Paragon Offshore

Disclaimer - white

Varoitus: tämä yritys on riskialtis sijoituskohde.

Paragon Offshore on vasta pörssitaipaleensa aloittanut spin-off yritys, jonka liiketoimintaan kannattaa perehtyä todella hyvin, jos edes harkitsee sijoittavansa siihen. 

 

Paragon Offshore yleisesti

Paragon - jackupParagon Offshore on öljynporausyhtiö, joka on irtautunut emoyhtiöstään Noble Corporationista. Käytännössä Paragon Offshore sai alkunsa kesällä 2014, jolloin Noble Corporation irroitti matalanveden porausliiketoimintansa omaksi yhtiökseen ja jakoi Paragon Offshoren osakkeet osakkeenomistajilleen.  Paragon Offshore listattiin New Yorkin pörssiin tunnuksella PGN ja kaupankäynti sillä alkoi elokuun 2014 alussa.

Paragon Offshorelle myytiin 42 kappaletta matalanveden iäkkäitä porauslauttoja. Nämä jo vuosikausia palvelleet työjuhdat eivät vastaa uusia ja hienoja porauslauttoja, mutta näillekkin on edelleen kysyntää valtamerten matalilla rannikkoalueilla. Nämä lautat on tarkoitettu melko helppoihin olosuhteisiin, eikä niillä porata esimerkiksi pohjoisilla merialueilla tai erittäin syvässä vedessä.

Toki lauttoja on uudistettu vuosien mittaan ja pääosin vain lauttojen ”rungot” ovat alkuperäisiä, kun taas itse porauskalusto on uusittua ajanmittaan. Mutta ovat ne vanhoja aluksia kuitenkin kaikenkaikkiaan.

Yritys alkoi siis pyörittämään liiketoimintaa näillä vanhoilla lautoilla ja samalla sai lähtökohdakseen myös melko mittavan velan näihin aluksiin liittyen. Eli käytännössä Paragon Offshore osti ne alukset Noble Corporationilta ja otti tätä varten noin 1,75 miljardia dollaria velkaa.

Kun elokuulla Paragon Offshoren osakkeella kauppaa aloiteltiin, niin kurssi oli 11 dollarin dollarin päällä.  Mutta sen jälkeen kurssiluisu on ollut aika masentava….

Paragon - kurssiromahdus

Paragon Offshore on menettänyt pörssiuransa ensimmäisen 3kk aikana yli 50% markkina-arvostaan. Mikä meni vikaan?

No ensinnäkin öljynporaajat yleisesti ovat romahtaneet öljynhinnan mukana ja Paragon Offshore listautui juuri kun lasku alkoi. Toisekseen on epäilty, että onko Paragon Offshorelle markkinoita, koska niiden alukset ovat niin vanhoja ja markkinoille kuitenkin tulee uusiakin lauttoja kokoajan.

 

Ensimmäinen osavuosikatsaus

Paragon Offshoren ensimmäinen osavuosikatsaus 10.11.2014  oli aika mielenkiintoinen. Yritys nimittäin kirjasi reilun 400 miljoonan dollarin markkina-arvolla lähes 900 miljoonan (!) dollarin tappion Q3/2014. Tästä huolimatta kurssi laski ”vain” vajaa 6% seuraavana pörssipäivänä.

Tuon rökäletappion ja miedon reaktion selittää se, että kyseessä oli vain kirjanpidollinen tappio:  yritys alensi kertaheitolla porausalustensa kirjanpitoarvoa lähes kolmasosan, eli miljardi dollaria. Hyvä että turhat ilmat puhdistetaan kirjanpidosta.

Yksi suuri syy tähän nopeaan kirjanpitoarvojen korjaamiseen löytyy yrityksen verotuksesta, jonka takia sen ei kannata näyttää kirjanpidollista voittoa lähivuosina. Tuo verotuskuvio liittyy jotenkin tuohon irtautumiseen Noblesta, mutta en tarkemmin sitä osaa selittää, kun yritysverotus ei ole varsinaisesti vahvinta osaamisaluettani. Nyt on kuitenkin sitten tappioita vähennettäväksi verotuksessa.

Kun unohdetaan tämä arvonalennus kirjanpidossa, niin Paragonin Q3/2014 tulos oli sangen mallikas:

  • Liikevaihtoa 489 miljoonaa dollaria
  • Voittoa $0,59 per osake. Jos tulos säilyisi jatkossakin, niin nykykurssilla yrityksen P/E noin 2,2 (!)
  • Porausalusten sopimuskanta Q3 lopussa oli noin kaksi miljardia dollaria

Yrityksen osavuosikatsaus löytyy tästä linkistä. Nyt on kuitenkin todettava, että yrityksen osavuosikatsaus oli melko monimutkainen johtuen juurikin näistä arvonalennuksista ja myöskin Noblen historiaa vielä painaa joissakin luvuissa mukana.

Paragon Offshore ilmoitti myös, että se aikoo jakaa osinkoa näillä näkymin $0,125 vuosineljänneksessä, eli 0,50 dollaria vuodessa. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että yritys jakaisi voitoistaan noin 25% osinkoina, mikä on todella matala taso. Nykykurssille osinko on hieman yli 10%.

 

Yrityksen näkymät ja haasteet

Tällä nykyisellä kurssilla Paragon Offshoreen on laskettu kyllä jo aika paljon negatiivisia odotuksia. Muu ei selitä sitä, että yritys voisi teoriassa lähestulkoon ostaa itsensä ulos pörssistä kahden vuoden nettovoitoilla.

Vanha viisaus kuitenkin on, että yrityksen P/E luku korjaantuu ajanmyötä joko kasvattamalla ”P”:tä tai pienentämällä ”E”:tä. Paragon Offshoren tapauksessa nähdään todennäköisesti riskinä, että yritys ei saa vuokrattua porauslauttojaan entiseen malliin, jolloin tuotot pienenevät.

Kuitenkin esimerkiksi osavuosikatsauspäivänä Paragon Offshore julkisti kolmelle porauslautalleen kolmen vuoden vuokrasopimukset. Eli kyllä näille vanhoillekkin lautoille kysyntää on. Kun öljynhinta on laskenut kovasti, niin öljy-yhtiötä kiinnostaa porauksen kustannukset, mikä taas sopii Paragonille, jonka lauttoja voidaan vuokrata edullisesti uusiin lauttoihin verrattuna.

Tähän kalustoon liittyykin Paragonin toinen haaste yleisen markkinatilanteen lisäksi: eli porausaluksia pitäisi alkaa uusimaan. Se millä strategialla tätä tehdään ei ole vielä kerrottu selvästi. Mutta yrityksen kassavirta on sen verran vahva, että uskoisin aika pian alkavan tapahtua myös tällä saralla.

Muokkaus 17.11.2014:  Osui ennustus oikeaan ja Paragon Offshore julkisti tänään ostavansa Norjalaisen porausfirman Prospector Offshore Drilling S.A. Tässä pörssitiedote aiheesta.  

Kaikkiaan yrityskaupassa tulee kaksi valmista lauttaa ja kolme lauttaa on rakenteilla. Hintaa ostoksella on reilut 200 miljoonaa dollaria (laskettu nyt tehdyn 55% osakkeista maksetun hinnan mukaan). Kahdella käytössä olevalla aluksella on sopimuksia jäljellä 384 miljoonan dollarin arvosta Total S.A:n kanssa. 

Pidän tätä kauppaa ennakkoarviolta positiivisena uutisena.

 

Miksi ostin juuri tätä?

Olen kahlannut aika monien öljy-yritysten osavuosikatsauksia läpi ja Paragon Offshore on hinnoiteltu kyllä poikkeuksellisen alhaalle. Yrityksen hinnassa on jo mukana mm. tuo miljardin arvonalennus porausaluksista, mikä on mielestäni iso plussa.

Lisäksi yrityksen johto on aloittanut yrityksen vahvistamisen jo aivan selkeästi. Tästä osoituksena tuo jo mainittu kirjanpitoarvojen tarkastus, mutta yritys lisäksi osti omia lainojaan 50 miljoonan dollarin edestä alennettuun hintaan ja tätä luvattiin myös jatkaa jos tilaisuus tulee.

Sijoitukseni tähän on spekulatiivinen, koska yritys on itsenäisenä yrityksenä liiketoiminnassaan niin alkuvaiheessa, että mitään pitkän aikavälin analyysiä on vaikea tehdä. Mutta jos kaikki menee hyvin, niin tästä voisi tulla ihan hyvä ”lypsylehmä” osinkojen muodossa ja miksei vaikka omistuksen tuplaus olisi mahdollista jollain aikavälillä.

Lisäksi huijaan itseäni sillä, että koska tein tällä osakkeella noin tuhat euroa voittoa lokakuulla lyhyillä kaupoilla, niin nyt voin ottaa sen kanssa vähän enemmän riskiä pidemmänkin omistuksen muodossa. 🙂

You may also like...

2 Responses

  1. $eteliKone sanoo:

    Kiitos, mielenkiintoinen analyysi riski-osinkokoneesta. Herätti ainakin oman mielenkiintoni! Uskoisin että tällä yrityksellä on paikkansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *