Hurjaa liikettä pörssissä

Pelko on palannut markkinoille pitkän nousujakson päätteeksi. Tänään USA:n markkinan avautumisen jälkeen oli melkein paniikkia ilmassa, kun DAX tipahti yli 3% ja dollari heikkeni rajusti muihin valuuttoihin nähden. Harvoin näkee noin suuria päiväliikkeitä päävaluutoissa.

Muutenkin viimeisen viikon aikana ovat nousut ja laskut olleet rajuja, mikä kertoo epävarmuuden kasvusta. CNN:n sivuilla on ”Fear & Greed Index”, johon muutamien parametrien perusteella lasketaan arvio siitä, että ollaanko markkinoilla ahneuden vai pelon puolella. Tätä arvoa en muista hetkeen nähneeni: Extreme Fear

CNN - Extreme Fear

Olen tässä pohtinut, että miten suhtautuisin tähän laskuun, joka on myös omaan salkkuuni osunut aika tylysti etenkin öljyosakkeiden kautta.

Muutaman asian yritän ainakin pitää mielessäni:

– Pörssin laskukausia tulee ja menee

– Mikään omaisuusluokka ei välttämättä ole laskulta suojassa tai ainakin pitäisi olla hyvää tuuria, että osaisi siirtää omaisuuden oikeaan luokkaan oikeaan aikaan.

– Laskukauden pituutta tai syvyyttä on mahdoton ennakoida

 

Öljy-yhtiöt kurimuksessa

Nuo edellämainitut tosiasiatkin huomioiden, on tietenkin ikävä katsoa pörssilaskua. Ja toisaalta nyt kun öljynhinta on tullut todella reippaalla kädellä alas, on hyvin todennäköistä, että öljysektorin osinkoja tullaan pudottamaan.

Salkustani öljysektorin osuus on noin 13,5%. Pidän tätä kohtuullisena painona näin suurelle sektorille, joten riski on mielestäni näiden osalta siedettävä. En halua lisätä niiden osuutta salkustani yhtään, mutta en toisaalta sulje silmiäni mahdollisilta ylilyönneiltä, mitä paniikkimyynneissä helposti tapahtuu. Onnistuin tuossa jo yhden lyhyen voitollisen kaupan tekemään Paragon Offshore yhtiön osakkeella (noin 10% nousu yhden päivän aikana).

Siitä kuitenkin varoittaisin, että öljy-yhtiöiden (tai öljynporausyhtiöiden) huikeita osinkoprosentteja on nyt turha katsoa, ennenkuin selviää miten pitkään öljy tulee pyörimään tässä 80$ hintaluokassa tai jopa sen alla. Nimittäin osingot putoavat varmasti, jos tällä tasolla pysytään pitkään.

 

Miten jatkossa?

Jatkan sijoittamista kuten ennenkin: ostan osinkoa maksavia osakkeita lisää salkkuuni. Jos ryhtyisin liikaa miettimään sitä, että romahtavatko pörssikurssit, niin tuo ”extreme fear” voisi helposti tarttua minuun ja en uskaltaisi ostaa mitään.

Olen kuitenkin sijoitusmielessä pitkällä aikajänteellä liikkeellä, joten oikeastaan sehän on vain hyvä, että markkinoilla on pelkoa ja kurssit tulevat sen vuoksi alas. Osingoista ja palkoista tietenkin ostan osakkeita, mutta minulla on myös jonkun verran rahaa odottamassa mahdollista suurempaa korjausliikettä.

Täytyy toivoa, että oikein kunnon laatuyrityksetkin tulevat alennusmyyntiin tämän laskun myötä. Vähän turhan kalliita ne ovatkin olleet. Joten rennosti vain eteenpäin uusia osinkoja kohden. 🙂

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *