Taloudenhoitoa

Löysin arkistoistani tämmöisen kuvan muutaman vuoden takaa. Kuva on aika lapsellinen, mutta kuvaa kuitenkin periaatteitani, joiden mukaan yritän hoitaa ”Oy Osinkosijoittaja Ab” -yritystä (eli omaa talouttani).

Sijoitusperiaate

 

Tavallisen kotitalouden rahavirrat ovat periaatteessa aika yksinkertaiset. Rahaa tulee kuukausittain jostain ja sitten siitä rahasta menee ensin kaikki kuukausittaiset menot. Jäljelle jää vapaasti käytettävä ”kassavirta”, joka kuluu jollain jakaumalla ”kertaostoksiin”, ”sitoumuksiin” ja ”sijoituksiin”.

Ihmisiä kannustetaan ohjaamaan rahaa nimenomaan näihin ”sitoumuksiin”. Etenkin osamaksusopimukset ja kytkykaupat ovat malliesimerkkejä tästä. Aika usein niitä kaupataan hyvinkin houkuttelevilla koroilla, mikä saa monet sortumaan tähän ansaan.

Kutsun tätä ansaksi, koska jokainen kuukausittainen sitoumus pienentää vapaata kassavirtaa, eli käytännössä pakottaa jatkossakin tekemään sitoumuksia, kun pitää tehdä hankintoja.  Mitä suuremmaksi tuo kuukausittaisten menojen osuus kasvaa, sitä pienempiä ostoksia joudutaan tekemään osamaksulla. Lopulta ollaan tilanteessa, jossa itsellä ei enää ole vapautta valita, mihin rahansa käyttää.

Itse kammoan näitä ”sitoumuksia” ja pyrin siihen että ostan kaiken kulutustavaran käteisellä, vaikka joku tarjoaisi 0% korolla osamaksua. Jos minulla ei ole varaa ostaa jotain tavaraa käteisellä, niin sitten se on liian kallis minulle.

Tottakai asumiseen, vakuutuksiin, internet-yhteyteen, jne… menee kuukausittain rahaa. Pyrin kuitenkin pitämään nämä sitoumukset minimissä. Lisäksi en tilaile mitään viihdepalveluja tai lehtiä tms… koska saan riittävästi viihdettä ja tietoa internetistä. Tai jos tilaan jotain, niin sopimus pitää olla irtisanottavissa 1kk sisällä.

Ja toki blogini kautta on selvää, että pyrin maksimoimaan kassavirran sijoituksiin, jotka kasvattavat kuukausittaisia tuloja. Tällä hetkellä pyrin ohjaamaan kaikki osingot uudelleen sijoituksiin, mutta myös osan palkasta. Jos sellaisen 1500€ saan yhteensä uusiin sijoituksiin kuukaudessa, niin olen ihan tyytyväinen. Vuosien mittaan tuosta tulee hyvä summa kuitenkin.

6 Responses

 1. Heh, tuosta tekstistä saa kuvan että pidät 1500€ kuukausisijoitusta pienenä summana. Mielestäni se on iso raha laittaa sijoituksiin kun vertaa tavallisiin pulliaisiin, kuin myös meihin säästäjiin =)

  • Toisaalta kun en nyt tarvitse osinkoja elämiseen, niin ei tuo oma säästöosuus niin kovin suuri ole siihen, että voi 1500€ kuukaudessa sijoittaa. Korkoa-korolle efekti vielä helpottaa sitä kuukaudesta toiseen, sehän osinkosijoittamisen hieno puoli juuri onkin 🙂

 2. Nimetön sanoo:

  Muista ettei suurelle osalle jää verojen jälkeen käteen kuin tuo säästämäsi rahasumma, joka on mielestäni todella suuri jo keskituloisenkin palkansaajan näkökulmasta.

  Erittäin harvalla on ylipäätänsä mitenkään mahdollista puhua edes tuollaisista summista.

  • Suomalaisten keskimääräinen säästämisaste on todellakin kovin alhainen. Tilastokeskus kertoo että: ”Kotitalouksien säästämisaste eli säästön suhde käytettävissä olevaan tuloon oli vuonna 2013 positiivinen, 1,4 prosenttia.”

   Suoraan sanoen tuo on mielestäni aika karmea luku. Jokaisesta tienatusta tonnista jää siis 14 euroa säästöön. No olen samaa mieltä, että toki tuo 1500€ on aika iso summa säästettäväksi. Mutta esimerkiksi viime kuussa kun osinkoja tuli 933€, niin eihän minun tarvitse siis laittaa ”kuin” 567€ säästöön tuon lisäksi. Tai jos keskimäärin saan 750€ osinkoa, niin pitäisi laittaa itse 750€ säästöön.

   Kun otetaan huomioon, että työntekijät saavat kuitenkin vuosittain lomarahoja, tulee veronpalautuksia jne… niin väittäisin, että aika monella muullakin täysipäiväisessä ja keskipalkkaisessa työssä käyvällä olisi nuo em. summat mahdollista säästää vuodessa, varsinkin jos taloudessa on toinenkin palkansaaja jakamassa kiinteitä kustannuksia. Mutta eihän säästäminen ja sijoittaminen ole ollenkaan useimpien palkansaajien ”juttu”.

 3. Säästöpää sanoo:

  Kyllä valitettava tosiasia on, että suomalaisten säästämis- ja varsinkin sijoittamistaidot ovat surkeita. Samoin jonkinlainen taloudenhallinta kyky puuttuu. Itse ihmettelen jatkuvasti, kun työkaverit valittelevat rahojen olevan loppu. Itse kuitenkin samasta palkasta sijoitan noin 1000€ joka kuukausi ja he tuhlaavat sen johonkin. Elintaso on kuitenkin ulkoisin puolin samanlaista. Mihin se 1000€ sitten katoaa on täysi mysteeri mutta säästöön se ei heillä valitettavasti jää.

  • Samat kokemukset itsellä. Ja varsinkin iltaa istuessa melkein millä hyvänsä porukalla, niin eipä juuri koskaan tule keskustelua sijoittamisesta. Se on aika pitkälti tabu edelleen Suomessa puhua rahasta, ellei kyse ole sen puutteesta tai tavaran ostamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *