Lightstream Resources – Öljyä Kanadasta

Olen alkanut katsomaan kanadalaisia osakkeita salkkuuni kahdesta pääsyystä: runsaat osingot ja valuuttahajautus kiinnostavat. Lisäksi Kanadassa on etenkin energia-alalla tapana jakaa osingot kuukausittain, mikä sopii hyvin ajatukseeni tasaisesta osinkovirrasta ympäri vuoden.

Tarkoitukseni on löytää hyvälaatuinen kanadalainen öljy-yhtiö salkkuuni. Tähän mennessä olen pari kiinnostavaa yritystä ottanut tarkempaan analyysiin. Näistä Lightstream Resources yritystä tarkastelen tässä kirjoituksessa ja Pengrowth Energy Corporation yritystä tarkastelen myöhemmin.

Lightstream - Logo - 2

Lightstream Resources

Pitääkseni tämän esittelyn vähän lyhyempänä, niin tästä linkistä löydät yrityksen omat esittelykalvot kesäkuulta 2014.

Lyhyesti todettuna Lightstream Resources on siis öljyn etsintään ja poraukseen keskittynyt kanadalainen yritys, jolla on maa-alueita neljässä provinssissa läntisessä Kanadassa:  ”Horn River” Brittiläisessä Kolumbiassa, ”Swan Hills” ja ”Cardium” Albertassa sekä ”Southeast Saskatchewan” Saskatchewan provinssissa. Ihan mielenkiintoisena yksityiskohtana voisi mainita, että esimerkiksi tuo Saskatchewan provinssi on maapinta-alaltaan lähes kaksi kertaa Suomen kokoinen alue, mutta asukkaita siellä on vain vähän reilu miljoona. Melkoista erämaata siis.

Lightstream - production

Lightstream Resourcen tuotanto oli Q1/2014 keskimäärin 43 959 boepd. Tuo ”boepd” lyhenne tarkoittaa ”Barrels of Oil Equivalent Per Day”. Tuo on öljy-yhtiöiden käyttämä termi kuvaamaan öljyn- ja kaasun yhdistettyä tuotantoa päivässä. Eri firmoilla öljyä ja kaasua tulee eri suhteissa, joten siksi tuollainen yhdistetty lukema on kätevä antamaan suuruusluokan tuotannosta vertailukelpoisena.

Yrityksen ”nettotulot” (”operating netback”) per öljybarreli oli viime vuonna 50$, joka on hyvä tulos. Tämä kertoo siitä, että yrityksellä on suhteellisen matalat kustannukset ja näin firman kassavirta on hyvä. Tälle vuodelle yritys odottaa 3,27$ osakekohtaista kassavirtaa, mikä on yrityksen kurssiin nähden todella hyvä. Kurssi tällä hetkellä on nimittäin 8,13$.

Aika mukavasti kirjoituksia Lighstream Resourcesta löytyy esimerkiksi Yahoo Financen kautta tästä linkistä.

 

Osinko

Kaikki ei kuitenkaan Lightstreamin osalta ole aivan ihanteellisella tasolla. Ja suurimpana murheena on viimevuosina ollut yrityksen velkataakka, joka pakotti yrityksen puolittamaan kuukausiosinkonsa viime vuonna nykyiselle tasolle. Viime vuoden lopulta löysin tämän kirjoituksen, jossa avattiin hieman yrityksen osinkoleikkauksen taustaa.

Yritys jakaa tällä hetkellä 0,04$ kuukausittaista osinkoa, eli 0,48$ per vuosi. Tämä tekee nykyiselle kurssille noin 5,9% osingon. Tämä osinko ei ole prosentuaalisesti mikään valtava, mutta kun otetaan huomioon, että tuo edustaa 15%:ia kassavirrasta, niin osingon pitäisi olla hyvin varmistettu.

Yrityksellä on yli 10 vuoden tuotannon edestä löydettyjä öljyesiintymiä ja lisäksi heillä on vielä paljon potentiaalisia uusia esiintymiä tutkinnan alla.

Yritys on siis hyvin velkainen, kuten oikeastaan useimmat alalla toimivat yritykset. Mutta vahvan kassavirran avulla sekä myymällä ei-niin-tärkeitä omaisuuseriä, on yrityksen tarkoitus painaa nykyistä noin 2,1 miljardin velkataakkaa alemmas ja näin parantaa kannattavuutta korkomenojen pienentymisen kautta. Tämän yrityksen kohdalla on siis tärkeää ymmärtää millaisessa tilanteessa yritys on nyt ja millaiselta sen tulevaisuus näyttää.

 

Kaupankäynti ja verotus

Lightstream on siis listattu Toronton pörssiin ja on siellä kaupankäyntitunnuksella LTS. Esimerkiksi Nordnetissä tuo löytyy helposti haun avulla.

Vero

Verotuksellisesti kanadalaiset yritykset ovat helppoja. Suomi-Kanada verosopimuksen mukaisesti veroa menee ensin 15% Kanadaan ja loput Suomen verotuksen mukaan.

Omistin joskus aiemmin kanadalaisia osakkeita ja mitään ongelmia ei verotuksen suhteen ollut (paitsi että veroa menee liikaa).

 

 

Firma kiinnostaa, mutta…

Sen mukaan mitä olen selvittänyt yrityksestä, niin Lightstream Resources on velkavaikeuksien keskellä kuitenkin vahvasti tulevaisuuteen katsova öljyfirma. Jos öljyn hinta pysyy nykyisellä tasollaan, niin yritys saanee painettua velkataakkaansa alemmaksi ja näin tarjota hyvän osinkovirran vuosien ajaksi.

Näitä kanadalaisia öljy-yrityksiä on runsaasti, joten en hätäile ostojen kanssa. Tutkin ensin muutamia yrityksiä, jotta muutenkin ymmärtäisin paremmin näiden yritysten liiketoimintamallia. Se on kuitenkin jo selväksi tullut, että Kanadassa on laadukkaita osinkoyrityksiä, joita ei ole syytä jättää huomiotta kun osinkopohjaista salkkua rakentaa.

11 Responses

 1. D-Crat sanoo:

  Valuuttahajautuksesta tuli mieleen, että oma salkku on kanssa ihan liian USD-painotteinen. Sieltä suunnalta vaan tuntuu jotenkin löytyvän hyviä osingonmaksajia ja tietoa niistä helposti, niin on tullut niitä ostettua liikaakin. Kiitos siis vähän eri suunnan vinkistä.

  5.9 pinnaa on minusta tosi hyvä. Miten tuo osinko on viime vuodet kasvanut?

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   USA:n osakkeista on niin helppo löytää tietoa, että se tosiaan houkuttelee sijoittamaan niihin.

   Päivitin vähän tätä kirjoitusta, koska se antoi liian turvallisen kuvan tästä Lightstream yrityksestä. Eli firmalla on reippaasti velkaa ja osingot eivät ole varsinaisesti kehittyneet kovin suotuisasti, ottaen huomioon että osinko puolitettiin viime vuonna. Siksi tutkin ihan rauhassa nämä Kanadan öljyfirmat nyt ensiksi läpi ja sitten vasta päätän mitä ostan.

   • osinkosijoittaja.com sanoo:

    Melkein jo harmittaa, etten ostanut tätä. Pari päivää sitten kun tätä tekstiä kirjoitin, niin kurssi oli 8,13$. Nyt se on 8,80$ kun Irakin tilanne hilaa öljyn hintaa ylemmäs. No kuten lupasin niin nyt en hötkyile, vaan tutkin kunnolla läpi näitä firmoja koska omistuksen on tarkoitus olla pitkä.

 2. doctor0c sanoo:

  Nyt sais firmaa kuuden dollarin hintaan, joko ois oston paikka?

  • No jopas se on tullut alas. Täytyykin tutkia syytä tuolle, vaikka ilmeisesti on aika moni muukin firma tullut alas. Jos on vain sektorin heikkoudesta kyse, niin voisi hyvin olla oston paikka aika lähellä.

 3. osinkosijoittaja blogin seuraaja sanoo:

  Mitä mieltä olet heidän viimeisestä osavuosikatsauksesta? Onko oston paikka?

  • Hurja on ollut tämänkin firman lasku. En ole kovin syvällisesti perehtynyt tuohon osariin, mutta hyvää toki oli velkataakan pienentyminen, vaikka velkaa edelleen on reippaasti. Täytyy perehtyä hieman tuohon lisää, koska olen sitä mieltä että öljyfirmojen hinnat sisältävät pikkuhiljaa jo keskisuuren maailmanlopun.

 4. Robin sanoo:

  nyt sais 2 dollarin hintaan osaketta, joko ois oston paikka :D? vai onko koko hoska menossa konkkaan?

  • Aivan huimia ovat kyllä laskuprosentit öljyalalla. Tilanne on muuttunut aika paljon siitä, kun esim. tämän kirjoituksen kirjoitin. Öljynhinnan näin rankkaa laskua tuskin kukaan osasi odottaa.

   Kun nyt katsoo öljyfirmoja, niin kannattaa ainakin selvittää että mitkä firmojen tuotantokustannukset ovat. Jos kustannukset ovat esimerkiksi 60$/tynnyri, niin eipä viivanalle jää mitään, joten ainakin osingot tullaan peruuttamaan.

   Täytyy hieman tutkia tämän firman tilannetta, koska uskoisin että myöskin ylilyöntejä markinoilla tulee pienten öljyfirmojen kohdalle. Pitäisi vain tietää, mitkä näistä selviävät hengissä ja mitkä eivät, niin voisi tehdä aika hyvää tiliä kun öljynhinta kääntyy nousuun.

 5. Ape sanoo:

  LTS on tullut alaspäin reilusti, koska suuri net debt/EBITDA (TTM/Forward), mutta ainakaan toistaiseksi ei tarvitse uutta rahoitusta, joka on pirun kallista (energy junk bond spread >1000bps ’kymppilainaan’) => imo paremmassa asemassa kuin moni muu vähemmän velkaantunut jolla lainat erääntyy aikaisemmin.

  Long term ajatteluna: öljy alle 60$ -> capex supistus + assettien myymistä –> tuotanto laskee
  öljy 70$: ei kasvu + ei osinko
  öljy 80$: ei kasvu + pieni osinko
  öljy 90$+: kasvu + osinko (15%-20% fcf)
  Toki hintojen ”kesto” vaikuttaa

  Olen omassa blogissani (sijoitustiedossa) avannut varsin kattavasti mitä liuskeöljypelureista kannattaa katsoa/välttää ja mitä arvostustasoja tonkia.

  Onnea energiamarkkinoiden pyörteisiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *