Vuosi 2016 alkoi hurjasti

Jopas jotakin. Heti kun vuosi vaihtui, kääntyivät kurssit ympäri maailman melkoiseen laskuun. Tammikuusta on tulossa hyvää vauhtia yksi pörssihistorian huonoimmista vuoden aloituksista.

On vaikea sanoa mistä tämä lasku aiheutui. Mutta aika hyviä selittäviä tekijöitä ovat huolet Kiinan kasvusta, öljynhinnan romahdus, riskipitoisten lainojen (”high-yield”) markkinakaaos ja miksei myös aiempi koronnosto USA:ssa. Tai sitten lasketaan vain laskemisen vuoksi.

No niin tai näin. Vähän hermojen päälle salkun lasku ottaa, vaikka sitä kuinka yrittää ajatella, että sijoitustavoitteet ovat kaukana ja kurssilasku antaa mahdollisuuden ostaa enemmän osakkeita vähemmällä rahalla. Pahoittelen myöskin, että blogin päivitys on tapahtunut kovin harvakseltaan. On ollut erinäisiä hankkeita, joiden parissa aikaa on mennyt (juu juu… seli seli).

Vuosi 2015 oli vähän kaksijakoinen itselleni. Osinkoja kertyi mukavasti, mutta toisaalta salkun arvonnousu jäi käytännössä nollille. Tähän syyllisiä olivat salkussani olevat REIT osakkeet ja myöskin raaka-aineisiin sidoksissa olevat osakkeet, joiden kurssit heittelivät ja laskivat reilusti vuoden aikana.

Vuoden aikana osinkoja kertyi näin:

2015 - Vuosiosingot

Ja kumulatiivisesti osinkoja kertyi (ulkomaan lähdeverot pois laskettuna) 11 044, 41€. Tuohon olen oikein tyytyväinen, varsinkin kun vuoteen 2014 verrattuna osingot kasvoivat mukavasti.

2015 - Vuosiosingot kumulatiivinen

Vuodelle 2016 en ole vielä asettanut tarkempaa tavoitetta – lukuunottamatta sitä, että olisi tarkoitus päästä ainakin viime vuoden lukemiin.

Tänä vuonna iloitsen siitä, että tulen maksamaan osingoistani vähemmän veroa. Ehdin jo tässä tammikuulla realisoimaan tappioita muutamasta osakkeesta ja nämä tappiothan saa vähentää saaduista osingoista. Tämä on aivan uskomattoman hieno ja oikeudenmukainen uudistus verotukseen.

Kurssit ovat laskeneet jo aika mukavasti, joten en ole malttanut olla ostamatta muutamaa osaketta. Esimerkiksi TeliaSoneraa lisäsin hieman, kun kurssi on tullut reilusti alas. Salkun volatiliteetin pienentämiseksi ostin myös jonkun verran iShares US Preferred Stock ETF:ää (tikkeri: PFF), joka on melko ”defensiivinen” osake osakemarkkinoiden heiluntaa vastaan.

Heilunta jatkunee markkinoilla ja on mahdollista että kurssilasku jatkuu vielä pitkäänkin. Mahdoton sanoa, kuinka kylmää kyyti tulee olemaan pörssissä. Toivottavasti ei kuitenkaan ihan niin kylmää, kuin mitä sääennusteet Suomeen ovat 🙂

You may also like...

6 Responses

 1. Jussin Rahat sanoo:

  Juuri joitakin kuukausia sitten ETF kuukausisäästämisen aloittaneena voin sanoa että kylmää on ollut kyyti. Ainakin nämä heilahtelut saavat ihmisen huomaamaan onko hän sijoittamassa oikeasti pitkällä aikavälillä vai ei. Harmi, että arvonnousun puolesta sinun vuotesi ei mennyt niin ruusuisesti kuin olisi voinut, mutta nuo osinkotulot varmasti laittavat hymyn takaisin huulille!

  • Markkinoiden liikkeiden ennustaminen on erinomaisen vaikeaa. Sen verran vaikeaa, että en edes yritä esittää osaavani sitä. Mutta varsinkin jos olet juuri aloittanut sijoittamisen, niin tämä kurssilaskuhan on taivaan lahja. 🙂

 2. Vesa sanoo:

  Hei!

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista, luen joka kerta mielenkiinnolla. Toivottavasti jatkat kirjoittamista 🙂

 3. Markus sanoo:

  Mielenkiinnosta kyselisin, että miten tuo Whitestone REIT on salkussa toiminut? Vieläkö löytyy ja jos löytyy, niin miten on osinkojen kanssa ollut?

  • Kurssikehitys on ollut heikkoa, mutta osingot on kilahdellut tilille mukavasti. Firman kurssia painaa ainakin se, että näiden kauppakeskukset ovat kaupungeissa, jotka kärsivät jonkun verran huonosta öljynhinnasta. Välillisesti jos ostovoima alueella heikkenee, voi se vaikuttaa ostoskeskustenkin menestymiseen.

 4. Hyvä kun sinustakin kuuluu, on tullut jo kaipailtua viimeisintä tilannepäivitystä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *