Yksi etuoikeutettu, yksi yrityslaina

Esittelen tässä kirjoituksessa yhden etuoikeutetun osakkeen ja yhden yrityslainan. Molemmat tarjoavat korkeaa osinkoa/korkoa, mutta kummassakin on omat riskinsä ja ongelmansa, enkä siksi ole ostanut näitä (ainakaan vielä).

 

Vanguard Natural Resources, LLC 7.625% Series B

Vanguard-Natural-Resources-LLCVanguard Natural Resources on yksi kovan kurssilaskun läpikäyneistä öljyn- ja kaasuntuottajista USA:ssa. Yrityksen markkina-arvo on puolittunut viimeisen 3kk aikana.

Vaikka öljysektorissa on nyt korostetusti riskiä, niin etuoikeutetuilla osakkeilla (ks. kirjoitus aiheesta) on enemmän suojaa kuin varsinaisilla osakkeilla. Käytännössä tuotot menettää lopullisesti vain jos yritys menee konkurssiin.

Vanguard Natural Resourcen markkina-arvo on edelleen 1,28 miljardia dollaria, eli kyseessä ei ole aivan pieni yritys. En myöskään usko nykyisen öljynhinnan kaatavan yritystä, vaikka hinta pysyisi alhaalla pidempäänkin. Löydät tämän linkin takaa Q3/2014 tulosyhteenvedon.

Vanguard Natural Resourcen 25$ nimellisarvoinen etuoikeutettu osake laski perjantaina tähänastiseen pohjahintaansa 15,91 dollaria. Osakkeen kaupankäyntitunnus on VNRBP ja sen vuotuinen osinko tällä hinnalla on noin 11,98%. Osinko maksetaan kuukausittain 15. päivä.

Mutta on yksi suuri ongelma: yritys on LLC (Limited Liability Company) ja näiden yritysten etuoikeutettujen osakkeiden verotus on itselleni epäselvä. Pelkään pahoin, että tästä saattaisi mennä 40% lähdevero USA:han, minkä jälkeen pitäisi vielä maksaa Suomeen veroja. Kokonaisveroaste voisi olla siis 55% luokassa pahimmillaan, tarkoittaen vain 5,4% nettotuottoa kaikkien verojen jälkeen.

Tuo ei enää riski huomioiden olisikaan niin houkutteleva. Toisaalta jos öljysektorin paniikki loppuu, niin tälle etuoikeutetulle osakkeelle voisi odottaa myös jonkinasteista kurssinousua.

Joten ennenkuin ostan tätä, niin täytyy tuo verotusasia selvittää. Jos jollakulla on tietoa asiasta, niin arvostaisin tietojanne vaikka kommenttien muodossa.  Olisi kyllä hienoa, jos MLP ja LLC yritykset saataisiin verosopimuksen piiriin.

 

Rait Financial Trust 7.625% Senior Notes Due 2024

RAIT logoRait Financial Trust (”RAS”, yrityksen kaupankäyntitunnus NYSE:ssä) on yhdysvaltalainen REIT yritys.

RAS itse kutsuu itseään sloganilla ”A multi-strategy commercial real estate company”. Yritys toimii kiinteistösijoitusten rahoittana, sijoittaa itse suoraan kiinteistöihin, toimii kiinteistöjen isännöitsijänä omille ja asiakkaidensa kiinteistöille sekä myöskin tarjoaa palveluna kiinteistöomaisuuden hallinnointia. RAS:lla on noin 5,4 miljardin dollarin arvosta omaisuutta hallinnoitavana.

RAS hallinnoi esimerkiksi Independence Realty Trustin kiinteistöomaisuutta. Koska omistan IRT:tä, niin minun pitää tämä kytkös huomioida, kun mietin voisinko sijoittaa RAS:iin. Mutta entäpäs sijoitus yrityslainaan?

Yritys on myynyt markkinoille yrityslainan, joka löytyy listattuna NYSE:stä kaupankäyntitunnuksella ”RFT”. Tämän yrityslainan pääominaisuudet ovat:

 • Lunastushinta 25$, nykyinen kurssi 23,06$
 • Korkotuotto nykyisellä kurssilla 8,27%, eli noin 1,90 dollaria vuodessa
 • Korko maksetaan neljästi vuodessa (tammikuussa, huhtikuussa, heinäkuussa ja lokakuussa)
 • Aikaisin lunastuspäivä 15.4.2017
 • Päättymispäivä 15.4.2024
 • Tarkemmat tiedot ja listautumisesitteet löytyvät täältä.

Jos yritys ei kaadu laina-aikana, niin tuosta saa korkotuloja 1,9$ vuodessa seuraavat yhdeksän vuotta ja sitten vielä parin vuosineljänneksen korot. Yhteensä tuo tekisi noin 18 dollaria korkoja ja sitten lopulta lunastus 25$ hinnalla, eli nykyhintaan nähden noin 9% lisätuotto. Ei siis välttämättä hassumpi sijoitus, kunhan pitää lainan salkussaan päättymispäivään asti.

Yrityksen kannattavuus ei ole ollut mikään hurjan hyvä, vaikkakin suunta on ollut parempi. Tämän linkin takaa löydät yrityksen Q3/2014 osavuosikatsauksen. Toinen riski minulle liittyy siihen, että yrityksellä on suora kytkös jo aiemmin omistamaani yritykseen. Eli käytännössä ko. yrityskombinaation paino salkussani kasvaisi.

Riskiä pienentää se, että yrityslaina on etuoikeusjärjestyksessä ensimmäisenä. Joten mikäli yrityksen kannattavuus huonontuisi selvästi nykyisestä, niin ensin pitää lopettaa osinko normaalille osakkeelle, sitten etuoikeutetuille osakkeille ja vasta sitten ovat yrityslainan korot vaarassa, mikäli tilanne on mennyt niin pahaksi. Käytännössä puhuttaisiin siis konkurssista.

En pidä tämän konkurssiriskiä seuraavan yhdeksän vuoden aikana erityisen suurena, mutta luultavasti odotan tämän kanssa seuraavan osavuosikatsauksen yli ja mietin hieman lisää, että onko tuo kytkös jo omistamaani IRT:hen kuitenkin este sijoittamiselle.

 

Loppusanat

Suoraan sanottuna yrityslainojen ja etuoikeutettujen osakkeiden läpikäynti on kovaa työtä, eikä ”helmien” löytäminen ole helppoa. Ilman vaivaa pääsisi tietenkin, jos ostaisi rahastoa, joka sijoittaisi näihin kohteisiin laajasti hajautettuna.

Mutta näiden rahastojen kääntöpuolena on se, että hallinnointipalkkiot syövät sitä muutenkin vain keskiarvotuottoon yltävää tuottoa. Lisäksi hieman epäilen, että ei näissä laajaa hajautusta tarjoavissa rahastoissa ole mitään suurta viisautta takana, vaan tikkaa heittävä apinakin valitsisi samat osakkeet rahastoon.

Siksi ainakin toistaiseksi uskon siihen, että osana hajautettua osakesalkkua voi hyvin etsiä yksittäisiä yrityslainoja ja etuoikeutettuja osakkeita. Mutta riskin ja tuoton välinen korrelaatio onkin sitten aika monimutkainen yhtälö selvitettäväksi.

Tässä samalla kun käyn näitä osakkeita läpi, niin opin myös kokoajan aiheesta lisää. Ehkäpä ajanmyötä löydän salkkuuni sellaisia yrityslainoja ja etuoikeutettuja, joita on ilo omistaa. Tähän mennessä näin on käynyt esimerkiksi Realty Incomen etuoikeutetun kanssa, joka on noussut ostohinnastani 21% ja osingot juoksevat salkkuuni noin 6,8% vuosivauhdilla.

You may also like...

5 Responses

 1. Stockton sanoo:

  Selvisikö Sinulle VNRB:n osinkojen verotus ?

 2. ding sanoo:

  Hieman tutkin tuota LLC-yhtiömuotoa: kyseessä ilmeisesti suomalaista kommandiittiyhtiötä muistuttava malli, jossa itse yritys ei maksa veroa, vaan yrityksen saama verotettava tulo jaetaan omistuksien suhteessa omistajille. Tässä tapauksessa USA perii sisäisen lainsäädäntönsä perusteella 40% veroa, koska kyseistä yhtiömuotoa ei Suomen ja USA:n välisessä verosopimukseen ole sisällytetty. Keskustelua asiasta: http://viisikymppisenaelakkeelle.blogspot.fi/2014/07/viimeisin-osto_24.html .

 3. Timo sanoo:

  Mites verot menee yrityslainojen kohdalla? Periiköhän Nordnet noista suoraan lähdeveron ja jos perii, niin millä prosentilla? Jos konkurssissa menettää osan yrityslainaan sijoittamastaan pääomasta niin näitä tappioita ei kaiketi voi vähentää verotuksessa pääomatuloista osakkeista syntyneiden tappioden tapaan?

  • Tässä lienee eroa puhutaanko tavallisista yrityslainoista vai pörssilistatuista lainoista, joita USA:ssa on. Minulla on oikeastaan kokemusta vain näistä jälkimmäisistä.

   Niistä on mennyt USA:n lähdeverona se 15% ja Suomen verotuksessa loput. Tappioita en ole onneksi joutunut vielä miettimään, mutta kun nämä ovat ihan listattuja lappuja, niin kyllä kai niistä tappiot saisi vähentää. Faktatietoa minulla ei tästä ole kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *