Kuukausikatsaus – Syys-lokakuu 2015

Marraskuun ensimmäisenä päivänä on hyvä hetki vetää yhteen hieman syksyn tapahtumia salkussa. Kesälomat tuli pidettyä tuossa syksymmällä, niin siksi otetaan tälläkertaa kahden kuukauden yhdistelmäraportti.

Osinkorintamalla ei ole tapahtunut mitään sen suurempia mullistuksia, mutta on mukava nähdä kuinka tasaiseen tahtiin osinkoja tulee tilille. Syyskuun osingot olivat (ulkomaan lähdeverojen jälkeen) 970,47€ ja lokakuun osingot 988,38€. Kuten jo joskus aiemmin kirjoitin, yritän pitää yllä sellaista 1500€ säästämisvauhtia kuukaudessa, joten ”omaa rahaa” ei tarvitse tällä hetkellä kovin montaa satasta laittaa.

Tässä hieman graafisemmassa muodossa osinkokertymä tälle ja viime vuodelle.

Kuukausiosingot - lokakuu 2015

Ja tässä vielä kumulatiivinen kertymä. Ei tarvita enää montaa päivää, niin on tälle vuodelle 10 000€ osinkoja kasassa. On kyllä ensimmäinen kerta kun tuo menee rikki vuositasolla.

Kumulatiiviset osingot - lokakuu 2015

 

Aloitin viimeinkin säästämisen Nordnetin superrahastoihin. Vaikka nämä rahastot eivät maksa osinkoa, niin tuo kuluttomuus houkutti sen verran, että lähdin säästämään 100€ kuukaudessa kuhunkin näistä neljästä rahastosta. Vuositasolla näihin menee 4800€, joka esimerkiksi kymmenen vuoden aikajänteellä tekee toivottavasti ihan mukavan summan.

Salkkuni todennäköisesti suuririskisin sijoitus, eli MORL, antoi jälleen parin kuukauden aikana ihan mukavasti osinkoa. Syyskuussa tosin vain 9,78 dollaria, mutta lokakuulla jo paremmin, eli 134,04 dollaria. Ostohinnalleni $4 494,00 olen saanut vuoden 2014 elokuun jälkeen osinkoja yhteensä $1 033,58, tarkoittaen siis 23% osinkotuottoa ostohintaani nähden.

Minua edelleenkin kiinnostaa kovasti nähdä, mikä lopputulos tule olemaan viiden vuoden omistuksen jälkeen tuossa MORLissa.

Kun Nordnetilla oli syyskuulla euron välityspalkkiopäivä, niin ostin salkkuuni vähän Fortumia, TeliaSoneraa, Nokiaa ja Nordeaa. Näistä varsinkin Nokia oli ihan hyvä ostos, koska nousua on tullut lähes 20% vajaassa kahdessa kuukaudessa.  Muut sitten kyntävätkin vähän tappiolla.

Näin muuten en ole erityisen aktiivisesti ostanut osakkeita, kun odottelin että elokuun lopun pörssiheilunta olisi tehnyt suuremmankin kuopan osakkeisiin. Mutta kaikkea kanssa. USA:n koronnostoja ei tullutkaan ja muutenkin seuraava rahanpainamiskierros taitaa olla aivan ovella.

Oma salkkuni toipui lokakuussa vahvasti loppukesän laskusta. Nousua lokakuun aikana tuli melkein 10%, jossa toki on mukana myös dollarin vahvistumista.

Mutta tästä jatketaan loppuvuotta kohden ja marraskuulla olisi tarkoitus löytää ainakin yksi uusi osake salkkuun. Näin muuten tänään marraskuun ensimmäisenä päivänä oli ulkona vielä 11 astetta lämmintä, joten milläköhän sitä motivoisi itsensä vaihtamaan talvirenkaat autoon?

 

EDIT: Lisäys 2.11.2015 , kun MORL tuntuu kiinnostavan…. 🙂

MORL:n osake on sinänsä tuntunut toimivan kuten olen odottanutkin. Kun verrataan MORL:n kurssikehitystä vuoden ajalta REM:iin (joka on vivuttamaton mREIT ETF), on MORL pärjännyt itseasiassa aivan hyvin. Laskua on vähemmän kuin odottaisi sen perusteella, että MORL:ssa on kaksinkertainen vipu.

MORL pudotus

You may also like...

14 Responses

 1. Toni sanoo:

  Sulla on sitten salkussa MORLia. Kutkuttavan houkutteleva sijoitus, mutta riskitaso voi olla hiukan yli oman sietokykyni. Varsinkin jos korot lähtevät nousuun voi osuuksien arvosta lähteä (vielä kerran) ilmat pihalle.

  Verrattuna saman firman muihin etracs 2xLeveraged ETN-tuotteisiin.. esim HDLV:ssä voisi olla ideaa, kuitenkin vaikuttaa siltä että sijoittajia näistä kiinnostaa vain MORL – päätellen markkina-arvoista. MORLia on ostettu sadoilla miljoonilla kun näitä muita vain parilla kymmenellä kutakin. Mistähän se johtuu? Oletko noita muita katsellut?

  • MORL:ia suosittelen ainostaan viihdekäyttöön (== ei mene yöunet, vaikka menisi kaikki). Mutta toisaalta mREIT firmat ovat pystyneet jakamaan hyvää osinkoa vuosien mittaan, että kyllä tuohon MORL:iin sijoitin sillä oletuksella, että tarpeeksi pitkällä aikajänteellä jään voitolle. Mutta aika näyttää. Minulla on samalta firmalta hieman CEFL:iä, joka on aika samanlainen todella korkean osinkon lappu.

   Yleisesti ottaen molemmat tuotteet ovat tämän nollakorkomaailman tuotoksia, enkä suosittele niitä varsinaisesti kenellekkään. Omassa salkussani nämä ovat muutamaan prosentin painolla ja sillä painolla saavat pysyäkkin. Yritän keskittyä näin muuten yrityksiin, jotka jakavat selkeän ansaintalogiikan kautta osinkoja tasaisena virtana omistajilleen. Mielellään vuosittain kasvavana virtana.

 2. Hei, olisiko mahdollista että laittaisit vaikka vuoden lopussa tietoa tuosta MORL:sta? Esim. milloin ostettu, paljon tullut yhteensä osinkoja (nettona 25,5%) ja sitten ostohinta ja päivän arvo. Näkisi vähän että miten on mennyt =) Itse lähdin kelkasta niin pian että tätä olisi mukava seurailla.

  • Niin no… ostin siis 2014 elokuulla tuolla mainitulla summalla MORLia. Päivän kurssilla ei varsinaisesti ole merkitystä minulle, koska en ole myymässä 🙂

   • Heh, toivotaan sitten että joku lukijasi saisi jotain irti näistä laskuista =) nykyhinta $2722 (a $13.61)-ostohinta $4494=-$1772. Tuohon lisätään netto-osingot $770 niin huomataan että tällä hetkellä lopputulema on -$1002. 5 vuoden jälkeen todennäköisesti onkin sitten ihan eri lukemat.

    • Tämä on juurikin kokeilu, että miten käy pitkässä holdissa. Ja minulle oikeastaan on merkitystä vain ja ainostaan sillä, miten paljon saan osinkoja omalle ostohinnalleni. Tämän päivän kurssi, joka on toki paljon alempi kuin ostohintani, merkitsee vain niille jotain, jotka ovat tänään ostamassa tai tänään myymässä ko. osaketta.

     Minä en ole tekemässä kumpaakaan 🙂

   • Näinpä, saattaa olla tullu viiden vuoden päästä aika mukavat osinkotuotot tuosta 🙂

 3. Toni sanoo:

  Tuossa MORLissahan on tietysti se juttu, että voi tosiaan olla ettet koskaan myy sitä. Se voi nimittäin tiettyjen ehtojen täyttyessä raueta kokonaan ja lakata olemasta 🙂 Pitää vain toivoa, että se ehtii maksaa itsensä takaisin ennen kuin niin käy.

  • No ei olisi ensimmäinen kerta, kun salkustani häviää osake ilman myyntiä. Se on muuten ärsyttävää jos näin käy. Nimittäin yleensä konkurssiin mennyt / arvottomana rauennut osake jää kummittelemaan pitkäksi aikaa salkkuun. Ei voi myydä, eikä saa pois näkyvistä.

   Tuo on varmaan tehty tahalleen muistuttamaan sijoittamisen vaaroista. 🙂

 4. Niko sanoo:

  Kateeksi käy. Näillä osinkotuloilla elelisi jo vapaaherrana jopa Suomessa. Toki jos muuttaa lahden yli tai vieläkin kauemmaksi voi alkaa puhua jo todella hyvästä elintasosta.

 5. Toni sanoo:

  Tekee kyllä mieli elää vaarallisesti ja etsiä sopiva sisääntulohetki johonkin noista 2xLeveraged ETN:stä. Esim tämä MLPL http://etracs.ubs.com/product/detail/index/ussymbol/MLPL
  Kunhan öljyteollisuus on taas kääntynyt nousuun päin. Vaikka noilla energia-MLP:llä ei periaatteessa tulot ole kiinni öljyn/kaasun hinnasta, niin käytännössä kun tuottajia menee tarpeeksi monta konkkaan, on heilläkin vähemmän kuljetettavaa. Eli jos odottaisin pahimman ohi ja sitten mukaan tuohon…

  MLPL:n tuotto on kanssa mukavan korkea (17-18%) ja toisin kuin Mortgage REIT-firmat, niin tuo MLP-firmat tekevät jotain oikeasti tarpeellista bisnestä joten niistä ei putoa pohja pois niin helposti 🙂
  Samoin jonkun pörssiromahduksen päätteeksi voisi joku HDLV olla joksikin aikaa mielenkiintoinen peli.

 6. Kalle sanoo:

  Viikko sitten katsoin Amerikasta pari velatonta ölynporaajaa. Olet aiemmin aiheesta kirjoittanut. Mitä nyt itse suosittelisit

  • Mitä öljynporaajia löysit, joilla ei olisi velkaongelmaa? Tällä hetkellä on erittäin haastavaa löytää firmoja, jotka eivät joutuisi vaikeuksiin tällä öljynhinnan tasolla. Todennäköisesti varsinainen konkurssiaalto on vasta alkamassa.

   Täysin varmaa on ettei tietenkään kaikki firmat mene konkkaan ja sitten kun nousu alkaa, voi nousuprosentit olla huikeita. Kun vain osaisi arvata oikein mitkä firmat kyntävät tämän ahdingon yli…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *