Kuukausikatsaus – Heinäkuu 2016

Kuten olen aiemminkin maininnut, sijoitusharrastustani motivoi se ajatus, että jollain aikavälillä olisi mahdollista vapauttaa itseään viisipäiväisestä työviikosta. Melko optimaalinen tilanne olisi esimerkiksi kolmipäiväinen työviikko ja niin järjestettynä, että työtä voisi tehdä verkon yli.

Yhden työkaverini kanssa tästä aiheesta keskustelin ja hänellä on aika samanlaiset tavoitteet sijoittamisessa. Hänellä tosin on melko erilainen sijoitusstrategia, keskittyen melko riskialttiin kuuloisiin sijoituksiin, kuten kaivosteollisuuteen ja osakeoptioihin.  En tiedä kuinka riskialtista tuollainen sijoittaminen oikeasti on, mutta osinkosijoittaminen on ainakin yksinkertaisempaa.

Perusperiaatteeni on, että lähinnä vain ostan osakkeita. Tuon periaatteen mukaisesti  olen tänä vuonna tehnyt 40 kauppaa (ml. rahastomerkinnät Nordnetin ”super”-rahastoihin) ja näistä kaupoista ainoastaan kaksi on myyntejä.

Yksittäisiä osingonmaksuja on tänä vuonna salkkuuni osunut 120 kappaletta ja keskimääräinen osinko on ollut 51,98€.  Tästä tulee heinäkuun loppuun mennessä saldoksi 6 237,17€.  Lukema on ihan hyvä, mutta toisaalta olen aika tasan tuhat euroa viime vuotta jäljessä.

Syynä tähän on se, että olin turhan ahneesti ottanut salkkuun energiasektorin yrityksiä, joiden tuotot laskivat kuin lehmänhäntä öljynhinnan mukana. Etenkin YMLP rahaston myynti rokotti salkkuni osinkotuottoja. Mutta se on mennyttä nyt tässä vaiheessa.

Kumulatiivinen osinko - Heinäkuu 2016

Heinäkuun osinkosaldoksi (ulkomaan lähdeverojen jälkeen) kertyi 1 125,91€ ja seurantakohteeni MORL oli kirittämässä mukavasti heinäkuun osinkoja.

Ostin MORL:ia elokuussa 2014 yhteensä 4 494,00 dollarilla. Kun lasketaan kesäkuun 2016 loppuun mennessä saadut osingot (1366,02 dollaria) ja heinäkuulla maksetut osingot (123,90 dollaria) yhteen, ollaan yhteissummassa 1489,92 dollaria. Tämä tekee noin 33% osinkotuoton vähän vajaan kahden vuoden omistukselle.  Hiljaa hyvä tulee.

Minimalismi ja osinkosijoittaminen

”Minimalismi” on elämäntapa, joka vuosien saatossa on nivoutunut yhteen sijoittamiseni kanssa. Tuo on kovin muodikas termi nykyään ja aiheesta on blogi jos toinenkin perustettu.

Minimalismi ei tarkoita minulle (enää) ylimääräisestä tavarasta eroon hankkiutumista, vaan se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yritän pitää sijoittamisenkin aika yksinkertaisena. Osinkosijoittaminen sopii hyvin tähän kuvaan ja toisaalta esimerkiksi sijoitusasunnot eivät.

Tähän aiheeseen liittyi jo tämä parin vuoden takainen kirjoitukseni periaatteista, joiden mukaan yritän hoitaa talouttamme. Jutun ohessa oleva kuva on edelleenkin aika lapsellinen, mutta parempaakaan en ole saanut aikaiseksi.

”Minimalismi” tuli mieleeni juuri nyt, koska odotan 2.8.2016 julkaistavaa aiheeseen liittyvää dokumentaarista elokuvaa ”Minimalism – A documentary about the important things” .

Taidan maksaa tuosta pyydetyt 17,66€ (kuitti tietenkin verovähennyksiin), koska filmin takana olevien kavereiden blogia on tullut jo muutama vuosi seurattua. Kaverukset ovat ihan hyvin pelanneet korttinsa luodessaan bloginsa kautta itsestään tavallaan brändin ja sen avulla he  nyt elättävät itsensä.

Kirjoittelen tuosta filmistä vähän, jos siitä irtoaa mitään mielenkiintoista sijoittamisen näkökulmasta.

Hyvää kesänjatkoa kaikille!

ps. Jos REIT ja mREIT osakkeet ovat vieraita, niin Osinkokone kirjoitti aika mukavan paketin aiheesta suomeksi. Suosittelen vilkaisemaan jos aihe kiinnostaa.

You may also like...

9 Responses

 1. Hieno osinkosaldo sinullakin.

  Itse vähän sattumalta vältin tuon energiasektorin alhon. Alhaisen öljy ei iskenyt melkein yhtään. Hyppäsin sisään vasta aivan viimevuoden lopulla Kinder Morganiin, kun oli jo tullut alas kuin lehmän häntä ja tuo ajoitus tuntui osuvan kohdalleen.

  Fortumin ostot toki aloitin aivan liian aikaisin sen tullessa alas ja tuo on tällä hetkellä valitettavasti reilusti tappiolla. Ongelma myös lienee, että nousun avaimia ei taida olla ja osinkokin tulee valumaan alas kovaa vauhtia. Pitäisiköhän tuosta tehdä johtopäätöksiä.

  • Fortum ei tosiaan ole erityisen hyvin kehittynyt. Mutta vaikea on sanoa, että mihin suuntaan tuo pidemmällä aikavälillä menee. Itse tuon ajattelin kuitenkin pitää salkussani, kun salkussani aika vähän on. Ja toisaalta en oikein osaa sanoa mihin suuntaan sähkönhinta pidemmällä aikavälillä menee, voi se noustakkin.

   • Itsekin olen salkussa vielä Fortumit pitänyt. Monet sektorin firmat kuten E.ON ovat aivan hirvittävän huonossa kunnossa kun markkinat on pilattu tukiaisilla. Nähtäväksi jää miten käy pohjoismaissa.

 2. Hyvä että sinustakin kuuluu taas pitkästä aikaa =) Onko siviilielämän kiireet vieneet aikaa kirjoittamiselta?

  • Joo, ollut kaikenlaista kuten muuttoa ja työkiireitä ja lomia ja ja ja…. Sinun blogiasi kyllä olen lukenut ahkerasti, jatka sinäkin vain. 🙂

 3. Hyvältähän se osinkokehitys näyttää edelleen, hieno homma. Tuo ”talodenhoitoa”-linkki oli muistaakseni jonkin näköinen lisäheräte ajattelemaan myös itse syvemmin miten talouden tuloja pyrkisi ohjaamaan systemaattisemmin. Sen jälkeen olen hahmotellut tavoitetilaa karkeasti tasolle ”Talouden tuloista: Enintään 1/3 lainoihin ja laskuihin, Vähintään 1/3 sijoituksiin, Keskimäärin 1/3 elämiseen ja kulutukseen.” Pitääkin tuota yrittää avata jossain vaiheessa lisää, mutta kipinää sain jutustasi silloin joskus, kiitos vain. 🙂

  Lämmintä kesää ja kiitokset artikkelisuosittelusta!

 4. ve sanoo:

  Aijai…saattais kyllä olla jo päivitys blogiin paikallaan! 😀

 5. Säästäminen on matka sanoo:

  Missä vuoden 2017 rapsat? Tuntuu että kaikki hyvät suomalaiset osinko-blogit katoaa tai jää päivittämättä. Sun tarinan mukana on ollut mukava kulkea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *