Vuosikatsaus 2014

Vuosi 2014 on nyt saatu päätökseen ja on aika hieman katsoa mitä jäi käteen siitä. Aika vauhdikkaita tilanteita sattui osakesalkkuunikin, mutta toisaalta aika paljon on tullut vuoden mittaan opittua uusia asioita.

Vuoden 2014 osingot

Vuoden osinkotuotoksi (lähdeverojen jälkeen) tuli lopulta 9 676,89€. Koska en asettanut mitään erityisiä tavoitteita vuodelle 2014, niin ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Osinkoja (mukana myös autotallin vuokra) tuli lopulta tähän malliin:

2014 - Osingot

 

Kun tavoittelen suhteellisen tasaista osinkovirtaa ympäri vuoden, niin se tavoite näyttäisi täyttyneen aika hyvin.  Tässä tavoitteessa on se idea takana, että saan ostaa salkkuuni osakkeita säännöllisesti lisää, mikä tuo automaattista ajallista hajautusta mukaan kuvioon.

Vuoden aikana tuli kuitenkin myös pettymyksiä osakesalkkuun. Ensinnäkin ARCP yrityksen kirjanpitosekasotku tuli pahana yllätyksenä ja vaikka firma maksoi vielä joulukuussa osinkoa, niin alkuvuodesta osinkoa ei makseta ennenkuin yhtiön osavuosikatsaukset ja tilinpäätös on julkaistu.

Lisää pettymyksiä tuli öljysektorilta, jonka romahdus osui omaan salkkuuni aika tukevasti. Onneksi ihan loppuvuodesta salkku nousi hieman ahdingostaan, päätyen joitakin prosentteja plussalle vuoden päätteeksi. Kun salkku näin voimakkaasti tuli alas öljysektorin mukana, niin se kertoo kyllä siitä, että painoa on ollut liikaa ko. yrityksissä.

Salkkumuutos 2014

Joulukuu 2014

Joulukuun aikana myin salkustani Linn Energyn osakkeet. Tämä myynti oli pääosin verotuksellinen, koska sain tästä osakkeesta vähennettäviä tappioita verotukseen. Toisaalta halusin myös hieman vähentää salkkuni painoa öljysektorista.

Tilalle ostin CEMIG:iä  (Companhia Energetica de Minas Gerais), joka on brasilialainen ”Fortum”. Yrityksen kurssi on tullut alas todella roimasti yhdessä muiden brasilialaisten osakkeiden. Syynä laskuun on pääosin maan aika sekava poliittinen tilanne (mm. Petrobrasin korruptioskandaali). Osto ajoittui toistaiseksi ihan hyvin ja osake on noussut salkussani noin 12%.

Erityisseurannassani oleva MORL antoi joulukuussa osinkoa $26,32, eli olen nyt saanut yhteensä $263, 56 kyseisistä osakkeista elokuun 2014 jälkeen. Ostohintaani 4 494 dollaria nähden osinkoja on tullut tähän mennessä 5,8%. Kiinnostavaa nähdä, mikä on tilanne elokuun 2015 lopussa.

Taulukkona vielä joulukuun osingot (taulukosta puuttuu 31.12.2014 tulleet NLY-C osingot $142,97, jotka saivat kunnian olla vuoden viimeiset osingot):

Osingot - joulukuu 2014 v2

 

Vuoden 2015 tavoitteet

On selvää, että vuoden 2015 tavoitteena on 10 000€ osinkojen ylittäminen. Tätä tavoitetta en uskalla kovin paljon korkeammalle asettaa, koska riskinä on, että jotkin öljysektorin osakkeeni tiputtavat osinkoja vuoden 2015 aikana. Lisäksi ARCP osake lopetti osinkonsa toistaiseksi, joten siitäkin lähti noin 55 dollaria kuukausiosingosta.

Tavoitteeni vuodelle 2015 eivät olekkaan niinkään euromääräisiä, vaan…

 • Pyrin lisäämään hajautustani useampaan yrityssektoriin
 • Pyrin etsimään entistä laadukkaampia yrityksiä ja katson hieman vähemmän korkeaa osinkotuottoa
 • Pidän silmäni auki myös vaihtoehtoisille sijoituskohteille

Mutta ennenkaikkea yritän pitää sijoittamisen hauskana harrastuksena ja yritän stressata vähemmän salkun päivittäisiä muutoksia. Vuonna 2015 tulee varmasti olemaan taas monenlaisia mutkia matkassa… mutta toisaalta hienolla vuoristotiellä on mukava ajaa sielläkin, vaikka matka tasaista moottoritietä pitkin etenisikin nopeammin.

Hyvää alkanutta vuotta 2015 kaikille!

You may also like...

11 Responses

 1. Tommi Karlsson sanoo:

  Hyvää analyysiä. Mukava on lukea kirjoituksia. Olen yhden sijoituksenkin tehnyt teikäläisen sivujen pohjalta: Indepence Realty Trust. Jatka samaa linjaa!

 2. Hyvää uutta vuotta!

  Myin itse jo ARCP osakkeeni, sillä osingomaksu keskeytyi, ja oli muutenkin aika spekulaatiota koko homma. Takkiinhan siitä tuli, mutta ei tarvitse ainakaan enää jännitellä.

  Siksi ostinkin tilalle mREIT:jä, joiden kanssa varmasti jännää aikaa riittää =D Mielenkiintoista, että sinä aiot keskittyä vähemmän yieldiin vuonna 2015, ja minä taas yieldin haalimiseen. Laskelmieni mukaan ison yieldin osakkeet (mREIT, BDC, MLP) toisivat paremmin osinkoja kuin pienen yieldin osinkojen kasvattamiseen erikoistuneet yhtiöt. Tosin ehkä pieni yieldi olisi turvallisempi. Sitten taas osakkeen arvo nousee paremmin noissa pienen yieldin yhtiöissä.

  Mitä mieltä olet näistä ajatuksista?

  • Minulla tuo ARCP on salkussa ihan hyvin plussalla, joten taidan katsoa tämän kortin loppuun asti. Mutta totta on, ettei tuo juuri nyt kuuluisi osinkosalkkuun, kun ei se kerran maksa osinkoa.

   Korkea osinko vs. osingonkasvu on sellainen juttu, että minä en ainakaan tiedä mikä olisi parempi. Salkussani kuitenkin on näitä high-yield firmoja jo aika paljon, joten minulle ehkä on luontevaa lisätä kasvufirmoja. Sinulla on ehkä tilanne toisinpäin.

   Tärkeintä kuitenkin lienee se, että jatkaa vain sitkeästi eteenpäin. 🙂

 3. $eteliKone sanoo:

  Mukava kehitys ollut kuitenkin 2014 ja tavoitteet kuulostavat järkeviltä. Mainiota uutta osinkosijoitusvuotta 2015 ja kiitokset mielenkiintoisesta seurattavasta sivustostasi!

 4. Jyrki Käteinen sanoo:

  Mielenkiintoinen blogi sulla. Kun sulla on lontoon kieli hallussa ja tunnut tietävän nuo jenkkien osakkeet niin hyvin, niin voitko kirjoittaa vaikka erillisen artikkelin Sandridge Permian Trust osakkeesta (PER), joka tarjoaa yli 40% osinkotuottoa. Kannattaako siihen laittaa rahoja? Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

  Terv. Jykä-boy

  • Joskus yritin perehtyä näihin ”Royalty Trusteihin”, mutta vaikeaa se on. Kyseessähän on siis käytännössä arvopaperimuotoon laitettu ”tuotto-osuus” jonkun öljykentän tuotannosta. Harmillisesti nämä ovat mitä ilmeisemmin pettäneet sijoittajia aika huolella monet kerrat. Eli tuotantolukemat ovat toteutuessaan olleet paljon pienempiä, kuin mitä Trustin perustamisen yhteydessä on lupailtu.

   Lisäksi näillä on aina tietty aika, jonka lappu on elossa. Eli tulee tietty päivä X, jolloin tuo lappu muuttuu arvottomaksi. Mitä lähemmäs tuota päivää mennään, niin sitä enemmän osakkeen hinta laskee. Tuotto tulee siis vain osingoista ja pitää varautua pitämään näitä todella pitkään.

   Sitten tulee vielä yksi ongelma suomalaisen sijoittajan kannalta: Royalty Trustit eivät ole verosopimuksen piirissä, eli niistä menee joku 45% vero. Tuo huonontaa vielä tilannetta sen suhteen, että jääkö näistä voitolle vai ei. En ole siis uskaltanut näihin sijoittaa, koska en ymmärrä tarpeeksi että miten voisi arvioida Trustin tulevia tuottoja.

   Mitä tulee PER:n kovaan osinkotuottoon…. se on historiaa… ja maksettu niistä tuotoista kun öljy oli 100 dollaria… nyt öljynhinta on puolittunut ja silti tuotantokustannukset ovat edelleen samat. Käytännössä siis jokaisesta öljytynnysistä tulee nyt 50$ vähemmän tuottoa, eli jos tuotantokustannus on esim. 40$, niin ennen tuli voittoa 60$ per tynnyri ja nyt 10$

 5. $eteliKone sanoo:

  Yksi mielenkiintoinen aihe olisi tutkia myös ruoka-alaa, tämän kauppalehden artikkelin innoittamana. Onko jo tiedossa hyviä osinkomaksajia, jotka panostavat ruoan tuottamiseen tai prosessissa toimimiseen. Tulevaisuuden yksi avainaloista selvästikin, ruoka ja vesi.

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/economist-ihmiskuntaa-uhkaa-nalkakuolema/86HJRDER

  $

  • Ruuantuotantoa minulla ei juuri salkussa olekkaan, eli hyvä ehdotus ja salkun tasapainottamiseksi voisin käyttää hyvin tähän hieman aikaa.

   Käytännössä sijoittamista tähän voisi harkita näillä keinoin ainakin:
   – Ostaa REIT firmoja, jotka sijoittavat viljelysmaahan. Esim. LAND ja FPI
   – Ostaa lannoitefirmoja (esim. Yara tai sitten ETF USA:sta: SOIL)
   – Ostaa elintarvikejättejä (esim. Nestle on laatufirma)

   Mitäs muuta kannattaisi katsoa?

   • $eteliKone sanoo:

    Nuo ”ruoka-REIT:it” kävivät itsellänikin ensimmäisenä mielessä, hyvin poimittu myös nuo muut. Muita etsittäviä voisi kuvitella olevan esim. yritykset jotka tuotekehittelevät entistä parempia niin raaka-aineita kuin prosessimenetelmiä. Myös jotkin John Deeren tyyliset poimuri jne. valmistajat ovat osa ruokaketjua. Voisi kuvitetella löytyvän maailmasta näitä ”jyviä” poimittavaksi, pitää vain ensin löytää ne.

    $

   • iHerb 2015 sanoo:

    Liittyen tähän ruoantuotanto keskusteluun, Kauppalehden uutisissa oli aihetta sivuava kirjoitus, jossa amerikkalainen osaketutkimusyhtiö Market Intelligence Center oli valinnut viisi osaketta, joiden ostajan ei tarvitsisi katua sijoituspäätöstään. Viiden osakkeen joukkoon pääsi mukaan terveydenhuollon tuotteita ja lääkkeitä valmistavaan Johnson & Johnson (JNJ) sekä maataloustuotteista ja geenimanipuloiduista siemenistä tunnettu Monsanto (MON). Tarkemmat perustelut Kauppalehden uutisessa alla olevasta linkistä.

    http://www.kauppalehti.fi/uutiset/osta-nama-osakkeet–niin-et-varmasti-kadu/c8p4qdBx

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *