Kuukausikatsaus – Lokakuu 2014

Olipahan harvinaisen ristiriitainen ja hämmentävä kuukausi sijoitusrintamalla. Kuukautta värittivät rajut nousu- ja laskupäivät, öljyhinnan jatkuva kurimus ja ARCP:n kirjanpitohässäkkä.

Odotin myös, että USA:n ”QE” ohjelman päättyminen olisi aiheuttanut laskupainetta markkinoille. Mutta kaikkea kanssa: loppuviikosta noustiin aika vauhdilla. Lisäksi dollari vahvistui reippaasti, mikä näkyi omassa salkussani positiivisesti.

 

Salkkumuutoksia

ARCP:n kirjanpitohässäkän tuomat salkkumuutokset jo esittelinkin edellisessä kirjoituksessa.

Kuukauden aikana myin puolet pois GGN omistuksestani. Kyseinen closed-end-fund on kyllä ollut surkeaakin surkeampi kurssikehitykseltään. Voi olla, että myyn nuo loputkin GGN:t pois jossain välissä. Saan suunnilleen 2000€ vähennettäviä tappioita verotukseen, mikä lohduttaa vähän. Olen tuosta saanut osinkoja kahden vuoden aikana yhteensä 2 187€, joten eipä voi sijoitusta kehua.

GGN:stä vapautuneita varoja laitoin MORL:n ”sisar” rahastoon, eli CEFL:iin, joka sijoittaa 2X vivulla closed-end fundeihin. Vaikka vipu tuo lisää riskiä, niin CEFL:n tuoma hajautus pienentää vastaavasti riskiä (verrattuna siis pelkän GGN:n omistamiseen).

Ja sitten… yllätin itsenikin ostamalla supisuomalaista UPM:ää salkkuuni. Yritys on rakentamassa liiketoimintaansa useamman tukijalan varaan ja lisäksi yrityksen kannattavuus on hyvä. Eikä osinkokaan huono ole. Siis miksipä en omistaisi tuota,  vaikka tuo vuosittainen osinko vähän rasittaakin.

 

Osingot

Osinkokuukautena tämä oli vuoden paras, koska MORL antoi minulle ensimmäisen tukevan osinkonsa. Ostin elokuussa MORL:ia 4 494 dollarilla ja olen saanut tähän mennessä 213,12 dollaria osinkoja. Eli enää 4 280,88 dollaria ja olen saanut omani pois. Prosentteina olen saanut sijoituksestani takaisin jo 4,7%, mikä on ihan mukavasti kahden kuukauden omistuksen jälkeen.

Sain lokakuussa osinkoja yhteensä 1 145,07 euroa. Oheisessa taulukossa on avattuna pörssistä saamani brutto-osingot. Osasta näistä meni 15% lähdeverot, mutta esim. MORL:sta ei mennyt. Taulukosta myös puuttuu autotallin vuokra ja eräs pieni yksityislaina, jonka korot lasken osinkotuottoihin.

Kun katsotaan koko vuoden osinkoja, niin tämä kuukausi nousee omalle lukemalleen selkeästi. Että sellainen kuukausi tälläkertaa. Sen verran oli stressiä tällä viikolla tuosta ARCP:stä, että taidan avata valkoviinipullon näin perjantai-illan kunniaksi.

2014-10 - Brutto-osingot

2014 - Osingot lokakuulle

You may also like...

18 Responses

 1. Kinski sanoo:

  Hei vain!

  Todella mukava osinkojen kertymistahti!
  Lokakuu jäi tosiaan mieleen ja saattoi antaa oppitunnin ainakin minulle.
  On syytä olla tarkkana sen suhteen mikä voi olla totta ja mikä ei.

  Rahanmenoa taitaa ARCP:llä olla tiedossa?

  http://www.thestreet.com/story/12936736/1/american-realty-capital-properties-arcp-stock-closed-lower-following-class-action-lawsuit.html

  • Kiitoksia. Salkussa on aika paljon näitä high-yield lappuja, joten osinkoa toki tulee. Mutta riskin tasoa voikin sitten miettiä, esimerkiksi tuon ARCP:n valossa 🙂

   USA:ssa nuo joukkokanteet ovat sinänsä täysin normaali tapa reagoida mihin tahansa virheeseen, mikä vaikuttaa yrityksen osakekurssiin. Valtaosa näistä ilmoituksista kuivuu kasaan tai maksetaan pois. Tässä nimenomaisessa tapauksessa kun taustalla on tahallisuutta, niin voidaan toki mennä oikeuteenkin asti. Käytännössä puhutaan vuosien mittaisista prosesseista ja ottaen huomioon kuitenkin tuon suhteellisen pienen dollarimäärän, mitä kirjanpito heitti, niin tuskin korvaussummat hurjia ovat.

   Käsitykseni mukaan osakekurssin romahduksella ei suoraan ole vaikutusta mahdollisiin korvauksiin, koska yritys ei voi mitenkään vaikuttaa siihen kurssiin. Mutta voin olla väärässäkin, korjatkaa jos on jollain lisää tietoa.

 2. Toivottavasti olet oikeassa noiden korvauksien suhteen. Itse otin (yli)optimistisen kannan tuon ARCP:n suhteen ja toivon, ettei isompia mörköjä kaapista löydy ja että sijoittajat antavat johdon hölmöilyt anteeksi seuraavien kuukausien ja kvartereiden aikana. Moni päätyi toiseen johtopäätökseen ja heitti pyyhkeen kehään.

  • Vaikea on kyllä tilanne ja itseänikin vielä mietityttää pitäisikö myydä nuo pois. Sain ostettua nuo osakkeet ja etuoikeutetut sen verran pohjilta, että pikku voitolla tod.näk. saisin myytyä.

   Tosi kiusallinen tilanne ja ”pikkusummien” takia.

 3. Osinkot hyvät, jatka samaan malliin =)

  • Yritetään kovasti. Tässä samalla tosin pohdin myös, että keksisinkö jotain sijoituskohteita myös pörssin ulkopuolelta. Haluaisin mahdollisimman monipuolisen sijoitussalkun, ettei olisi täysin pörssin ailahteluiden varassa tuotot.

   nimim. ”ARCP:sta järkyttynyt”

   ps. Hyviä ideoita otetaan vastaan 🙂

 4. Tänään on ARCP vain jatkanut laskuaan, Cole-kaupasta tulossa iso riita, FBI aloittaa tutkinnan, jne. Paremminkin voisi mennä. Nyt odotan sormet ristissä, että seuraavien päivien aikana tulisi merkkejä siitä, että oma intuitio osui oikeaan. Toistaiseksi ei siltä näytä.

  • On kyllä hurjaa meno. Yhden lisäriskin lueskelin jostain. Eli jos ARCP:n lainoissa on jotain pykäliä luottoluokituksen suhteen, eli esimerkiksi että laina pitää maksaa heti pois jos luottoluokitus tippuu tietyn tason alle, niin sitten voi tulla hankaluuksia.

   Itse olisin nyt aikalailla nollan tuntumassa noiden osakkeiden ja etuoikeutettujen kanssa. Täytyy kohta heittää kolikkoa, että mitä tekisin noiden kanssa. Minulla on reilut 9000€ kiinni tuossa, että hieman kiinnostaa mikä on kohtalo firmalla 🙂

 5. kylteri sanoo:

  Sait lokakuussa 1145 euron osingot, mutta paljonko pitää olla rahaa kiinni, että tuon verran kilahtaa osinkoja tilille? Mikä on salkun osinkotuotto vuodessa tällä hetkellä?

  Kiitos jos pystyt paljastamaan salkun euromääräisen koon (noin suunnilleen).

  • Osakkeissa ja autotallissa on kiinni noin 170kEUR. Ja arvioisin, että saan osinkoja tänä vuonna noin 9500€ (niitä ”semi-netto” osinkoja, joista on USA:n lähdeverot on pidätetty). Eli tuosta tulee noin 5,6% osinkotuotto, mikä vastaisi ehkä 7% brutto-osinkoja.

   Pakko myöntää, mutta en ole aivan tarkasti edes laskenut tätä 🙂

   • Harri sanoo:

    Hei,

    Tosi mielenkiintoista luettavaa blogisi ja kiitos, kun olet noin avoin. Raha-asiat kun tuppaavat poikimaan netissä kaikenlaista kateuden ja tietämättömyyden aiheuttamaa huutelua. Varsin rohkea veto ja varmasti avaa joidenkin silmät sille, mitä on mahdollista sijoittamalla saavuttaa.

    • Kiitos kehuista. Tasapainoilua tuo avoimuus tietenkin on, kun Suomessa pörssiin ja sijoittamiseen suhtaudutaan keskimäärin aika negatiivisesti. Mutta onneksi on näitä muitakin bloggaajia, jotka ovat avanneet salkkuaan aika mukavasti ja ehkä ilmapiiri pikkuhiljaa paranee sijoittamista kohtaan.

     Loppujenlopuksi sijoittaminen on käytännössä kaikkien saatavilla. Jos ei muuhun ole varaa, niin voisi vaikka aloittaa S-ryhmän osuuskuntiin liittymisellä. Pienistä puroista Amazoninkin virta alkunsa saa.

 6. Keekki sanoo:

  Komppaan edellistä kommentoijaa. Kyllä tää on yksi Suomen parhaimmista sijoitusblogeista. Kun bloggaaja kertoo asiat avoimesti ja niin läpinäkyvästi kuin mahdollista, säilyttäen vielä oma anonymiteetin, on nettisuosio taattua. Luin aikaisemmin erästä toista sijoitusalan blogia, jossa bloggaaja sijoitti osakkeisiin teknisen analyysin perusteella, mutta ei suostunut paljastamaan mihin oli sijoittanut tai sitä millä indikaattoreilla. Niin ei sellaista jaksa lukea, kun kaikki on niin salamyhkäistä ja lukijoille näytetään pelkkiä taivaaseen nousevia tuottokäyriä. Mielummin luen tätä blogia ja elän niin myötä (MORL) kuin vastamäessä (ARCP).

  Niin ja sun blogin suosiosta sen verran, että aika hyvin on ainakin nordnetin sijoittajat löytäneet sut. Aika monessa ryhmässä linkitetään sijoittajat.com blogiin, kun ollaan ostamassa osinkopaperia yhdysvalloista.

  Voimia syksyyn ja jatka hyvän blogin ylläpitämistä!

  • Kiitos sinullekkin. Yritän kirjoitella jatkossakin muutaman kirjoituksen kuukaudessa. Aika ollut vain vähän kortilla, kun töissä on pitänyt kiirettä ja viikonloput ovat olleet sovittuina. On se harmi, että elämä häiritsee harrastuksia. 🙂

 7. Tuumailija sanoo:

  Voitko tarkentaa miksi tuosta MORL:sta ei mene lähdeveroa? Tack.

 8. Antti sanoo:

  Hei,
  Kiitos mielenkiintoisesta blogista! On tullut luettua säännöllisen epäsäännöllisesti.
  Oletko ikinä perehtynyt jenkkiläiseen huvipuistoyhtiöön Cedar Fair? Tällä hetkellä osinko taitaa pyöriä 6,5% tuntumassa ja ainakan LähiTapiolan Kuluttaja -rahasto on merkinnyt kys. rahastoa muutamaan otteeseen.

  • En ole kyllä tutustunut tuohon Cedar Fair yhtiöön. Koska salkussani ei ole tuonne päinkään olevaa firmaa vielä, niin täytyy katsoa jossain välissä. Kiitos vinkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *