Lisää käteistä salkkuun

Viimeaikoina on tuntunut turhan vaikealta löytää hyviä ostettavia firmoja. Tämä ei sinänsä ole ihme, koska takana taitaa olla kymmeniin vuosiin pisimpiä nousuputkia esimerkiksi USA:n markkinoilla. Toinen syy on ollut hieman kiireinen aikataulu, jonka vuoksi en ole kerinnyt perehtymään tarpeeksi uusiin yrityksiin.

Mahdollista korjausliikettä hieman odottelen ja olenkin miettinyt, että lisäisinkö käteisen osuutta myymällä osakkeita, vai keräänkö vain osingoista ja palkoista hieman kassaa. Koska en tiedä miten kurssit tulevat käyttäytymään, niin olen kallistunut tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Tiukennan siis hieman kriteereitäni osakeostoksille ja rakennan näin parempaa mahdollisuutta ostaa laatuosakkeita, jos kurssit yleisesti tulevat lähikuukausina alaspäin. Tätä strategiaa varten kävin myös hakemassa pankista hieman lainaa autotalliosakkeitani vastaan. Lainamarginaali oli aika houkuttelevalla tasolla.

Hyvin mahdollisesti parkkeeraan näitä rahoja ”dippiä odotellessa” joihinkin etuoikeutettuihin osakkeisiin tai listattuihin yrityslainoihin. Näitä löytyy myös erittäin hyvän luottoluokituksen omaavilta firmoilta, joissa riskit suhteessa 5-6% tuottoon ovat hyvin vähäiset. Kesällä täytyy muutenkin ottaa vähän rennommin salkun suhteen. On silti mukavaa, että vaikka itse vähän lomailee, niin osakkeet ovat kuitenkin töissä kaiken aikaa.

Aion kuitenkin kirjoitella muutamat yritysesittelyt tässä kesä-heinäkuun aikana. Tutkinnan alla on edelleen näitä Kanadalaisia öljyfirmoja, vaikkakin projekti on osoittautunut vähän vaikeammaksi kuin luulin: aikalailla moni firma taistelee suuren velkataakan alla ja liian suuresta velkavivusta en oikein yrityksissäni pidä.

Mutta tiedän, että jossain ne kohtuullisesti hinnoitellut osinkofirmat vielä lymyävät…. etsintä jatkuu…

You may also like...

6 Responses

 1. Markku sanoo:

  Itsekin olen harkinnut lainan nostamista mahdollista tulevaa dippia varten. Itse asiassa olen myös suunnitellut käyttäväni autotalliosakkeita vakuutena, mutta oma pankkini on suhtautunut ajatukseen negatiivisesti (tarjottu marginaali n. 4%). Olisitko voinut paljastaa millä hinnalla itse sait rahaa ja mistä pankista?

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Melkoinen marginaali. Kannattaa kyllä kysyä jostain muustakin pankista. Itse sain tuon lainan 1,6% marginaalilla ja pankkina LähiTapiola (siis S-Pankki virallisesti).

 2. Paapaa sanoo:

  IB:n kautta saa myös halpaa lainaa ilman mitään anomista. $100k asti lainakorko on 1,6% (0,1% viite + 1,5% marginaali).

 3. Markku sanoo:

  Paapalle: Itse koen salkun käyttämisen lainan vakuutena liian riskialttiina. Näin varsinkin, jos lainaa käytetään eläkesalkun rakentamiseen, eikä treidaamiseen. Esimerkiksi jonkinlaisessa flash crash -tilanteessa koko salkku saattaisi mennä myyntiin, kun salkun vakuusarvo painuisi hetkellisesti lainapääomaa pienemmäksi.

  Osinkosijoittajalta haluaisin vielä kysyä, että minkälaisiin instrumentteihin olet tarkemmin käteiskassasi parkkeerannut? Minkälaisia etuoikeutettuja osakkeita tai yrityslainoja olet ostellut?

 4. Vompatti sanoo:

  >Esimerkiksi jonkinlaisessa flash crash -tilanteessa koko salkku saattaisi mennä myyntiin, kun salkun vakuusarvo painuisi hetkellisesti lainapääomaa pienemmäksi.>

  Jos otat normilainan pankista, jossa ottohetkellä on vakuusarvoa tarpeeksi, niin en tuolla ole ainakaan itselleni koskaan ollut mitään väliä. Ei sitä kukaan ole seurannut vaikka vakuusarvo olisikin ollut alempana, kunhan vain lyhennykset on tullut hoidettua. Jossain automatisoiduissa paikoissa kuten Nordnet sillä ehkä onkin väliä, mutta Nordnet ei muutenkaan sovellu pitkäaikaisen lainan ottamiseen korkean korkonsa vuoksi. Itselläni on ollut aina sama perussalkku, jossa on myyntikielto lainan vakuutena. Kun edellinen on maksettu pois, niin ottanut uuden.

  Voi toki olla, että jossain Bullet -lainoissa on erilaiset vakuustarkistukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *