Kuukausikatsaus – Touko-kesäkuu 2015

Olisi jälleen kuukausiraportin aika ja tällä kertaa yhdistettynä touko-kesäkuun tapahtumat. Kaikenkaikkiaan olen saanut aika tasaista osinkovirtaa, mikä on mukavaa. Tosin salkun arvo on heitellyt melko paljon ja valitettavasti pääosin alaspäin.

REIT osakkeet ovat olleet alavireisiä ja esimerkiksi Realty Income, yksi laadukkaimmista REIT yrityksistä, on lasketellut alkuvuoden huipuistaan 55 dollarista viime perjantain noin 45 dollariin. Mitä ilmeisemmin korkojen nousua odotetaan jatkossa.

Tällä hetkellä Kreikan vaikeudet täyttävät uutisrintaman ja on kyllä aika mielenkiintoista nähdä millainen sotku tästä vielä kehkeytyy. Maailman talousjärjestelmä on niin monimutkainen, että ei varmasti kovinkaan moni osaa ennakoida miten tässä käy ja millainen vaikutus tapahtumilla on osakemarkkinoihin.

Samoin Kreikan mahdollinen ero eurosta aiheuttaa varmasti valuuttamarkkinoille heittelyä. Oma salkkuni on aika pitkälti dollarimääräisissä osakkeissa, joten valuuttojen muutoksilla on aika suuri vaikutus salkkuni arvoon.

Mutta osinkojen perässä tässä ollaan, joten mennään itse asiaan….

Touko-kesäkuun osinkotulot

Toukokuulta osinkoa kertyi 862,65 euroa ja kesäkuulta 835,81 euroa. Yhteensä siis 1 698,46 euroa. Aika hyvin on kertynyt osinkoja alkuvuonna ja olen reilusti viime vuotta edellä.

Osingot - Touko-kesa 2015

 

Kumulatiiviset osingot ovat jo 2 253,19 euroa viime vuotta edellä.

Osingot - Kesakuu kumulatiivinen

 

MORL

Erityisseuraamani osake MORL on jakanut taas parit pienemmät osingot. Toukokuulla sain 25,70 dollaria osinkoja ja kesäkuulla 25,92 dollaria. Yhteensä siis 51,62 dollaria.

Elokuusta 2014 tähän päivään mennessä olen saanut tuosta 709,00 dollaria osinkoja, mikä ostohinnalleni 4 494,00 dollaria tekee 15,78%. Toki on tuon osakkeen arvokin tippunut, eli jos nyt myisin niin olisin aikalailla +- nolla tasolla, ehkä vähän miinuksella jopa.

Sinänsä MORL:ssa ei tunnu olevan erityistä vikaa, vaan laskun takana on MREIT yritysten yleinen lasku, yhdistettynä tietenkin MORL:n 2X vipuun.

20% osinkotuotto vuodessa mennee kuitenkin niukasti rikki, kun heinäkuulla pitäisi tulla taas suuremmat osingot ja sitten elokuulla pienemmät. Tässä projektissani vuosi ei kuitenkaan kerro vielä mitään. 5 vuoden omistuksen jälkeen nähdään miten tämän kanssa on käynyt.

 

Loppusanat

Pörssi antaa ja pörssi ottaa. Salkun volatiliteetti on ollut vähän turhan korkea ja onpa salkkuuni osunut muutama aika ikäväkin valinta.

Salkussani on pari yritystä, jotka eivät jaa tällä hetkellä edes osinkoa. Toinen näistä on ARCP, joka keskeytti osingonjaon kirjanpitorikkeensä vuoksi. Näillä näkymin ARCP ilmoittaa elokuun aikana tulevasta osingonjakopolitiikastaan ja aion tämän vuoksi pitää osakkeen salkussani

Toinen todellinen riippakivi on Paragon Offshore. Yritys on ajautunut vaikeuksiin öljynporaajien ongelmien vuoksi ja markkinoiden usko firmaan on valunut viemäriin. Tämä osake tuskin jakaa osinkoa pitkään aikaan (tai koskaan), joten tuo pitäisi myydä pois salkusta ja siirtyä eteenpäin.

Ylipäätänsä minun pitää terävöittää strategiaani sen suhteen, että miten siivoan salkustani nopeammin pois firmat, jotka eivät sinne enää kuulu. Sijoittamiseen kuuluu välillä pahatkin ohilaukaukset. Mutta hajauttamalla salkkua riittävästi voi iskuja pehmentää.

Eli ei muuta kuin salkun kesäsiivousta tekemään ja jännityksellä seuraamaan miten markkinoiden käy, kun Kreikkalaiset näemmä sotkevat asiansa ihan kunnolla.

Toinen asia mikä jännittää on se, että milloin tulee ensimmäinen kunnon hellepäivä tällekesää. 🙂

You may also like...

5 Responses

 1. Timo sanoo:

  Mulla on kanssa salkussa pari firmaa ”tarkkailuluokalla” odottamassa päätöstä myynkö vai en. ARCP on näistä toinen.. ajattelin odotella ARCP:n osalta osinkopäätökset ja päättää sitten. Yllättävän hankalaa päästää mädistä omenista irti. Verottaja kyllä osaltaan autaa päätöksen teossa, kun myyntivoittoveroakin on tälle vuodelle kertynyt maksettavaksi.

  Pitäisi laatia itselleen jokin selkeä strategia näiden osalta ja toimia sen mukaan.

  • En tällä hetkellä ole ARCP:stä erityisen huolissani, koska firman kiinteistöportfolio on pääosin ihan kuranttia ja kassavirta on hyvä. Nyt kun osinkoa ei makseta, eikä mitään suuruudenhulluja yrityskauppojakaan ole näkynyt, ei firman tilanne ainakaan pitäisi heikentyä.

   Mutta tuo on totta, että pitäisi laatia selkeä myyntistrategia. Se on aika olennainen osa salkun pitkäaikaista hoitoa.

 2. Ville sanoo:

  Kiva huomata, että vielä luotat tuohon MORL tikettiin 🙂 Tätä kautta oma mielenkiinto tuota kohtaan heräsi ja tulikin alkuvuonna ostettua, sekä CEFL. Kurssin laskettua hamstrannut molempia lisää.

  Oletko vielä seurannut Pengrowth Energy Corporation? Ymmärrykseni mukaan, aika hyvät tulevaisuuden näkymät ja johtoon luotetaan. Kurssi seilannut paljon, mutta tällä hetkellä osinkotuotto n. 9,5%. Tietysti vielä valuutta hajautus kun ostaa Torontosta.

  On tullut tuon Pengrowth Energy Corporation kanssa veivattua muutaman kerran. Kerrankin ajoitus kohdillaan, nyt 1 CAD laskun jälkeen tullut hankittua uudestaan salkkuun.

  ”Pitäisi laatia itselleen jokin selkeä strategia näiden osalta ja toimia sen mukaan.”
  Kumpa tulisikin laatineeksi selkeän strategian ja muistaisi vielä noudattaa sitä.

  • En ole seurannut tuota Pengrowthia, mutta onpas sekin tullut sukkana alas. Olen melko varma, että jos vain onnistuisi valikoimaan oikeat osakkeet nyt öljysektorilta, niin nousuprosentit tulevat aikanaan olemaan komeita. Toisaalta varmasti osa firmoista ajautuu konkurssiin. Hyvälle kristallipallolle olisi tarvetta 🙂

   Ja huh millainen päivä pörssissä. Salkku yli 2% miinuksella, kun eurokin vielä näemmä vahvistui kaikesta huolimatta.

 3. Mulla Morl jo tuntuvasti miinuksella. Jatkan silti kylmäpäisesti kuukausittaisia ostoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *