Covanta – toisen roska on toisen aarre

Pääkaupunkiseudulla aloitettiin jätteiden kaatopaikkaläjittämistä huomattavasti fiksumpi toiminta, kun Vantaan energian uusi jätteenpolttolaitos aloitti toimintansa keväällä 2014. Tämän uuden voimalan myötä pääkaupunkiseudun 1,5 miljoonan asukkaan sekajätteiden läjittäminen mm. Ämmässuon kaatopaikalle loppuu lähes kokonaan.

Suomessa on tästä asiasta käyty periaatteellista tahtojen taistoa jo vuosikausia ja Suomessa ollaankin todella myöhään liikkeellä jätteiden polttamisen kanssa. Toisaalta ehkä hyvä näinkin, koska polttotekniikka ja savukaasujen puhdistus ovat nykyään erinomaisella tasolla takavuosiin verrattuna.

USA:ssa on jätteiden polttamista jo tehty pidempään ja Covanta on yksi suurimmista yrityksistä alallaan. Esittelen tässä kirjoituksessa yrityksen lyhyesti osinkosijoittamisen näkökulmasta. Tämä yritys voisi mielestäni olla hyvä pitkän tähtäimen sijoitus, jossa on kasvunvaraa liiketoiminnassa ja osingossa tulevaisuudessa.

 

Covanta yleisesti

Covanta on yksi maailman suurimmista (ellei suurin) jätteiden polttolaitosten omistaja ja operoija. Yrityksellä on hallinnassaan 46 jätteistä energiaa tuottavaa voimalaitosta, joissa käsitellään vuosittain 20 miljoonaa tonnia jätteitä. Vertailun vuoksi Vantaan uusi voimalaitos tulee käsittelemään noin 320 000 tonnia jätteitä vuodessa.  Eli käytännössä Covanta käsittelee vuodessa noin 62 kertaisen määrän jätteitä Vantaan voimalaitokseen nähden.

Yrityksen liiketoiminta on tavallaan yksinkertaista ja koostuu kolmesta pääkomponentista:

Covanta - business model

 

Yritys saa siis rahaa jätteiden vastaanottamisesta ja käsittelemisestä. Tässä asiakkaina on tietenkin pääosin julkisia yhteisöjä, joiden vastuulla on jätteiden käsittely alueellaan. Tämä osuus yrityksen liikevaihdosta oli vuonna 2013 noin 65%.

Kun jätteet on poltettu energiaksi, niin tuotettu sähkö myydään eteenpäin, josta yritys sai vuonna 2013 noin 26% liikevaihdostaan. Ja lopuksi polttoprosessin tuloksena syntyneestä tuhkasta erotellaan metallit, joiden tuoma liikevaihto oli noin 5% kokonaisliikevaihdosta. Tavallaan ihanan yksinkertainen liiketoimintamalli. Pientä monimutkaisuutta tulee siitä, että esimerkiksi sähköntuotannosta jätteiden toimittajat saavat osuutensa ja näin käytännössä Covantan osuus 10 miljoonan MWh tuotannosta oli vuonna 2013 noin 6 miljoonaa MWh. Tuo vuotuinen sähköntuotanto vastaa tuollaisen ihan reippaan kokoisen ydinvoimalan sähköntuotantoa.

Covanta ei omista kaikkia näistä 46 voimalasta, vaan osassa Covanta toimii vain ”operaattorina” esimerkiksi jonkun kaupungin omistaessa varsinaisen voimalaitoksen. Tämä taulukko avaa hieman, että millaisia sopimuksia yrityksellä on:

Covanta - business models

 

Liiketoiminta ja kannattavuus

Covantan liikevaihto vuonna 2013 oli 1,63 miljardia dollaria. Tästä noin miljardi tuli jätteiden vastaanottamisesta, 400 miljoonaa dollaria energian myynnistä ja noin 73 miljoonaa dollaria metallien myynnistä. Lisäksi yritys käsittelee myös muuta kuin poltettavaa jätettä ja tästä tuli noin 75 miljoonaa dollaria liikevaihtoa.

Yritys on melko kannattava, koska vuoden 2014  tulosohjauksen mukaan odotetaan 470 – 500 miljoonan dollarin käyttökatetta (EBITDA) ja 170-210 miljoonan vapaata kassavirtaa. Tulos per osake on ohjauksen mukaan 0,35 – 0,50$.

Q1 2104 tuloksen esityskalvot löydät tästä linkistä. Yrityksen kaupankäyntitunnus on CVA ja mm. Yahoo Financen kautta pääsee hyvin kiinni yrityksen uutisiin. Lisäksi Seeking Alphassa on ihan hyvä tuore artikkeli yrityksestä.

Yrityksen liiketoiminta on pitkäjänteistä ja tyypillisesti sopimukset kuntien kanssa ovat usein 10 vuoden mittaisia tai pidempiä. Hyvänä esimerkkinä pitkästä sopimuksesta Covanta teki New Yorkin kaupungin kanssa 20 vuoden sopimuksen jätteiden kuljettamisesta Queensin ja Manhattanin kaupunginosista meriteitse jätteidenpolttolaitoksille. Vuosittain tarkoitus on kuljettaa noin 800 000 tonnia jätettä poltettavaksi. Tämän sopimuksen arvo on noin 2,3 miljardia dollaria.

Toisaalta vähän lyhyempiäkin sopimuksia tehdään, josta esimerkkinä 5 vuoden mittainen 140 000 tonnin sopimus Bostonin jätteiden polttamisesta, joka astui voimaan heinäkuun 2014 alusta.

 

Osinko

Covanta on jakanut ihan mukavasti kasvavaa osinkoa viime vuosina, kuten oheinen kuva osoittaa. Lisäksi Covanta on ilmoittanut, että sen aikomus on nostaa osinko 0,25$ tasolle Q3/2014 alkaen. Jos tuota tasoa voidaan ylläpitää, niin nykyiselle kurssille 20,54$ tuo vuosittainen 1$ osinko tarkoittaisi 4,8% osinkoa. Mielestäni tuo on erinomainen lähtötaso yritykselle, jonka liiketoimintamalliin uskon ja pidän hyvin kiinnostavana kasvualana myös tulevaisuudessa.

Toki jätteiden polttaminen ei ole se aivan ihanteellisin tapa käsitellä jätteitä: kaikkein parasta olisi kun jätettä ei edes syntyisi. Mutta niin kauan kuin jätteitä tulee, niin niiden läjittäminen kaatopaikoille on ehkä tyhmintä mitä voi tehdä. Siksi uskon jätteiden polttamiseen ja niin ilmeisesti uskoo New Yorkin kaupunkikin, joka on hyvin vahvasti suuntautunut ekologisesti kestävän suurkaupungin kehittämiseen.

Covanta - osinko

Loppusanat

Kuten olen aiemminkin tainnut mainita, niin pidän erityisesti yrityksistä joiden liiketoimintamallin ymmärrän helposti (tai ainakin luulen ymmärtäväni). Osinkosalkussani ei ole tämän alan yrityksiä ensimmäistäkään, joten tämä lisäisi hajautustani.

Tulen hyvin todennäköisesti ostamaan tätä pienen siivun salkkuuni. Toisen roska on toisen aarre ja näin on Coventan tapauksessa aivan kirjaimellisesti.

You may also like...

3 Responses

 1. $eteliKone sanoo:

  Kiitos jälleen mielenkiintoisesta artikkelista. Tässä on tosiaan helposti ymmärrettävä liiketoimintamalli, ja pidän itsekin yksinkertaisena miehenä yksinkertaisista malleista.

  $

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   Yritän etsiä aika pitkälti sellaisia firmoja, jotka hallitsevat hyvin oman erikoisalansa, mutta eivät ole liian suuria ymmärrettäviksi. Covanta on tuota kategoriaa ihan mukavasti ja ostin tuota salkkuun parilla tonnilla.

 2. Rookie sanoo:

  Kiitos taas mielenkiintoisesta raportista ja tausta työstä. Ostin tästä innostuneena yritystä salkkuuni sopivalla summalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *