielä aika paljon riskejä, mistä tuo korkea osinkokin kertoo. Realty Income on aika paljon vakiintuneempi ja vähäriskisempi REIT.

 2. Timo sanoo:

  Pieni siivu ARCP:tä löytyy salkusta ja riskisijoituksesi lasken myös, mutta tuotto oli liian houkutteleva 🙂 Yleisesti miten näkisit REIT:ien pitävän pintansa, jos jenkeissä tulee isompi korjausliike indekseissä alaspäin?

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Jos tulee yleinen indeksilasku, niin kyllä kaikki osakkeet tulevat alas. Se että laskevatko REIT:t enemmän kuin muu markkina riippunee siitä, että nousevatko korot samalla kun kurssilasku pelottaa markkinaa.

 3. Hemmo sanoo:

  Onkohan hinta/NAV jossain tiedossa? Jenkki-REITien papereissa kerrotaan yleensä valtavat määrät asioita, mutta ei useinkaan esim. sitä. Market capitalizationiakin on monasti hankala löytää. Jos joku haluaa noista muistakin REITeistä kyseisiä numeroita kertoa, niin kelpaa kyllä…

  • Nämä Reit firmat ovat kassavirtakoneita, eli hinnan arvioinnissa ehkä tärkeintä on FFO, funds from operations. Itse katson lukuja yleensä Yahoo Financen kautta ja etenkin sen takaa löytyvistä firmakohtaisista analyysilinkeistä.

 4. Hemmo sanoo:

  Tattis, Yahoossa olikin jotain lukuja, tästä firmasta mm. market capitalization ja price to book. Tosin FFO:ta ei näyttänyt löytyvän,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *