Öljyosakkeet huonossa hapessa

Salkussani ovat öljyosakkeet (esim. BP, Prosafe, Linn Energy) ottaneet aika paljon selkäänsä viime aikoina. Syitä tähän lienee monia…

Ensinnäkin öljynhinta on päässyt valumaan aika alas. Esimerkiksi tänään 11.9.2014 Kauppalehti uutisoi: ”OPEC leikkasi öljyn tuotantonäkymiään reippaasti”. Samoin myös Talouselämä uutisoi, että ”Öljyn kysyntä laskenut huomattavasti”.

Brent-öljyn hinta laskikin alle 100 dollariin tynnyriltä, mikä on alinpia hintoja pitkään aikaan. Syynä hinnanlaskuun on ainakin heikko talouskasvu vähän ympäri maailman ja toisaalta tuotantoa kasvatetaan vauhdilla esimerkiksi USA:ssa. USA:n liuskekaasubuumi on edelleen voimissaan.

Mitä tämä tarkoittaa öljy-sektorin osakkeille pidemmällä aikavälillä? No jos sen tietäisin, niin olisin aika lyhyessä ajassa huomattavan varakas.

Mutta jos veikata pitäisi, niin uskoisin että tämä öljyosakkeiden hinnanlasku on kuitenkin pitkälti väliaikaista. Maailman öljyntuotanto voi häiriintyä esimerkiksi Ukrainan kriisin takia, kun pakotteiden ja vastapakotteiden kierre tästä kehittyy.

Ja toisaalta olen lukenut aika monen USA:n öljynporausfirman osavuosikatsauksia ja näyttisi siltä, että liuskekaasun/-öljyn poraus on tehokasta ja tuotanto nousee nopeasti korkealle. Mutta sitten tuotanto lähtee myöskin nopeaan laskuun ja yritykset joutuvat sijoittamaan aiempaa enemmän rahaa uusien öljylähteiden löytämiseen. Tämän luulisi jossain välissä palauttavan öljynhinnan nousu-uralle.

Omat ajatukseni ovat aika ristiriitaisia kuitenkin, että pitäisikö nyt sijoittaa esimerkiksi öljynporaajiin vai ei. Jos öljynhinta pysyy lasku-uralla, niin firmojen tulokset heikkenevät ja näin myös osinkoja tullaan tiputtamaan. Myös Prosafen tyyliset öljynporausta tukevat firmat kärsivät nyt, kun uusia syvänmeren poraushankkeita jarrutellaan.

Toisaalta jos öljynhinta löytääkin pian pohjansa ja kääntyy nousuun, niin sitten öljy-yritykset hyötyvät ja tämän hetken pelot hälvenevät.

Vaikeaa on tulevaisuuden ennustaminen. Pidän kuitenkin salkussani nämä nykyiset öljyalan yritykseni, mutta en juuri nyt osta myöskään lisää niitä.

You may also like...

5 Responses

 1. Itse pohdin tätä samaa. Huonot näkymät ovat selkeästi näkyneet monen alan yrityksen pörssikurssissa.

  Minulla itselläni näitä on ollut salkussa perin vähän (kun painopiste on ollut liikaa suomalaisissa osakkeissa), mutta kesällä otin salkkuuni jyrkän laskun innoittamana Fred Olsen Energy – nimistä norjalaista öljynporaukseen erikoistunutta yritystä. Kurssi oli tullut vuoden aikana alas puoleen, joten ajattelin, että ehkä pian on pohjat nähty.

  Nyt kuitenkin vielä hieman miinuksella, toivottavasti jossakin vaiheessa suunta kääntyy.

 2. rahaa laskusuhdanteella sanoo:

  Öljy-yhtiöiden kurssilaskusta voi hyötyä ostamalla BEAR-sertifikaatteja.

  • Tai minifutuureilla. Mutta kurssit ovat jo aika monella firmalla tulleet 30-50% alaspäin huipuistaan että olisi pitänyt olla vähän aiemmin liikenteessä. Mielenkiintoista on nähdä, että kuinka pitkä tästä matalasuhdanteesta tulee.

 3. jer sanoo:

  Olen katsellut bte,pgh ja pew:n pulkkamäkeä. Kun alkaa tasaantumaan niin ostaminen alkaa houkuttamaan. Osinko varmaan pienenee kohta mutta kun öljy taas nousee niin tästä voisi saada hyvän osinkovirran

  • Kyllähän se niin on, että hyvät ostokset tehdään silloin kun ”veri virtaa kadulla”, eikä silloin kun kaikki on auvoista. Nousut ovat jo aika herkässä, kun tänäänkin heti kun öljy on vähän plussalla, niin öljyosakkeet ovat hyvässä vedossa.

   Vaikka ei ihan pohjalta onnistuisi ostamaan, niin eipä sitä kannata harmitella. Mutta siihen kannattaa varautua, että öljyn hinta jumittaa vaikkapa vuoden tästä eteenpäin <90$ tasolla. Eli voiko firma toimia kannattavasti tuolla hintatasolla on mielestäni olennainen asia. Se tuleeko voittoa hurjasti on toissijaista, koska pitkällä aikavälillä uskon että öljyn hinta korjaa yli 100$ tasoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *