Kuukausikatsaus – Marraskuu 2014

Kuukausi meni edelleen öljyalan mullistusta ihmetellessä. Varsinkin kuukauden viimeinen pörssipäivä oli OPEC päätösten jälkeen suorastaan murhaavan huono kaikille öljysektorin yrityksille. Jopa alan jättiläiset (kuten BP, Shell, Total, ExxonMobil, Petrobras) putosivat 5-9% päivässä.

Öljyn markkinahinta romahti perjantaina, päätyen lopulta -10% lukemiin (Crude Oil / helmikuun 2015 futuuri). Ilmeisesti OPEC tuottajamaat haluavat puolustaa markkinaosuuksiaan ajamalla korkeampien tuotantokustannusten ”häiriköitä” ulos markkinoilta. Näihin häiriköihin kuuluvat etenkin liuskekaasua/-öljyä tuottavat yhtiöt, mutta myöskin öljynporaushankkeet syvässä vedessä.

Totesin perjantaina, salkkuni arvon laskiessa yli 2%, että salkun hajautusta täytyy parantaa. Osinkosalkussa ei ole syytä ylipainottaa mitään yrityssektoria, koska kyllähän kaikilta aloilta löytää osinkoyrityksiä. Tällä hetkellä öljy- ja kaasusektorin yritykset ovat salkussani 17,6% painolla, eli sangen suurella osuudella. Lisäksi salkkuni öljyosakkeet ovat alan riskialttiimmasta päästä, mikä pahensi iskua salkkuuni.

Kuin pisteeksi i:n päälle, tuo ostamani Paragon Offshore jatkoi ostoni jälkeenkin sukeltamistaan. Perjantainan sukellus oli yli 20%. Onhan ”putoavista puukoista” aina varoitettu, mutta niin vain sen unohtaa, kun mielestään löytää ”liian alhaalle myydyn” osakkeen. Pitäisi muistaa se, että pörssi kyllä yleensä hinnoittelee yrityksiin liittyvän riskin ihan oikein.

Salkussani ovat huonosti edustettuina sektoreina esimerkiksi pankit ja vakuutusyhtiöt, lääkeyritykset, kuten myöskin kuluttajatuotteita ja -palveluita tarjoavat yritykset. Näinpä lienee syytä tehdä hieman salkun tasapainotusta tulevina kuukausina.

Marraskuun osingot

Osinkokuukautena marraskuu oli suhteellisen mukava. Osinkoja kertyi lähdeverojen jälkeen salkkuun 1 039, 94€, mikä on vuoden toiseksi paras osinkokuukausi. Summaan sisältyy alla olevan osinkotaulukon lisäksi myös autotallin vuokra.

2014-11 - Seminetto-osingot

Erityisseurannassani oleva MORL jakoi osinkoa $24,12. Olen nyt saanut elokuussa ostamistani MORL osakkeista osinkoja 237,24 dollaria, eli ostohintaani 4 494 dollaria nähden osinkoja on tullut 5,2%. Samaan aikaan ko. ETN:n kurssi on säilynyt ostohinnassani. Toistaiseksi kaikki siis hyvin tämän velkavivutuskokeilun kanssa.

Muuta mainittavaa ehkä voisi olla ensimmäiset osingot, jotka sain tuosta MORL:n sisarrahastosta, eli CEFL:stä. Ainakin toistaiseksi kannatti vaihtaa osa GGN:n omistuksista tähän, koska GGN on jatkanut kullan/öljyhinnan mukana laskuaan, kun taas CEFL on peräti noussut hieman salkussani.

Tässä kuukauden pörssiosingot taulukkona:

2014-11 - Brutto-osingot v2

Ensi vuoden ajatuksia

Olen jo hieman aloittanut miettimään tavoitteitani ensivuodelle osinkosalkun suhteen. Ja mitä luultavimmin jatkan pääosin tällä nykyisellä linjalla, eli yritän löytää mielenkiintoisia yrityksiä, joista saisin tasaista osinkotuloa ympäri vuoden. Kun tänä vuonna jään niukasti alle 10 000€ osinkojen, niin toki tuon ylittäminen on ensimmäinen tavoite.

Pelkkien pörssiosakkeiden lisäksi, yritän hakea mahdollisuuksia myös muista sijoituskohteista. Sijoitusasunnon ostaminen houkuttelisi, mutta siinä kyllä mietityttää tietenkin siihen liittyvät työmäärä suhteessa tuottoon. Mutta lainavivun kanssa tuotot voivat tietenkin olla sangen hyvätkin.

Samoin vertaislainat vähän kiinnostavat, eivätkä muutkaan lainatyypit täysin poissuljettuja ole. Eli ensivuoden tavoitteisiin voisi ottaa myös jollain tavalla sijoitussalkun monipuolistamisen.

Mutta onhan tässä vielä vuotta jäljellä ja aikaa suunnitella tulevaa vuotta.

You may also like...

9 Responses

 1. Dividend Hawk sanoo:

  Moi
  Onnittelut erinomaisesta osinkotulosta marraskuussa! Tulet varmasti ylittämään 10 000€ rajan ensi vuonna, joka on erinomainen saavutus.
  DH

  • Kiitos. Tosin nyt juhlintaa himmentää huimasti se, että öljysektorin firmat ottavat selkäänsä todellakin urakalla edelleen. Ei tunnu pohjaa löytyvät, vaikka öljy jo hieman käänsi nousuun.

 2. Timo sanoo:

  Lähdin kesällä pikku panoksella vertaislainoihin mukaan Virolaisen Isepankur / Bodora:n kautta. Katsellaan rauhassa millaista tuottoa syntyy ja miten verotuskuviot menee.

  Täällä hyvää keskustelua vertaislainaamisen kotimaisista vaihtoehdoista ja ainakin tuosta Bondorasta: http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=202209&start=1635&tstart=0

  • Olen lueskellut tuota ketjua aika tiiviisti. Ja edelleenkin on aika epäselväksi jäänyt, että millaisia tuottoja porukka käytännössä saa… vai meneekö homma edelleen harrastelun piikkiin.

 3. D-Crat sanoo:

  Paljon on puhuttu, että USA ja saudit juonisivat yhdessä Venäjää ja Irania taipumaan tahtoonsa. En tätä oikein usko. Samassa ymmärryksessä olen kuin sinäkin, että saudit yrittää pudottaa osan kilpailijoista pelistä, varsinkin USAn suunnalla. Mielenkiintoista nähdä miten kauan tätä kestää. Ehkä tämä on nyt pysyvä muutos ja öljyn hinta tulee pysymään lähivuodet alhaalla. Ei taida meikäläisen Statoilit ihan heti nousta takaisin niihin hintoihin joilla hankin.

  • Korkea öljynhinta houkutteli markkinoille lukemattomia velkavivutettuja firmoja. Että eiköhän niistä aika moni tipahda konkurssiin, kun vähän puuta ravistaa.

   Vaikka öljy tänään on reilun 3% nousussa, niin silti varsinkin pienemmät öljy- ja kaasufirmat ovat edelleen syöksyssä. Eli edelleen taidetaan uskoa, että öljynhinta ei ole nähnyt pohjiaan. Uskomatonta paniikkimyyntiä kyllä. Nämä kurssilaskut vetävät kirkkaasti vertoja finanssikriisin aikaisille syöksyille kiinteistösektorilla.

 4. Timo sanoo:

  Moi, itse olen tuottoa.fi:hin sijoittanut. Sieltä saa 8% vuotuisen osinkotuoton (Jos sijoittaa vielä tämän vuoden puolella, seuraavana vuonna se on 7%) kun summa on ollut 6kk siellä. Osinko maksetaan kuukausittain. Tähän mennessä on osinko on tullut joka kuukausi ajallaan.

  • Kiva kuulla kokemuksia. Ei tuo huonolta vaikuta, kun katsoo firman osavuosikatsauksia. Tämän tyyppisen vippiyrityksen tuotot voivat jopa parantua sitä mukaa, kun taloudessa yleisesti menee huonommin (pankkien lainanantoehdot kiristyvät).

   Täytyy ottaa harkintaan, josko tuon nostaisi yhdeksi salkun osakkeeksi.

   • Sami sanoo:

    Lisäksi noista osingoista ei tarvitse maksaa niin paljon veroja kuin tavallisista pörssiyhtiöiden maksamista osingoista. Nettotuotto onkin siten ihan muikea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *