Onko salkkuni liian vivutettu?

Olen viimeaikoina alkanut kiinnittämään entistä enemmän huomiota yritysten velkaisuuteen, koska onhan se selvää että matalien korkojen aikana otetaan reippaasti velkaa ja näin parannetaan yritysten tuottoja vivuttamalla niitä. Joten perustuvatko salkun hyvät osinkotuotot vain hurjaan vivuttamiseen, jota en itse tee, mutta omistamani yritykset tekevät?

Lähtökohtaisestihan se on aika sama, että otanko itse sijoituslainaa ja ostan ”vivuttamattomia” kohteita (esimerkiksi sijoitusasunnon) vai ostanko ilman velkaa yritystä, joka ottaa puolestani isosti velkaa (esim. REIT yritys). Molemmissa tapauksissa korkojen selvä nousu voisi iskeä kovasti tuottoihin.

Huolestuin asiasta varsinkin kun tutkin Kanadalaisia öljyfirmoja, joiden velkakuormat ovat sillä tasolla että jo nykyisillä korkotasoilla on niiden kanssa tekemistä. Omassa salkussani on jo valmiiksi aika paljon korkojen tasosta riippuvaisia sijoituksia, joten ehdoin tahdoin en halua ottaa liian suurta ”vipua” salkkuuni. Yleinen korkotaso on kuitenkin jo niin alhaalla, että aika vähissä rupeaa olemaan korkojen laskuvara.

Esimerkkinä korkotason laskusta voisi ottaa vaikkapa Espanjan 10 vuotisen lainan, jonka korko on luisunut huimaa vauhtia jo pidemmän aikaa. Lainaisitko sinä Espanjalle rahaa 10 vuodeksi 2,15% korolla?

Spain 10 year

Eli mitä aion tehdä, jotta salkkuni ottaisi kenties vähän paremmin vastaan tulevan korkojen nousun? Suoraansanoen, enpä oikeastaan tiedä. Mutta muutamia ajatuksia minulla kuitenkin on.

Ensinnäkin ajattelin, että kävisin omistamani yritykset läpi ja tutkisin aivan erityisesti sen, että kuinka velkaisia yritykseni ovat ja millaista lainaa yrityksillä on. Esimerkiksi sillä on aika paljon merkitystä, että ovatko yrityksen lainat erääntymässä kuinka nopeasti ja ovatko lainat muuttuvakorkoisia vai kiinteäkorkoisia. Jos lainat esimerkiksi erääntyvät pääosin muutaman vuoden sisällä, niin on aika suuri riski, että lainat joudutaan uusimaan nykyistä paljon kovemmalla korolla.

Lisäksi aion hieman opiskella lisää, että miten korkojen nousua vastaan voisi suojautua. Ainakin yksi tutkittava asia on, että miten vaihtuvaan korkoon sidotut yrityslainat tai etuoikeutetut osakkeet käyttäytyvät nousevien korkojen aikana. Esimerkiksi tämmöinen aika mielenkiintoisen oloinen muuttuvakorkoisiin etuoikeutettuihin osakkeisiin sijoittava rahasto aloitti toimintansa keväällä 2014: Powershares – Variable Rate Preferred Portfolio

Jotkut firmat varmasti myös hyötyvät korkojen noususta. Mitä tällaisia yrityksiä olisi? En tiedä, joten täytyy ottaa selvää. Entäs onko yrityksiä, joilla ei olisi juurikaan velkaa, mutta jakaisivat silti hyvää… sanotaan yli 5% osinkoa? Varmasti näitäkin löytyy, eli etsitään niitäkin.

Yleisesti ottaen sijoittamisessa velkavivuttamista pidetään suurena riskinottona. Mutta kun yritys ottaa sen lainan sijoittajan puolesta, niin ainakin itse helposti vähän ”petän” itseäni ajattelemalla, että se on eri asia. Onko se kuitenkaan eri asia?

Ottaakseni tästä asiasta selvää, ostin salkkuuni 200kpl aivan maksimaalisesti vivutettua osaketta, eli tuota joskus mainitsemaani MORL:ia.  Tämä osake olkoon salkussani muistutuksena siitä, että mitä velanotto saa aikaan. Ja todettakoon, että en tiedä tulenko tekemään tällä tappiota vai tulenko olemaan 10 vuoden päästä reippaasti voitolla.  Sittenpähän asia selviää 🙂

Mutta näin muuten pyrin rajoittamaan vivuttamisen määrää salkussani ja siksi ihan ensiksi minun pitää selvittää, että kuinka vivutettu salkkuni oikeastaan on. Joten ei muuta kuin Excel auki ja yritysten osavuosikatsauksia selaamaan.

You may also like...

10 Responses

 1. Hei, pitäisikö itsekin sortua tuohon, ja ostaa ihan vaan testi mielessä =D 25% vivulla kun ostaisi tuota… Niin olisi ainakin vähän vivutusta mukana salkussa.

  • Kyllähän tuo osinkoa jakaa hurjasti. Mutta riskin määrää on vaikea laskea, kun tuossa itsessään on vipua ja sitten niissä alla olevissa mREIT firmoissa on vielä enemmän vipua. Ja jos haluaa riskinsä maksimoida, niin tottakai vielä itse voisi ostaa tuota MORL:ia velaksi.

   Mutta tällähän ei siis ole sijoittamisen kanssa enää mitään tekemistä, rulettia lähinnä. 🙂

 2. Jorma sanoo:

  Voisitko valaista, mitä ovat ”muuttuvakorkoiset etuoikeutetut osakkeet”.

  • Täällä on yleisempää selitystä etuoikeutetuista osakkeista: http://www.osinkosijoittaja.com/2014/01/09/preferred-stock-etuoikeutetut-osakkeet/

   Normaalistihan näiden etuoikeutettujen osakkeiden korko (tai osinko, en osaa sanoa kumpaa termiä käyttäisin) on kiinteä koko sen ajan kun osake on liikkellä. Muuttuvakorkoisella tarkoitan niitä etuoikeutettuja osakkeita, joiden korko on sidottu esimerkiksi 3kk LIBOR viitekorkoon ja sen päälle tietty kiinteä korko, esimerkiksi 4%.

   Näin jos LIBOR nousee, niin myös tämän osakkeen tuotto nousee, eikä osakkeen arvonkaan pitäisi juuri muuttua. Kääntöpuolena asiassa on se, että näistä muuttuvakorkoisista osakkeista saa yleensä pienempää tuottoa… ilmaista lounasta ei ole. Joten jos korot pysyvätkin kauan alhaalla, niin tuossa menettää vähän tuottoa.

   Tässä on yksi lista moisista muuttuvakorkoisista etuoikeutetuista osakkeista: http://www.dividendyieldhunter.com/preferred-stocks-fixed-floating-or-floating-rate/

 3. Itse olen sijoittanut myös tuohon MORL:iin kesän aikana. Varmastikin tyhmänrohkeaa, mutta tuo ylimainio osinkotuotto innostaa tekemään tyhmyyksiä.

  Huomasin juuri, että Nordnet ei ole MORL:in osingoista automaattisesti ottanut ennakonpidätystä vaan koko osinko on tullut tupsahtanut tilille. Osaatko sanoa noiden ETRACSien osinkojen verotuksesta? Miten toimii Yhdysvaltojen ja Suomen välillä? Miksi eivät automaattisesti ennakkoa pidättäneet?

  • osinkosijoittaja.com sanoo:

   En osaa sanoa miksi lähdeveroa ei ole pidätetty. Olen kuullut muiltakin asiasta. Käytännössä tuossa todennäköisesti käy niin, että kaikki verot maksetaan sitten Suomeen, koska vähennettävää veroa ei ole. Minulle tuo sopii hyvin, koska se on ilmaista lainaa sinne asti 🙂

 4. Kysyimme tätä verottajalta ja vihdoinkin saimme jotain kättä pidempää. Alla on Verohallinnon vastaus mainittuun UBS:n sijoitustuotteeseen ETRACS Monthly Pay 2xLeveraged Mortgage REIT ETN http://etracs.ubs.com/product/detail/index/ussymbol/MORL ja sen verokohteluun.

  ”Kysymyksessäsi mainitun sijoitustuotteen verotuksesta ei ole säädetty tuloverolaissa eikä siihen liittyvää oikeuskäytäntöä ole.
  Kyseisen kaltaisiin sijoitustuotteisiin liittyy paljon avoimia kysymyksiä. Esimerkiksi se, että pidetäänkö tuottoa osinkona, korkona, voitto-osuutena vai jonakin muuna, ei ole täysin selvää. Syy siihen, että tuotosta ei ole peritty lähdeveroa voi olla esimerkiksi se, että lähdevaltio ei ole pitänyt tuottoa osinkona. Voit tarvittaessa hakea asiassa ennakkoratkaisua.

  Tuotto on ilmoitettava esitäytetyllä veroilmoituksella ja mahdollinen kaksinkertainen verotus poistetaan asuinvaltiossa.

  Ohessa linkki ennakkoratkaisusta kertoville sivuillemme sekä hakemukseen saatelomakkeeseen.”

  http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Ennakkoratkaisu_ja_poikkeuslupahakemukse%2827656%29

  http://www.vero.fi/fi-FI/haku?s=7300&t=Lomakkeet&o=rank&page=1

  terveisin
  Nordnet/Asiakaspalvelu

  • Kiitos tästä! Tätä on aika moni ihmetellyt. Täytyy itsekkin hieman perehtyä lisää aiheeseen, koska minullakaan ei ole selkeää mielipidettä, että mitä tulolajia tuon pitäisi olla. Mutta minulle jokatapauksessa sopii, että lähdeveroa ei siitä pidätetä heti. 😉

 5. Tuumailija sanoo:

  Nyt kun tämä ah-niin-ihana veropaperien pyöritys on päällä, niin tämä MORL mietityttää. Itsellä seisoo esitäytetyssä veroilmoituksessa MORL:sta tulleet osingot (Ulkomaanvero 0). Eikös tämä ole Veroilmoituksen kannalta ok? Jos kerran alkuperämaa ei ole mitään ennakonpidätystä ottanut ja Verottaja tietää tuoton, niin ei kai tuossa mitään erikseen ilmoitettavaa pitäisi olla.

  • Näin oli itsellänikin ja en siihen mitään kummempia kirjauksia tehnyt. Jos ei ole mennyt veroa ulkomaille, niin Suomen verottaja ottaa sitten koko veron itselleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *